Modig advokat ble forsøkt drept – nå får hun Stefanusprisen - Stefanusalliansen
Aiman Umarova får Stefanusprisen 2024. Foto: Privat

Aiman Umarova får Stefanusprisen 2024. Foto: Privat  


Aiman Umarova forsvarer dem som andre ikke våger å forsvare. Hun har vært forsøkt drept i det hun er overbevist om var en fingert bilulykke. Nå får den modige advokaten fra Kazakhstan Stefanusprisen 2024.

– Jeg er overveldet over bli verdsatt av noen i et land langt unna mitt eget, sier Aiman Umarova i et videointervju fra Almaty, den kommersielle hovedstaden i Kasakhstan.

Stefanusprisen er opprettet av Stefanusalliansen. Prisen deles ut annethvert år til en person (eller flere) som har gjort seg særlig bemerket i kampen for trosfrihet og andre menneskerettigheter. Prisen som ble delt ut første gang i 2005, består av 10 000 euro. Utdelingen vil skje i Oslo 13. mai.

«Stemme til de stemmeløse»
Biskop Ingeborg Midttømme, som leder priskomiteen, sier dette om valget av Aiman Umarova som årets prisvinner:

– Aiman Umarova har i mange år gitt stemme til de stemmeløse. Hun har talt de svakestes sak og forsvart dem. Hun har bygget opp et betydelig nettverk som gjør det samme. Umarova har møtt motstand fra myndighetene, men har valgt å fortsette sitt viktige arbeid som også særlig kommer kvinner og barn til gode.

 

Aiman Umarova har i mange år gitt stemme til de stemmeløse

Ingeborg Midttømme
 

Utfordrer makta
Den ledende menneskeretts-advokaten i Kasakhstan har utfordret maktapparatet i sitt eget land i en rekke krevende saker. Hun forsvarer blant andre mennesker som urettmessig forfølges etter lover mot ekstremisme og terrorisme. Og hun forsvarer minoriteter, fra ulike religioner, mot diskriminering.

Umarova har forsvart mennesker på flukt fra folkemord i Xinjiang i nabolandet Kina. En av dem er Sayragul Sauytbay som fra sitt eksil har bidratt til dokumentasjon om grusomhetene i Xinjiang.
 

Umarova forsvarte New Life Church i Almaty – der pastorer møtte oppdiktede anklager om manipulasjon og hypnose for pengeinnsamling.

Umarova har ledet kampanjer for å spre informasjon og skape offentlig oppmerksomhet om brudd på menneskerettighetene. Umarova har også startet en egen NGO – Human Rights Lawyers – av menneskeretts-forsvarere. Blant disse er en gruppe forsvarsadvokater som er villige til å risikere livet ved å ta opp saker ingen andre våger å ta. Umarova er deres mentor.

Kunne mistet livet
I mai 2020 kunne Umarova selv mistet livet under en biltur. Bremsene sviktet. Advokaten kom seg ut før bilen ble totalt utbrent. Selv publiserte hun en video på YouTube .

– Bremsene var kuttet. Jeg fortalte politiet hvem jeg trodde stod bak og som ville meg vondt. Men politiet gjorde ingenting, sier Umarova og legger til:

– Jeg vil alltid risikere livet for menneskerettigheter. Mange av mine klienter er fengslet av dommere som opptrer som dukker i et dukketeater, sier Umarova.

 

Mange av mine klienter er fengslet av dommere som opptrer som dukker i et dukketeater

Aiman Umarova
 

«Et sant forbilde»
Generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen sier i en kommentar:

– Aiman Umarova er et sant forbilde. Hun bruker sin stilling som advokat til å tjene andre. Hun er dessuten ikke bare en uredd menneskerettsforsvarer i sitt eget land. Umarova har også stått opp mot stormakten Kina når hennes egne myndigheter ikke har våget å beskytte mennesker som har flyktet fra grusomhetene i Xinjiang. Jeg gleder meg til å møte henne og gi henne en hilsen under prisutdelingen.

En dag for sannhet
Stefanusprisen 2024 annonseres i forbindelse med markeringen av den Internasjonale dagen for rett til sannhet om grove menneskerettighetsbrudd og for verdighet til ofrene. Dagen ble erklært av FNs generalforsamling i 2010. Markeringen ble lagt til 24. mars. Det er årsdagen for mordet på den katolske erkebiskop Oscar Arnulfo Romero. Han ble kaldblodig skutt og drept i sin egen kirke i San Salvador, hovedstaden i El Salvador, den 24. mars 1980.

Mer om Stefanusprisen

Stefanusprisen tildeles av en uavhengig komite som er valgt av Stefanusalliansens styre. Komiteen består av biskop i Møre, Ingeborg Midttømme (leder), stortingsrepresentant for KrF, Dag Inge Ulstein og professor Greg Reichberg ved PRIO. Disse er eksterne medlemmer. Professor Eivor Andersen Oftestad, fra Høgskolen Innlandet, er valgt fra styret i Stefanusalliansen.

Mer om tidligere vinnere kan du lese her.

AKTUELT

Prosjekt