Skyhøge bøter, konfiskering, intens jakt på utanlandske gåver og tilfelle av fysisk tortur.
Laleh (45) nektet å tilstå at hun ‘truer Irans nasjonale sikkerhet’
Laleh ble døpt i Malaysia – ble sperret inne etter at hun vendte hjem til Iran
En kristen konvertitt som soner en straff på to år i det beryktede Evin-fengselet i Teheran, har fått avslag på søknad om prøveløslatelse.
Årsak: Hun nektet å spille inn en tvungen tilståelse og offentlig avvise rapporter om sin egen sak, ifølge den persiske nyhetsnettstedet Human Rights in Iran.
Laleh Saati (45) er dømt og fengslet på grunn av anklager knyttet til hennes kristne aktiviteter utenfor Iran.
Laleh Saati, som i sin tid søkte asyl i Malaysia, er kvalifisert for prøveløslatelse etter å ha sonet en tredjedel av straffen. Straffen inkluderer et toårs reiseforbud etter løslatelsen. Hun ble dømt for å ha «handlet mot nasjonal sikkerhet gjennom kontakt med ‘sionistiske’ kristne organisasjoner».
Ifølge rapporten i Human Rights in Iran er Laleh også blitt nektet muligheten til å bli løslatt med elektronisk fotlenke. Det er tjenestemenn i Irans etterretningsministerium (MOIS) som har insistert på at Laleh skal nektes både bruk av fotlenke og prøveløslatelse.
Ble døpt
Laleh Saati (45) ble døpt i en kirke i Malaysia der hun hadde søkt asyl. Men da asylprosessen dro i langdrag, ble hun frustrert og drog tilbake til Iran i 2017. Der ble hun gjenforent med sine foreldre. Hun ble ifølge rapporter anholdt og avhørt av etterretningsagenter flere ganger etter returen.
Så i februar ble hun arrestert og sperret inne i avdeling 209 i Evin-fengselet, som er under jurisdiksjonen til Etterretningsdepartementet (MOIS). Hun er blitt holdt fengslet siden arrestasjonen.
Under avhørene der ble fotografier og videoer av hennes kristne aktiviteter og dåp i Malaysia lagt frem som bevis på hennes «kriminalitet».
Da hun ble dømt en måned senere, skal dommeren i Teherans revolusjonsdomstol ha spurt henne hvorfor hun hadde risikert å returnere til Iran fra Malaysia «gitt at du har gjort slike ting [kristne aktiviteter] utenfor Iran».
Jeg håper immigrasjonsmyndigheter over hele verden vil merke seg dette, og tenke seg om to ganger før de avviser asylkravene til ekte kristne som kan møte forfølgelse ved retur til sitt hjemland.
Mansour Borji
Sliter med stresset
Laleh skal ha slitt med sin mentale helse som følge av stresset fra fengselsoppholdet. Både hun og hennes eldre mor er blitt truet med nye rettslige skritt som følge av oppmerksomheten saken hennes har fått.
«Lalehs sak viser tydelig at de kristne aktivitetene til asylsøkere i fremmede land kan brukes mot dem i rettssaker tilbake i Iran,» sier Mansour Borji fra organisasjonen Article18 etter at nyheten om saken hennes først ble publisert.
«Jeg håper immigrasjonsmyndigheter over hele verden vil merke seg dette, og tenke seg om to ganger før de avviser asylkravene til ekte kristne som kan møte forfølgelse ved retur til sitt hjemland.»