Han leier ei kyrkje av kristne som ikkje veit kvar dei har ei framtid.
Mat og tro i krigens redsler
Midt i verdens verste humanitære katastrofe kommer mennesker til kristen tro i Jemen. Fra et annet land i Midtøsten får noen hundre av dem åndelig støtte – og hjelp til ikke å sulte i hjel.
«Josef» og «Maryam» flyttet fra Jemen like etter at borgerkrigen brøt ut tidlig i 2015. Vi møter dem på en trygg videokanal. Josef og Maryam får støtte fra blant andre Stefanusalliansen.
De bodde med sine barn i en større by sør i landet i syv år. Men etter at borgerkrigen brøt ut, satte familien kursen for et annet land i Midtøsten. Av sikkerhetsgrunner forteller vi ikke hvilket land, heller ikke deres virkelige navn.
Kunne kostet ham livet
Men Josef dro tilbake til Jemen i en måned for å hjelpe grupper av Kristus-troende. Det kunne kostet ham livet. For mens han var der, ble borgerkrigen virkelig alvorlig. Han bodde da nær flyplassen som var omgitt av bomberegn. Samtidig fikk han oppleve det han ser som Guds beskyttelse.
En dag skulle Josef og en kamerat kjøre gjennom byen han bodde i, for å levere mat til en kvinne. I gatene lå lik som folk ikke våget å fjerne. Bilen punkterte mens skyting pågikk på begge sider av veien. De måtte søke dekning flere ganger før de fikk lappet dekket.
– Med Guds hjelp nådde vi frem med maten og hjem igjen til huset til noen lokale kristne, sier Josef. Flere muslimer trakk etter hvert til dette huset, «fordi vi ser at det er beskyttet», som de sa.
Josef prøvde å komme seg ut av landet. Men det var først umulig. En dag fikk han plass på et indisk transportskip som berget ut indere og noen fra andre land. Passasjerene måtte fraktes i en småbåt ut til skipet. Rundt dem raste krigen. Andre båter fraktet skadede vekk.
Den vesle båten som skulle ta ti mennesker med mye bagasje, holdt på å kantre. Josef var alvorlig redd for å drukne. Men han og flere hundre andre kom seg til Djibouti på Afrikas horn. Derfra dro Josef hjem til familien.
– Det var en skremmende opplevelse, sier Josef og Maryam.
Selv før krigen, da Josef og Maryam og barna bodde i Jemen, var Jemen det fattigste landet i Midtøsten. Under borgerkrigen har FN karakterisert Jemen som verdens verste humanitære krise.
LES OGSÅ. Jemen – ikkje berre eit terror-reir
Verste humanitære krise
Minst 16 millioner trenger akutt hjelp til å skaffe mat. Hvert andre barn trues av underernæring. Mer enn tre millioner er på flukt i eget land.
Tallet på barneekteskap har økt, desperate familier gifter bort unge jenter for å brødfø familien. Houthi-bevegelsen og andre grupper har rekruttert flere tusen unge gutter som soldater og sendt dem i krigen.
Jemen er rammet av verdens verste utbrudd av kolera. Covid-19-pandemien har gjort kampen mot kolera enda vanskeligere for et overbelastet helsevesen. Først 31. mars fikk landet sine aller første vaksinedoser.
Tragedien i Jemen gjør at mange forlater islam. Mange blir ateister. Men noen finner også Kristus.
Josef og Maryam
Støtter Jemen utenfra
I landet der de nå bor, et annet sted i Midtøsten, har Josef og Maryam arbeidet blant flyktninger fra Jemen. Nabolandene, ikke minst Saudi-Arabia, har stengt grensene mens landets hær har bombet Jemen i stykker i kampen mot Houthi-bevegelsen.
Samtidig hjelper Josef og Maryam et nettverk av et par hundre kristne i Jemen. De troende har muslimsk bakgrunn. Under krigen har ekteparet med hjelp av donorer hjulpet 2-300 fattige – både troende og andre – med regelmessige matkurver. En gruppe troende inne i Jemen hjelper til med å kjøpe og distribuere basisvarene ris, mel og olje.
– Maten finnes, men er så dyr at svært mange ikke har råd, sier Maryam og Josef.
Desperate familier takker
De beretter historien om Saleh, far til åtte. Før krigen hadde Saleh dagarbeid. Men da krigen startet, forsvant mange av dagjobbene. Saleh kan ikke forsørge familien. Selv slektninger og naboer har vært ute av stand til å hjelpe. Salehs kone har kjent på desperasjonen. Nå takker hun Josef og Maryam.
«Matkurven dere ga oss, var en redningsbøye denne måneden. Gud alene vet at vi bare spiser ett måltid om dagen. Derfor håper vi at dere vil fortsette å gi oss hjelp slik at vi kan overleve», lyder en hilsen hun har sendt ut fra Jemen.
Aisha er enke med ansvar for fem. Mannen hennes hadde en liten, fast jobb. Men med krigen forsvant arbeidet, og han kjente seg tvunget til å dra til fronten for å forsørge familien. Han ble drept av en mine. Nå prøver enken å overleve på det lille hun har igjen fra ham.
«Hvor lenge vil jeg kunne fortsette slik?» forteller hun med tårer i en hilsen til Josef og Maryam.
«Hjelpen fra dere var fantastisk. Matkurven vil hjelpe oss å overleve i mer enn en måned. Vi takker dere veldig mye og ber til Gud for helse og velsignelse. Vi ber dere om ikke å glemme oss, og fortsett å hjelpe oss.»
En av Josefs beste venner i Jemen ble drept på åpen gate i 2014.
Josef og Maryam
Antall troende vokser
I århundrer har det knapt vært noen kristne i Jemen. Men nå kommer folk til tro på Jesus – både enkeltmennesker og familier.
– Tragedien i Jemen gjør at mange forlater islam. Mange blir ateister. Men noen finner også Kristus. Folk søker på TV-kanaler og internett og lurer på hva som er sannheten når muslimer kriger mot hverandre. Midt i en fryktelig humanitær krise skjer det en positiv åndelig utvikling, sier Josef og Maryam.
Jemen er et samfunn totalt dominert av sterke klaner. Å bryte ut av klanens tro, er meget krevende. De nye Kristus-troende tror – i dypeste hemmelighet.
– Først når troende er blitt meget godt kjent med hverandre og stoler helt på hverandre, møtes de, sier Josef og Maryam.
I flere byer møtes små grupper ukentlig. De vet at det er farlig å være konvertitt. En av Josefs beste venner ble drept på åpen gate i 2014. En annen venn er blitt arrestert og kalt inn til forhør. To har vært i fengsel og er nettopp løslatt.
Først når troende er blitt meget godt kjent med hverandre og stoler helt på hverandre, møtes de
Josef og Maryam
Ber om forbønn for Jemen
Josef og Maryam som delte sin tro med muslimer i Jemen de årene de bodde der, har jevnlig kontakt med innpå 200 troende. Men de regner med at det er minst 3000 kristne i Jemen, trolig enda flere. Og nye kommer til.
Josef har digital kontakt med folk i Jemen nærmest daglig. Han besøkte dem senest for få måneder siden. Han og Maryam oppfordrer kristne til å be for Jemen, for folket i det ødelagte landet og for de Kristus-troende.
– Det er kraft i bønn, sier Josef og Maryam.