Pastor Wang Yi er dømt til ni års fengsel. Han ledet en kirke som regimet stengte.
‘Under OL vil det skje grufulle menneskerettsbrudd i Kina’
Stefanusalliansen med på bred internasjonal protest mot menneskerettighetsbrudd i Kina.
Over 240 menneskerettighetsorganisasjoner har skrevet under et opprop om tiltak mot Kinas brudd på menneskerettighetene i forkant av vinter-OL i Beijing 4. til 20. Februar.
I en uttalelse 28. januar, uttaler de 243 underskriverne fra hele verden, inkludert Stefanusalliansen, at Beijing-OL i 2022 vil gå av stabelen samtidig som det pågår «grusomme forbrytelser og andre alvorlige menneskerettighetsbrudd fra den kinesiske regjeringen».
- LES HELE OPPROPET OG SE UNDERSKRIVERNE (engelsk)
Diplomatisk boikott
Underskriverne ber regjeringer om å slutte seg til en diplomatisk boikott av vinterlekene, og oppfordrer også idrettsutøvere og sponsorer til ikke å legitimere overgrep fra myndighetene.Uttalelsen retter oppmerksomheten mot masseovergrep mot uigurer, tibetanere, etniske grupper og religiøse troende fra alle uavhengige trosgrupper, samt forfølgelse av menneskerettighetsaktivister, feminister, advokater, journalister og andre.Uttalelsen fremhever omfattende menneskerettighetsbrudd som er blitt dokumentert siden den kinesiske regjeringen i 2015 ble tildelt vinterlekene i 2022.
Tortur og tvangsarbeid
Disse bruddene inkluderer vilkårlig internering, tortur og tvangsarbeid av millioner av uigurer og andre tyrkiske grupper i den autonome regionen Xinjiang. Dessuten brytes demokratiet og rettssikkerheten i Hong Kong ned.
Kina bruker påtrengende høyteknologisk overvåking til å spore og urettferdig straffeforfølge fredelig oppførsel, heter det. Ytringsfriheten, organisasjonsfriheten og retten til fredelig forsamling brytes, påpeker underskriverne. Det skjer dessuten vilkårlig internering, tortur og tvangsforsvinning av menneskerettighetsforkjempere, inkludert advokat Gao Zhisheng.
Uttalelsen oppfordrer også bedrifter som er sponsorer av lekene, til å legge frem sine due diligence-strategier hva gjelder menneskerettigheter eller forklare sin manglende evne til å gjennomføre slike vurderinger. Uttalelsen oppfordrer også tilskuere over hele verden til å sette seg inne i menneskerettighetssituasjonen i Kina.
- LES ALLE SAKER OM KINA PÅ VÅR NETTSIDE
Protester mot menneskerettighetsbrudd – eller bli hjemme
Ed Brown, generalsekretær i Stefanusalliansen
Dersom norske statsråder drar til OL i Beijing, forutsetter vi at de aktivt bruker anledningen til å snakke for de undertrykte og forfulgte og ikke bare klappe for norske medaljer og norsk eksport.
En rekke vestlige land har varslet at de vil utøve diplomatisk boikott av Vinter-OL i Beijing. Det er gode grunner for at politikere ikke skal kaste glans over dette mega-arrangementet. Kina bruker OL til å «sportsvaske» sitt eget diktatur og sin forsterkede undertrykkelse av folkegrupper og menneskerettsforkjempere og sin systematiske knebling av all uavhengig trosutøvelse.
De olympiske leker skal i sin ideelle form være lek og forbrødring på tvers av grenser. Det er en idé vi gjerne støtter opp under. Dessverre er det umulig å skille toppidrett og toppolitikk. For Kinas er det viktig å knytte idrett og politikk sammen. Derfor er det politikk både å holde seg borte og å være til stede. Å dra til OL innebærer et ansvar.
Plikten til å si fra
Det er ikke idrettsutøverne som har bestemt at deres drømmer om olympiske medaljer henvises til idrettsarenaene til et diktatur. Plikten til å ytre seg om grove menneskerettsbrudd i Kina, påhviler først og fremst internasjonale idrettsledere som har plassert lekene i Beijing, og de politikerne som blir med på leken.
Vi krever ikke at alle deltakere skal ytre seg om politikk. Men idrettsutøvere som ønsker å markere sin protest mot menneskerettighetsbrudd mens de er i Beijing, må ha retten til det. At Kinas myndigheter ikke skiller mellom politikk og idrett vises av at de truer med å straffe idrettsutøvere som ytrer seg kritisk under OL. Sak en på dagsorden for en norsk statsråd i Beijing vil være å protestere mot dette.
Snakk om uigurene
Sak nummer to vil være tydelig å ta opp den brutale undertrykkelsen av uigurene i Xinjiang-provinsen der mer enn en million er kastet i fangeleirer. Den massive og avanserte overvåkningen, som ble utviklet for ikke minst å kue uigurene, brukes etter hvert mot andre i Kina. Dette skjer også under OL.
Sak nummer tre er de urovekkende rapportene som kommer om at medlemmer av Falun Gong utsettes for tvangsmessig «høsting» av organer som selges til transplantasjon.
Sak nummer fire er tydelig tale mot Kinas undertrykkelse av demokratibevegelsen i Hong Kong og bruken av sikkerhetsloven for å skremme og straffe kritisk tale. Fengslingen av redaktør Jimmy Lai må gjerne tas opp.
Knebling av tro
Sak nummer fem er den forsterkede undertrykkelsen av all trosutøvelse. Kirker jevnes med jorden, og kors rives ned av kirketak. I økende grad forutsettes registrerte trossamfunn innen alle religioner å forkynne regimets propaganda i sine samlinger. Det skal mot til hos dem som opponerer. Undertrykkelsen rammer, kristne, muslimer og tibetanske buddhister.
Det er fortsatt mange kirkelige representanter som finner utveier for at kirkens eget budskap og ikke Beijings propaganda står i sentrum. Men det blir trangere og trangere. Og de som ikke vil la seg registrere hos det kontrollerende regimet, har en rekke steder fått gudshuset stengt. Eller de er arrestert.
Fengslet i ni år
I Chengdu sitter pastor Wang Yi i fengsel. Han ledet den store uregistrerte kirken Early Rain. Men da Kina strammet til mot alle uregistrerte kirker i 2018, ble menigheten utsatt for razzia. Pastor Wang Yi ble året etter dømt til ni års fengsel. Han er dømt for ubegrunnede anklager om «illegal forretningsvirksomhet». Først og fremst er han dømt for å «oppfordret til å undergrave statsmakten». Hans gjerning bestod i å lede en menighet som nektet å la seg politisk styre. Og Wang Yi tok modig til orde mot all undertrykkelse.
Norske statsråder på OL-tur må bruke anledningen til å ta opp viktig saker som dette. De må gjerne finne en felles strategi med andre land som velger å sende folk til OL.
Dersom OL ikke anses som en passende anledning til tydelig å ta opp Kinas undertrykkelse både av ytringsfrihet, trosfrihet og andre friheter, er det bedre å være hjemme.