Kristne rohingyaer angrepet i flyktningleir, jente (14) bortført - Stefanusalliansen
En kristen rohingya som ble skadet og lagt inn på sykehus etter angrepet på en kirke i en flyktningleir 26. januar.

En kristen rohingya som ble skadet og lagt inn på sykehus etter angrepet på en kirke i en flyktningleir 26. januar.  

Myanmar   

Organisasjonen Fortify Rights har for første gang dokumentert overgrep mot kristne rohingyaer, utført av voldsmenn blant rohingyaene, en etnisk gruppe som overveiende er muslimer. Overgrepene har skjedd i en flyktningleir i Bangladesh, der titusener av rohingyaer er presset sammen etter å ha blitt fordrevet eller flyktet.

Folkemord
Tidligere har Fortify Rights i rapporten «They gave them long swords» dokumentert folkemord mot rohingyaene som gruppe, utført av Myanmars hær som fordrev titusenvis fra Myanmar høsten 2017. Myanmar hevder at de er fra Bangladesh, selv om de har bodd i Myanmar i generasjoner. Rapportnavnet sikter til at politi og hær utstyrte lokalbefiolkning med våpen til å angriåe rohingyaene med, før angrepet i august 2017.

«Plikt til å beskytte alle uansett tro»
Organisasjonen Fortify Rights krever nå at regjeringen i Bangladesh etterforsker bortføringer og angrep mot den kristne gruppen av rohingyaer. De siste angrepene skjedde om morgenen 27. januar. Da kom voldsmenn med kniver og gevær. To ble kidnappet, den ene av dem er en jente på 14 år, den andre var den 53 år gamle faren hennes, Taher. En kirke ble ødelagt kvelden før.

– Myndighetene i Bangladesh har plikt til å beskytte alle flyktninger og fullt ut etterforske alle angrep på dem, sier Matthew Smith, lederen for Fortify Rights.

– Ingen rohingya skal oppleve vold og overgrep i leirene, uansett religion, sier han.

«De kom med kniver og gevær»

Etterforskerne til Fortify Rights intervjuet åtte kristne rohingyaer, fem av dem kvinner. Ukjente gjerningsmenn angrep det lille kristne rohingya-samfunnet i Cox Bazar i Bangladesh.

– De hadde kniver og gevær, sier et øyenvitne.

– De viste oss knivene og sa at ‘vi vil kutte dere’.
Øyenvitnene sier at Taher ble skamslått og fikk maske for ansiktet og hendene bundet sammen før han ble ført bort. Etterpå kom voldsmennene og kidnappet hans datter.

 

Barn går gjennom den ødelagte kirken til kristne rohingyaer i flyktningleir i Bangladesh. Foto: Privat

 

Politiet avviser angrep på grunn av tro
De intervjuede sier til Fortify Rights at de går ut fra at de ble angrepet på grunn av sin tro.  Men politiet hevder at ingen kristen rohingya er savnet. «Men vi gjør vårt beste for å finne den savnede familien.»

Fortify Rights dokumenterte også den ødelagte kirken. Det skjedde om kvelden 26. januar, i Kutupalong-leiren i Cox Bazar.

Minst 12 kristne rohingyaer ble skadet og havnet på sykehus under angrepet.

– Jeg så kirken bli ødelagt, sier en 35 år gammel kvinne. – Minst 50 mennesker ødela kirken. De er rohingyaer fra ulike områder.

Angriperne skal ha påstått at de kristne prøvde å omvende muslimer blant rohingyaene. Den bortførte mannen er lærer for kristne barn og er en form for evangelist.

 

Det forrige angrepet på kristne rohingyaer skjedde i mai 2019. Foto: Privat

 

Tror islamistisk ekstremistgruppe står bak

Flere kristne rohingyaer sier til Fortify Rights at de tror at den militante rohingyagruppen Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) var involvert. Radio Free Asia melder det samme.  Dette er en gruppe som også stod for voldsåtak mot Myanmars hær høsten 2017, som hæren i Myanmar brukte som påskudd for å starte folkemordet. ARSA nektar for å ha angrepet kristne. I en video publisert på twitter 11. februar hevder de at angriperne skader rohigyaenes kamp for sine rettigheter.

En politimann, Mohammad Abdul Mansur, omtaler angrepene som et ordinært lov og orden-spørsmål og avviser at ARSA stod bak.

Frykter at mannen er drept
Også Human Rights Watch melder om angrepene på kristne rohingyaer i denne flyktningleiren. Tahers kone Roshida sier til Human Rights Watch at hun frykter at mannen er drept.

Kirkeledere er urolige etter angrepene, melder Asia News.
 

John er kristen rohingya og bosatt på Østlandet. Foto: Johannes Morken, Stefanusalliansen

Kjenner de bortførte
Den kristne rohingyaen John (som ikke er hans virkelige navn) og som bor på Østlandet, har familie i den aktuelle flyktningleiren. Han sier til Stefanusalliansen at både han og hans familie i flyktningleiren kjenner den bortførte mannen. Han er glad for rapporten fra Fortify Rights og for at organisasjonen har intervjuet kristne rohingyaer om angrepene.

En tidligere bølge av angrep skjedde i mai i fjor. John frykter at den bortførte datteren er tvangsgiftet til en ARSA-kommandant. Ingen vet hvor faren hennes er.

John og hans kone kom til Norge som FN-flyktninger, en status som resten av familien ikke har fått. Derfor sitter de i flyktningleirene.

John forteller at han har regelmessig kontakt med familien gjennom nettplattformer.

AKTUELT

Prosjekt