Gir nødhjelp og husly – og ber om forbønn for Libanon
Libanons kollaps – hundrevis av familier får hjelp i modig kirke
Etter at flyktninger i en årrekke har søkt kirken for å få hjelp, kommer nå fattige libanesere til Resurrection Church Beirut.
Bare i løpet av årets første tre måneder fikk 700 familier nødhjelpspakker av menigheten som Stefanusalliansen samarbeider med.
Libanon står ovenfor en av de verste økonomiske kriser siden 1800-tallet. Det er hovedkonklusjonen i en nylig utgitt rapport fra Verdensbanken.
Mellom 2018 til 2020 sank brutto nasjonalprodukt per innbygger med 40 prosent. Store deler av befolkningen har vanskelig for å få tilstrekkelig mat, helsetjenester og arbeid.
Køene vokser
– Køene utenfor bensinstasjonene vokser. Vi opplever daglige strømbrudd, og matvareprisene stiger for hver uke, forteller Stefanusalliansens samarbeidspartner Resurrection Church Beirut (RCB) som hjelper trengende med matvarehjelp, helsetjenester og veiledning.
Forfatterne av rapporten legger skylden på et fastlåst politisk styre, og advarer mot oppblussing av gamle konflikter.
En nasjonal kollaps kan få konsekvenser for hele regionen. Den økonomiske krisen forverret seg med Covid-19 og den dramatiske eksplosjonen i Beirut i fjor.
Nestekjærlighet
Nødlidende libanesere som søker menigheten, ønsker blant annet hjelp til å dekke skoleutgifter til barna. De er rammet av politisk krise, økonomisk krise, en pandemi, en eksplosjon.
– Når de kommer til kirken for å få hjelp, er dette en mulighet for oss å vise nestekjærlighet i praksis og dele budskapet om Jesus, sier Debbie Fawzi i kommunikasjonsteamet i RCB.
RCB er en menighet med mange nasjonaliteter og kulturer representert. Menigheten var blant de aller første kirkene i Libanon som åpnet dørene for flyktninger fra borgerkrigen i Syria i 2011. RCB har hjulpet med mat, medisiner og skolegang – og opplever også at mange er kommet til kristen tro.
Mange fra menigheten deltok fra høsten 2019 i demonstrasjoner mot vanstyret i Libanon og det sekteriske politiske systemet som deler makt mellom religiøse grupper. Lederne gruppene sikrer posisjoner og ressurser til sine, og gamle krigsherrer fra borgerkrigen (1975-1990) styrer fortsatt landet.
Eksplosjon
Resurrection Church Beirut kastet seg som mange andre rundt og bidro med hjelp til ofre for den katastrofale eksplosjonen i Beirut i august i fjor. Det politiske vanstyret i Libanon har fått skylden for at 2700 tonn høyeksplosivt materiale var blitt lagret i et lager i havna, midt i hovedstaden. Men lederskapet har ikke innrømmet ansvar.
– Når offentlige ledere slutter å tjene Gud, men heller blir tjenere for penger og det onde, er det vår rett og plikt å gjøre revolt og bli profeter som snakker for de undertrykte, sa pastor Hikmat Kashouh i sin første preken etter eksplosjonen. Les i Magasinet Stefanus 6-2020.
Kirke i Libanon kjemper for rettferdighet
Stefanusalliansens samarbeidsmenighet i Beirut kjemper for flyktninger og for fattige libanesere. Mer gaven: RCB