Sri Lanka: Abhirami mistet begge foreldrene og ble skadet for livet. En selvmordsbomber sprengte seg selv og drepte 29 utenfor kirken.
Kristne mest utsatt for hatprat
Sri Lanka: Statlige myndigheter prøver å undergrave kristne ledere og kirkeledere.
Kristne på Sri Lanka klart mest utsatt for hatprat i sosiale media, sammenlignet med andre religiøse grupper. På andreplass kommer muslimer.
Det viser en studie gjort av National Christian Evangelical Alliance på Sri Lanka (NCEASL). Forskningen er gjort av Veriteé Research. Studien handler om trender i vold mot kristne på Sri Lanka i perioden november 2022 til oktober 2023.
Forskerne har undersøkt 470 poster fra sosiale media med hatprat mot de etablerte religionene på Sri Lanka. 85 prosent er fra Facebook, 9 prosent er fra TikTok. Ett av skjermbildene fra rapporten, har teksten: «Born again. Arrest them.» Oversatt til norsk: «Gjenfødte. Arrester dem» - tydelig rettet mot kristne, og da særlig evangelikale kristne.
60 prosent av de studerte postene fra sosiale media var rettet mot kristne. Muslimer var adressat for 29 prosent av postene, hinduer var målskive for 8 prosent. 3 posent var rettet mot buddhister som representerer flertallsreligionen på Sri Lanka.
Tre av fire poster er klassifisert som hatprat. Resten er fordelt mellom trakassering (15 prosent), oppfordringer til vold (15 prosent) og desinformasjon (5 prosent.)
Statlig diskriminering og vold
Forskerne har dybdestudert 63 hendelser som de klassifiserer som vold mot kristne. De har også sett på noen voldshendelser mot muslimer og hinduer, men har for lite data til inngående å beskrive disse.
De fastslår at vold mot kristne på Sri Lanka både utføres av statlige aktører og identifiserte ikke-statlige aktører. Vold defineres som mer enn fysisk vold. Statlige aktører står gjerne bak diskriminerende handlinger og tvang, de mildeste formene for det som regnes som vold. Ikke-statlige aktører griper til mer direkte fysisk vold. Begge typer aktører slipper ofte unna uten straff.
Staten har på den ene siden plikt til å beskytte den grunnlovfestede trosfriheten som også er beskyttet av Konvensjonen for sosiale og politiske rettigheter. På den andre siden opptrer statlige organer, politiet medregnet, som overgripere mot religiøse minoriteter, inkludert kristne.
Undergraver kristne ledere
Statlige representanter har en tendens til å gå mot kristne ledere og kirkeledere og kristne symboler, mens ikke-statlige aktører ofte retter seg mot kristne og kirkegjengere.
– Statlig deltakelse i angrep mot pastorer og gudstjenestestesteder har gått noe ned i studerte perioden sammenlignet med tidligere, men har ligget høyt i studier av alle tidsperioder. Disse myndighetsaktørene synes å legge til grunn at de ved å undergrave sentrale aktører som kristne pastorer og ledere og gudstjenestesteder, kan redusere kristent nærvær i et område eller til og med fjerne det kristne nærværet, skriver forskerne.
- LES OGSÅ: Hun kom fra søndagsskolen da terroristene slo til
- LES MER OM vår partner og situasjonen på Sri Lanka
- LAST NED RAPPORTEN Fading beliefs