Sonia og familien har flyttet til en annen by fordi de var truet hjemme.
Kvinne dømt til døden for blasfemi i Pakistan
Tobarnsmoren Asia Bibi ble nylig dømt til døden i Pakistan. Grunnen var at hun nektet å konvertere fra kristendommen til islam.
KrF-leder Høybråten tar opp saken både med utenriksminister Støre og Pakistans ambassadør.
Asia Bibi (37) deler arbeidsplass med muslimske kvinner, og disse forsøkte å få henne til å forkaste sin kristne tro for å bli muslim. Men Asia Bibi svarte dem med å fortelle at Jesus ble korsfestet og døde for alle mennesker. Videre spurte hun sine kollegaer om hva Muhammed hadde gjort.Da reagerte de muslimske kvinnene kraftig. De banket opp Asia Bibi og låste henne inn i et rom hvor både hun og hennes barn ble utsatt for vold. Deretter ble hun anklaget og dømt for blasfemi, etter Pakistans sterkt kritiserte blasfemilovgivning. Dommeren dømte henne til døden.
KrF-leder Dagfinn Høybråten sier til Vårt Land at han vil spørre hva utenriksminister Jonas Gahr Støre vil gjøre. Høybråten vil også ta opp dødsdommen, og Pakistan blasfemipragrafer, i et allerede planlagt møte med Pakistans ambassadør til Norge.
Ikke uvanlig
– Saken med dødsdømte Bibi er ikke uvanlig i Pakistan, forteller menneskerettsrådgiver Ed Brown i Norsk Misjon i Øst til Dagbladet.
– Dette er rart fra vårt perspektiv, men slike anklager kommer ofte når det er uenigheter eller disputter over for eksempel landområder. Det skal lite til før man blir tiltalt, og da kan man sitte fengslet i lang tid før man blir benådet, sier Brown til Dagbladet.
Sterke krefter
Pakistans minoritetsminister, Shahbaz Bhatti, er katolikk og har lovet å fjerne blasfemilovene i landet. Dette er imidlertid svært vanskelig, da det er sterke krefter som går i motsatt retning.
Forsøker å endre loven I våres foreslo Pakistan igjen at «krenkning av religiøse symboler» skal forbys av FN. Den ikke bindende resolusjonen ble stemt igjennom i FN med 20 mot 17 stemmer, til protester fra vestlige land som mener den bryter mot ytringsfriheten.
- Det er vanskelig å få endret lovene. Tidligere president Pervez Musharraf har forsøkte seg ved et par anledninger, men de radikale elementene ble så opphisset at han måtte trekke seg tilbake. Minoritetsminister Bhatti har også signalisert at blasfemilovene må forandres fordi de misbrukes, men han har fått en rekke dødstrusler, sier Brown i Norsk Misjon i Øst.
Brown sier også at man må trå varsom når man støtter utsatte minoriteter i land som Pakistan.
- Minoriteter, og spesielt kristne, kan bli anklaget for å være fiender av Islam og alliert med Vesten - man må være forsiktig med hvordan man går fram, sier Brown.