Mexico: Bøtelegger kristne som nekter å delta på katolsk festival - Stefanusalliansen
Kvinner rammes ekstra hardt av den diskrimineringen som mexicanske urfolkskristne utsettes for.

Kvinner rammes ekstra hardt av den diskrimineringen som mexicanske urfolkskristne utsettes for.  


Protestantiske kristne familier i Chiapas i Mexico blir tvunget til å delta i en romersk-katolsk festival. Dersom de ikke deltar, blir de bøtelagt. Dette skjer for fjerde år på rad. Det skriver trosfrihetsorganisasjonen CSW som er Stefanusalliansens søsterorganisasjon.

De seksten familiene, med 32 voksne, går i Alpha og Omega Presbyterian Church i Nueva las Tacitas i Chiapas-staten og tilhører urfolket Tzeltal.

De blir tvunget til å betale en ulovlig bot som følge av at de nekter å delta i Santa Cruz-festivalen, lokalt omtalt som «Convivio de Agua». Festivalen arrangeres den 3. mai hvert år.

Måneder uten vann
Den første boten ble gitt i 2016. Seks familier som takket nei til å delta i festivalen, er hvert år siden tvunget til å betale en ulovlig bot som tilsvarer omtrent 120 kroner, eller få stengt vannforsyningen til de har vært i stand til å betale boten. På det meste har medlemmer av det religiøse minoritetssamfunnet vært uten tilgang til vann i fem måneder, inntil de klarte å skaffe nok penger til å betale boten.

Den 3. mai 2021 ble boten økt til en sum som svarer til omtrent 200 kroner per familie. Lokale myndigheter koblet også i fjor fra vannforsyningen til de hadde betalt boten.

Nå rammes 16 familier
Kirken har siden vokst, og nå må ytterligere 10 familier betale boten.

Pastor Miguel Gómez Pérez, bosatt i Nueva las Tacitas, bekrefter overfor trosfrihetsorganisasjonen CSW at de lokale myndighetene har en liste på politistasjonen med navnene på hvert medlem av den presbyterianske kirken. Myndighetene har oppsøkt hver enkelt familie for å innkreve boten. Pastor Gómez bekrefter at bøtene brukes til å kjøpe inn forsyninger til festivalen, inkludert alkoholholdige drikkevarer og brus.

Frakoplet vann rammer kvinner
I et intervju med CSW i 2021 fortalte en av de protestantiske kristne kvinnene, Josefina Cruz Ruiz, at familien hennes har en latrine i huset, men at de ikke kan bruke den uten tilgang til vann. Så mens vannet deres kobles fra, er de blitt de tvunget til å ha toalett i naturen.

Cruz Ruiz var en av 25 urfolkskvinner som CSW intervjuet som en del av en banebrytende rapport med tittelen «Let Her Be Heard». Rapporten dokumenterer at noen former for diskriminering knyttet til brudd på religions- eller trosfriheten ser ut til i særskilt grad å ramme kvinner, og at dette er blitt underrapportert.

Må gå lange turer til en bekk
Cruz Ruiz og andre som ble intervjuet, fortalte hvordan grunnleggende oppgaver som matlaging, rengjøring og vask av klær blir ekstremt utfordrende når tilgangen til vann er blokkert på grunn av familiens religiøse tro. Hvert år blir vannforsyningen frakoplet. De protestantiske kvinnene fra Nueva las Tacitas blir tvunget til daglige turer til en liten bekk 20 minutter unna hjemmene for å hente vann til både drikke, matlaging og rengjøring. De fyller 2,5 liters brusflasker og frakter dem hjem i trillebårer. Disse kvinnene må også til bekken for å vaske familiens tøy, og de bærer klær på hodet til og fra bekken, med barnas hjelp, flere ganger om dagen.

 

Matlaging, rengjøring og vask av klær blir ekstremt utfordrende når tilgangen til vann er blokkert på grunn av familiens religiøse tro

 

«Uakseptabelt»
CSWs leder Anna Lee Stangl sier: «Det er uakseptabelt at disse familiene frakoples vannforsyningen for fjerde år på rad. Regjeringen har plikt til å sørge for at lover holdes og at lokale myndigheter stilles til ansvar for ulovlige handlinger. Familiene er åpenbart blitt utsatt for diskriminering på grunn av sin tro, med den hensikt å presse dem til å leve i samsvar med majoritetsreligionen i Nueva las Tacitas. Vi oppfordrer guvernøren i Chiapas, Rutilio Cruz Escandón Cadenas, til å ta raske grep. Han må sikre at disse familiene og folk i alle andre religioner i delstaten fritt får nyte godt av alle rettighetene i Mexicos grunnlov og i de internasjonale juridiske forpliktelser som Mexico har signert.  Den meksikanske regjeringen må også ta den kjønnede innvirkningen på urfolkskvinner på alvor.»