Sonia og familien har flyttet til en annen by fordi de var truet hjemme.
Kristne og muslimer krever slutt på misbruk av blasfemilov
Men søndag gikk ekstremister i gatene i Sargodha der Nazir Masih ble lynsjet til døde.
12.6.2024 Saken er oppdatert 12.6. med arrestasjonen av en psykisk syk kristen kvinne og med et dialogmøte i regi av HFO om kampen mot misbruk av blasfemiloven.
Den kristne 73-åringen Nazir Masih ble drept i et brutalt angrep av ekstremister som uten bevis beskyldte ham for blasfemi. Under søndagens gudstjenester i Sargodha var det stort sikkerhetsoppbud av politi for å beskytte de kristne, melder den pakistanske nettavisen Dawn. Sikkerhetsoppbudet skyldtes også at eksteremistpartiet Tehreek-i-Labaik Pakistan søndag holdt en demonstrasjon der de krevde fengslede satt fri og tiltak mot vanæring av Koranen.
Lørdag arrangerte Human Friends Organization som er Stefanusalliansens partner i Pakistan, en bred og fredelig demonstrasjon i Lahore for rettferdighet for Nazir Masih. Kravene var:
Må stilles for retten
• Rettferdighet for Nazir Masih. De som stod bak og som drepte Masih, må stilles rettslig ansvarlige gjennom en transparent og uavhengig etterforskning.
• Masihs familie som holdes i skjul i frykt for mobben som drepte Nazir Maih, må må vende hjem i sikkerhet. De må få kompensasjon for skadene som ble påført huset og skofabrikken da mobben angrep og satte fyr på og vandaliserte eiendom.
• Beskytt de uskyldige. Myndighetene må innføre tiltak for å stoppe hatprat og provokative utsagn i moskéer med mobb-vold som resultat. Det ble fremsatt krav om forbud mot ekstremistorganisasjoner og begrensinger i medidekning av grupper som promoterer vold mot minoriteter.
• Stopp misbruket av blasfemiloven. Demonstrantene bad om en juridisk undersøkelseskomite og lovgivning for å hindre misbruk av blasfemilovene. Falske blasfemipåstander må kriminaliseres, og det må være uavhengige undersøkelser av blasfemisaker.
Den fredelige demonstrasjonen ble avsluttet med en lysvake for å hedre Nazir Masih.
– Den samlede stemmen fra ulike religiøse og samfunnsledere symboliserer en forent front mot mobbvold, hatprat og misbruk av blasfemilover. HFO, sammen med andre sivilsamfunnsorganisasjoner, har forpliktet seg til å kjempe for rettferdighet, beskyttelse av minoriteter og systemiske endringer for å forhindre slike tragiske hendelser i fremtiden, sier Sajid Christopher, leder av HFO.
Kirkeledere, sivilsamfunn, lærere og muslimske religiøse ledere var med.
Må beskytte minoriteter
Sharon Shamir, koordinator for juridisk avdeling i HFO, uttalte: – Vi står sammen for å hedre Nazir Masih og kreve rettferdighet og beskyttelse for alle religiøse minoriteter. Denne fredelige protesten er et skritt mot å sikre at slike tragiske hendelser ikke gjentar seg og at alle individer, uansett tro, kan leve uten frykt.
Samson Salamat, styreleder i menneskerettsorganisasjonen Rawadari Tehreek: Vi støtter forbudet mot ekstreme religiøse grupper som er involvert i å oppfordre til vold mot religiøse minoriteter. Lovgivning må kriminalisere falske blasfemipåstander og sikre uavhengige undersøkelser av alle blasfemisaker.
Sterk bekymring
Lynsjingen av Nazir Masih vekekr sterke bekymringer også utenfor Pakistan.
– Det brutale drapet er en alarmerende påminnelse om farene ved å bli mistenkt eller anklaget for blasfemi i Pakistan, sier styreleder Stephen Schneck i Den amerikanske kommisjonen for internajsonal trosfrihet, USCIRF.
– Landets drakoniske blasfemilov signaliserer til samfunnet at påståtte blasfemikere fortjener streng straff, noe som oppmuntrer enkeltpersoner og grupper til å ta loven i egne hender. Pakistanske myndigheter må holde de ansvarlige for hans død til ansvar, legger han til.
Denne siste bølgen av mobbvold kommer nesten ett år etter Jaranwala-angrepene, hvor tusenvis av personer angrep kristne hjem og brente 24 kirker etter falske blasfemibeskyldninger, noe som førte til at flere kristne familier flyktet fra sine hjem. I tillegg til å oppildne til vold mot religiøse minoriteter, fører blasfemibeskyldninger ofte til lange fengselsstraffer på dødscelle eller isolat.
Den aller siste hendelsen skjedde i Lahore 4. juni. En psykisk syk kvinne på 60 år ble arrestert i sitt hjem etter angivelig å ha sagt noe nedsettende om profeten Muhammed inne i en butikk da hun fikk se en muslimsk bønn. Kvinnen er anmeldt for brudd på paragraf 295 C – en paragraf som automatisk gir dødsdom ved fellende dom. HFO har engasjert advokat.
Felles krav om oppgjør med hat og mobbens vold
Human Friends Organization (HFO) har også gjennomført et dialogmøte med både kirkeledere og muslimske representanter for å komme4 med tiltak for å få slutt på misbruk av blasfemiloven, stoppe hatprat og mobbvold.
– Vi må identifisere de tilbakevendende faktorene som gir opphav til økt fiendtlighet mot minoriteter. Det er behov for en strategi på grasrotnivå for å identifisere og straffe ekstreme elementer som oppmuntrer til mobbevold og hatprat. Deltakerne understreket nødvendigheten av rettferdige undersøkelser i rettsprosesser. De tok til orde for umiddelbar løslatelse av uskyldige og for å straffe de ekte lovbryterne. Panelet fremhevet behovet for samarbeid og dialog mellom religiøse samfunn. De etterlyste juridiske reformer og bevisstgjøringskampanjer for å fremme et mer inkluderende og fredelig samfunn, forteller Christopher etter møtet.
Utvidet blasfemiloven
I januar 2023 vedtok Pakistans nasjonalforsamling enstemmig en endring av landets blasfemilov, som utvidet straffbare handlinger og innførte strengere straffer for blasfemi. I august 2023 vedtok senatet lovforslaget. Lovforslaget krever fortsatt presidentens signatur før det blir lov.
– Det har vært en økning i blasfemisaker i Pakistan, og USCIRF er dypt bekymret for at den ventende endringen av landets blasfemilov kan forverre de nåværende trendene, sier USCIRFs nestleder Eric Ueland.
– Vi oppfordrer den amerikanske regjeringen til raskt og kraftig å ta opp disse bekymringene med pakistanske myndigheter, inkludert å ta betydelige skritt til støtte for religionsfrihet ved å oppheve landets blasfemilover og anti-Ahmadiyya-lover.
Press mot ahmadya
Pakistan har egne lover som forbyr ahmadya-samfunnet å kalle sge muslimer. At en ahmadya kaller seg muslim er i prinsippet blasfemi. En rekke ahmadyaer er angrepet og drept av ekstremister.
I sin årsrapport for 2024 anbefalte USCIRF at det amerikanske utenriksdepartementet igjen utpeker Pakistan som et «land av særlig bekymring» på grunn av systematiske, vedvarende og alvorlige brudd på religionsfriheten.
200 i fengsel
Mer enn 200 mennesker sitter fengslet i Pakistan etter blasfemianklager, melder KrossKonnection.
- LES OGSÅ: Kan vera del av hatkampanje
- LES OGSÅ: Brenner kirker, roper på galgen
- LES OGSÅ: FN-ekspert: Redslenes redsler da mobben angrep
- LES OGSÅ: Blasfemilov og Pakistans tragedie
- LES OGSÅ: Nytt liv etter tragedie