Sonia og familien har flyttet til en annen by fordi de var truet hjemme.
Modig advokat og aktivist er død
«Et av de modigste menneskene jeg kjenner», sa John Peder Egenæs i Amnesty då Asma Jahangir fekk Stefanusprisen.
Asma Jahangir (66) døde natt til søndag av hjerteinfarkt.
– En trist beskjed å få. Hun var modig og utholdende. Vi lyser fred over hennes minne, sier Hilde Skaar Vollebæk, konstituert generalsekretær i Stefanusalliansen.
Sentrale ledere i Pakistan uttrykker også sin sorg, blant dem lederen av landets høyesterett. Statsministeren i Punjab-provinsen, Shehbaz Sharfi, sier: «Pakistan har mistet en iherdig forkjemper for menneskerettighetene og en sterk tilhenger av demokratiet», melder den pakistanske avisen thenews.com.
Sajid Christopher Paul, som leder Stefanusalliansens partner – Human Friends Organization – i Pakistan, sier:
– En stor forkjemper for menneskerettighetene, Asma Jahangir, døde i dag. Mine dypest kondolanser til hennes familie.
Fikk pris
I 2014 fikk Asma Jahangir Stefanusprisen som er opprettet av Stefanusalliansen, men tildeles av en uavhengig komite.
Stefanusprisen tildeles en person som har gjort seg særlig bemerket i kampen for trosfrihet og menneskerettigheter – og Jahangir mottok prisen fordi hun med livet som innsats jobbet for rettighetene til religiøse minoriteter, kvinner og barn i Pakistan i flere tiår. Prisen ble også begrunnet med at hun blant annet var en sterk kritiker av Pakistans diskriminerende blasfemilover, Hudood-straffene (pisking og steining for utroskap) og av tvangskonvertering.
– Med imponerende utholdenhet konfronterer advokaten og aktivisten Jahangir ansvarlige politikere. Vi har alle mye å lære av hennes mot og vilje til å skape nødvendig forandring, uttalte stortingspolitiker Hadia Tajik (Ap) den gang
Modig
Foruten at hun hadde sin egen advokatpraksis, grunnla Jahangir grunnlagt Human Rights Commission of Pakistan. Hun var høyesterettsadvokat og var i en periode leder av the Supreme Court Bar Association of Pakistan. Hun har også hatt vervet som FNs spesialrapportør om religions- og livssynsfrihet fra 2004 til 2010. Da kjempet hun blant annet mot et internasjonalt forbud mot fornærmelse av religion og religiøse følelser.
– Asma Jahangir er et av de modigste mennesker jeg vet om. Med fare for eget liv og til tross for trusler mot egen familie har hun konsekvent stått opp for rettighetene til de mest utsatte. Et stort antall mennesker lever i dag fordi Asma kjempet for deres sak, uttalte John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, da Jahangir fikk Stefanusprisen.
Asma Jahangir er et av de modigste mennesker jeg vet om.
John Peder Egenæs
Trosfrihet
Jahangir var de siste årene FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Iran. Hun ble fengslet i 1983 og satt i husarrest i 2007. For fem år siden antydet lekkede dokumenter at noen etterretningstjenestemenn planla å drepe henne. Asma Jahangir krevde granskning og at regjeringen skulle avdekke de kreftene som ønsket å bringe henne til taushet, melder BBC.
Som spesialrapportør for Iran protesterte hun nylig mot at en BBC-jorunalist ble stilt for retten i Iran.