IS drap menn for fote og gjorde kvinner til sex-slavar og handelsvare.
Mann med øks angrep kristne i Nord-Irak. Ropte IS-slagord
– Regjeringen må se angrepet som utslag av voksende fundamentalisme, sier Emanuel Youkhana.

Emanuel Youkhana, her fotografert foran en moské i den irakiske storbyen Mosul som er tømt for kristne, krever oppgjør med fundamentalisme.
Tre personer ble skadet da en mann bevæpnet med øks angrep den årlige paraden til assyriske kristne i den nord-irakiske byen Duhok.
– Hvert eneste år på 1. april har vi en slik parade for å markere nyttår. Ikke på 30 år har vi opplevd et slikt angrep, ikke før nå. Det sier Emanuel Youkhana som bor og arbeider i Duhok. Han leder den kirkelige hjelpeorganisasjonen Capni som Stefanusalliansen støtter.
Arrangementet samlet flere tusen assyrere fra Irak og fra diasporaen. De marsjerte gjennom Duhok i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak med assyriske flagg og iført fargerike tradisjonelle klær.
Vitner sa at angriperen løp mot folkemengden mens han ropte islamske slagord. Han hugg etter tre personer med øksen før han ble stoppet av deltakere og sikkerhetsstyrker. Videoer som sirkulerte på nettet, viste ham liggende på bakken mens han ropte: «Den islamske staten, den islamske staten består.»
Hodeskader
En 17 år gammel gutt og en 75 år gammel kvinne fikk hodeskader. Et medlem av de lokale sikkerhetsstyrkene, som opererte en overvåkingsdrone, ble også såret. Alle tre ble fraktet til sykehus, opplyser lokale sikkerhetstjenestemenn til Associated Press.
Athraa Abdullah som er mor til den skadede 17-åringen, forteller at han hadde kommet til paraden sammen med venner i busser. Sønnen hadde sendt bilder like før angrepet.
Hun forteller også at hennes familie ble fordrevet da såkalte Den islamske stat (IS) i 2014. De flyktet til den kurdiske regionen i 2014.
Hun sier: «Vi ble angrepet og fordrevet av IS, og i dag møtte vi et terrorangrep på et sted vi kom til for å søke ly.»
I dag er det bare et par hundre tusen kristne igjen i Irak. Mange dro etter borgerkrigen som fulgte den amerikanske invasjonen i 2003. Nye bølger flyktet etter at IS slo til i 2014. De søkte beskyttelse i den kurdiske regionen, bar der var de trygge for IS.
Storparten av de kristne som fortsatt bor i Irak, bor i den kurdiske regionen i Nord-Irak, der dette angrepet nå skjedde, eller i provinsen Ninive som grenser til den kurdiske regionen.
Dette er ikke en enkeltstående hendelse. Det er et resultat av voksende fanatisme
Emanuel Youkhana
Krever program mot hatprat
Emanuel Youkhana sier til Stefanusalliansen at angrepet ble utført av en fanatisk muslim fra Syria.
– Dette er ikke en enkeltstående hendelse. Det er et resultat av voksende fanatisme her, i landet, i regionen og Midtøsten. Derfor må dette heller ikke behandles som en enkeltstående, isolert hendelse. Det er ikke nok at mannen er arrestert og blir stilt for retten. Vi håper regjeringen iverksetter et program for å håndtere voksende fundamentalisme. Vi må få et program som møter hatpropaganda og som gjør religiøst mangfold synlig og akseptert. Folk må bli villige til å akseptere mennesker med annen tro, sier Youkhana.
Capni driver hjelpearbeid for krustne og andre som overlevde IS og forsøker å gjenoppbygge sine liv i Irak, i stedet for å forlate landet. Han selv har erklært at han blir værende i Irak «til IS er borte».