Mobb drepte student for blasfemi i Pakistan - Stefanusalliansen

 

Pakistan   
Blasfemi   

De to andre studentene som ble angrepet, ble skadet, men er fraktet til sykehus og er i sikkerhet, melder Al Jazeera.

Drapet skjedde i den nordvestlige pakistanske byen Mardan, ifølge pakistansk politi. 

Mashal Khan studerte journalistikk. Han ble avkledd, slått, skutt og kastet ned fra tredje etasje i internatet på Abdul Wali Khan universitetet i Mardan torsdag. En stor gruppe stod bak angrepet. De tre ble anklaget for blasfemi mot islam, skriver Al Jazeera.

«Åtte studenter er stilt for en anti-terrorisme-domstol i Mardan tiltalt for mord og for å utfordre statens orden», uttalte påtalemaktens Rafiullah Khan til telegrambyrået AFP lørdag.

Video fra åstedet viser dusinvis av menn utenfor et internat - de slår og kaster blant annet stein mot et menneske som ligger på bakken.

Mashal Khan har tidligere skrevet på Facebook: «Å uttrykke noe om religion i Pakistan som ikke går hånd i hånd med de tradisjonelle narrativene, er blasfemi! Slik er det ikke i en sivilisert verden, de kaller det forskjellige meninger og ytringsfrihet!»

«Hvis du er svart, hvit eller brun. Om du er homofil, lesbisk, transseksuell, eller introvert... De som behandler deg dårlig gjør det av redsel, eller fordi de har blitt lært opp til å frykte det faktum at du også er viktig. Om du er annerledes betyr det at du utgjør en forskjell.»

40 mennesker har fått dødsdom eller sitter i fengsel på livstid for blasfemi i Pakistan, ifølge United States Commission on International Religious Freedom.

Men ekstremistgrupper tar loven i egne hender og har siden 1990 drept minst 69 mennesker, skriver Al Jazeera.Blasfemilovene kriminaliserer det å ytre noe negativt, kritisk eller humoristisk om profeten Muhammed og om Koranen. Inntil 2015 hadde vi blasfemilovgivning i Norge også. Loven ble sist brukt i 1912 og var følgelig en sovende paragraf. Pakistans blasfemilover er høyst våkne og med straff på livstid i fengsel for å fornærme Koranen og dødsdom for å fornærme profeten Mohammed.

Blasfemilovene brukes som et billig våpen til å angripe og diskriminere religiøse minoriteter, særlig kristne og ahmadiyyaer, men også hinduer og muslimer med avvikende meninger. Så godt som alle blasfemianklager er falske. Å anklage noen for blasfemi er lettvint og effektivt – politiet krever ikke bevis for å registrere anklagene, og det finnes ingen represalier overfor dem som kommer med falske anklager. De som beskyldes for blasfemi, er fritt vilt. Den mektigste parten vinner. Politi og rettsvesen gir ofte de blasfemianklagede urettferdig behandling i frykt for represalier fra ekstremistgrupper eller på grunn av egne fordommer. I noen tilfeller er blasfemianklagede blitt drept av politi og/eller fengselsvakter.

Ingen er offisielt blitt henrettet av staten for blasfemi. Ettersom sakene klatrer i rettssystemet, frikjennes tiltalte som regel på grunn av bevismangel. Men flere titalls blasfemianklagede er likevel blitt myrdet av ekstremister før eller under rettsaken. Rettergangen trekker ut i årevis, og det er ikke uvanlig at uskyldige sitter 7-10 år i fengsel før de frikjennes. De kan som regel ikke returnere til lokalsamfunnet etter frikjennelse, på grunn av faren for vold og hatkriminalitet fra ekstreme elementer. De må bosette seg på et nytt sted og skjule sin historie. De får ingen erstatning eller beskyttelse av staten.

Verdens mest kjente blasfemioffer er Asia Bibi, fembarnsmoren som har sittet fengslet siden 2009. Det finnes mange som henne som verden ikke kjenner til.

AKTUELT

Prosjekt