Over 400 kristne leiarar i India slår alarm.
Kristne jages fra indiske landsbyer
- Trosfriheten for muslimer og kristne kollapser i India, sier kommisjon.
Kristne i åtte landsbyer må fornekte troen eller miste alt de eier og dra. Flere titalls familier er allerede jaget og fratatt alt de eier.
Det er konsekvensen etter åtte landsbyråd i et distrikt i den store indiske delstaten Chattisgarh vedtok 17. november en felles resolusjon som forbyr kristne å bo i landsbyene deres.
De stiller kristne overfor et brutalt ultimatum: Enten må de fornekte den kristne troen. Eller de må dra fra landsbyen og miste sine åkrer, eiendeler og eiendom.
Rundt 100 kristne er omfattet av ordren, melder trosfrihetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW), Stefanusalliansens søsterorganisasjon.
Dagen etter, den 18. november, sendte de kristne inn en skriftlig klage til Gadiras politistasjon i Michwar. De la frem lydbevis på at en av landsbylederne hadde sagt at vedtaket stred mot den indiske grunnloven som garanterer tros- og livssynsfriheten.
Politiet stod og så på
Politiet nektet imidlertid først å registrere saken. I stedet ba politifolkene de kristne ta dem med til markene sine. Da de kom dit, hadde en mobb på minst 1 500 personer plyndret de kristnes avlinger. Mobben krevde at de kristne skulle avsverge sin tro eller forlate landsbyen.
Politiet forlot området uten å tilby hjelp.
Den 19. november henvendte Chhattisgarh Christian Forum (CCF) seg til en høyere politimakt som beordret saken registrert, en forutsetning for etterforsking. Dette ble imidlertid ikke gjennomført før 21. november.
Familier flyktet
Omtrent 40 landsbyboere fra åtte familier hvis jorder ble plyndret, har flyttet og bor nå i en kirke i Michwar.
Mervyn Thomas, grunnlegger og president av CSW, sier at CSW fordømmer handlingene fra landsbymyndighetene i Chhattisgarh som effektivt forbyr kristendom i landsbyene.
– Vi oppfordrer statlige myndigheter til å gripe inn som en hastesak, og sikre at erstatning gis for eventuelle tap av eller skade på eiendom siden resolusjonen ble vedtatt, og at kristne i disse landsbyene kan returnere til sine liv og levebrød uten frykt for ytterligere trusler, trakassering eller intimidering.
- LES OGSÅ: Jages fra gård og grunn for sin tro
Knusende dom
Dette er bare ett av mange angrep på kristne flere indiske delstater. Nylig kom Den amerikanske kommisjonen for internasjonal trosfrihet (USCIRF) med en knusende dom over utviklingen for trosfriheten i India
Situasjonen for trosfriheten i verdens mest folkerike land, India, har forverret seg gjennom 2024, særlig i månedene før og like etter valget som ble avsluttet 1. juni, fastslår USCIRF. som feller en knusende dom over Indias hindu-nasjonalistiske regjering og dens støttetropper.
– Trosfriheten i India kollapser, uttaler USCIRF.
India nekter for kollaps
India avviser det de kaller «en ondskapsfull rapport». Kommisjonen har anbefalt USAs utenriksdepartement å plassere India på «verstinglisten» over land som bryter trosfriheten, men har ikke fått gjennomslag.
India styres av det hindunasjonalistiske partiet BJP. Før valget som ble avsluttet 1. juni, kalte statsminister Narendra Modi muslimene «infiltratører» i det hinduistiske India.
BJP tapte sitt rene flertall. Det var en seier for demokratiet. Men hatet som statsminister Narendra Modi slapp løs, lever. Men ikke-hinduene er under vedvarende press både fra myndigheter og mobb.
Bygget tempel på mosketomt
Verst rammes landets 200 millioner muslimer. En rekke moskéer er ekspropriert. Det mest synlige eksempelet var statsminister Modis innvielse av det store Ram-tempelet i Ayodhya den 22. januar- Ram-tempelet ble bygget på stedet der den 500 år gamle Babri Masjid-moskeen ulovlig ble revet av en ekstremistisk hindu-mobb i 1992.
- LES OGSÅ: Nå skal gamle hinduguder trumfe alt
Høyesterett fastslo i 2019 at rivningen var lovstridig. Likevel ble det bygget et ruvende tempel for hinduguden Ram. På en erstatningstomt for ny moské er fortsatt ingenting bygget.
Vandaliserte
I dagene etter innvielsen fulgte en rekke angrep mot minoriteter i seks delstater. I Maharashtra stod politiet og så på mens en hindu-mobb vandaliserte butikker eid av muslimer. Myndighetene brukte bulldosere mot bygninger de hevdet var illegale.
Den 30. januar ødela myndighetene i Delhi den 600 år gamle Akhoondij-moskeen, med begrunnelsen at bygningen var illegal. Imamen påpekte at det ikke var kommet noe varsel.
Flere moskeer er ekspropriert for annen bruk, stikk i strid med loven som forbyr å overdra et gudshus til et annet religiøst samfunn. På tross av loven tillot en domstol hinduer å be i en moske i Varanasi.
Forbyr konvertering
12 av Indias 28 delstater har innført lover som forbyr konvertering, også når det ikke brukes tvang eller press. Blant annet brukes loven mot «kjærlighets-jihad», en konspirasjonsteori om at muslimer forfører hindukvinner for å konvertere dem.
I juni og juli ble 20 kristne i Uttar Pradesh arrestert under anklager om ulovlig konvertering. Der er det også foreslått å innføre fengsel på livstid for konvertering, og at hvem som helst kan anmelde på vegne av en konvertitt, og at det skal bli umulig å bli satt fri mot kausjon etter påstått ulovlig konvertering.
Økte angrep
Hindu-nasjonalistiske grupper har økt angrepene mot kristne og muslimer. I årets første tre måneder ble det rapportert om 161 voldelige angrep mot kristne. I de tre første månedene etter valget ble det rapportert om 28 angrep mot muslimer, blant annet fordi de beskyldes for å slakte eller spise kjøtt av kuer, som regnes som hellige dyr i hinduismen.