Mange drept påskenatt i Nigeria - Stefanusalliansen
Bil som ble ødelagt av Fulani-voldsmenn.

Bil som ble ødelagt av Fulani-voldsmenn.  


Det skjedde i landsbyen Asso med et flertall av kristne i den sørlige staten Kaduna. Den katolske biskopen Joseph Danlami Bagordi i Kafanchan anklaget den lokale guvernøren for å stå på angripernes side mot ofrene, melder World Watch Monitor.

Angrepet kom mens folk var samlet i kirken for Vigil-feiringen av oppstandelsen. Ifølge biskopen ble minst 12 drept på stedet.

Ifølge nigerianske media var både kvinner og barn blant dødsofrene. Et øyenvitne uttalte at angrepet varte i en halv time og at angriperne forsvant før sikkerhetsstyrker kom til stedet.

Biskop Bagobiri og presten i landsbyen stod for begravelser av minst 10 katolikker påskedag.

Biskopen uttalte at guvernøren har valgt side med de bevæpnede Fulani-gjeterne som er av hans egen stamme og at han derfor svikter sin oppgave som en sann statsmann. Ifølge biskopen kaster guvernøren skylden over ofrene i den årelange konflikten i Kaduna.

I seks år har det vært en pågående konflikt i dette området som ligger mellom det hovedsaklig muslimske nord og det kristne sør i Nigeria. Gjeterfolket fulani er muslimer, mens de kristne først og fremst driver landbruk. Mer enn 800 mennesker ble drept i Kaduna mellom 2011 og 2016, ifølge det katolske bispedømmet i Kafanchan. Politiet drar tallene i tvil.

«Konfliktene er kompliserte og har dype historiske røtter, der land, etnisitet, økonomi og maktpolitikk er sentralt, men religion har fordypet og forsterket konfliktbildet, og det er sterk uro for hva de religiøse undertonene kan medføre», skrev Camilla Houeland i et debattinnlegg i Vårt Land 12. april 2016.

Delstatsregjeringen i Kaduna utplasserte militære styrker i desember 2016 for å få bukt med volden, men drapene har fortsatt. Landsbybeboere er angrepet også på markene.

Christian Solidarity Worldwide melder at angrepet påskenatt skjedde på tross av de utplasserte militære styrkene. De siterer en kilde som sier at mesteparten av politiet og hærstyrkene som var utplassert i Asso i desember, var trukket tilbake på Langfredag. De eneste som var igjen var fire politimenn som ikke kunne hindre angrepet.

Guvernøren uttrykte kondolanse til ofrenes familier og ba sikkerhetsstyrkene fordoble innsatsen for å bringe angriperne for retten. Han sa også at det var satt inn krisehjelp for å hjelpe de skadede og de pårørende.  Mandag 17. april, andre påskedag, ba guvernøren lokalbefolkningen bistå hæren med informasjon om de stedene de bevæpnede Fulani-gjeterne gjemmer seg.