Laleh ble døpt i Malaysia – ble sperret inne etter at hun vendte hjem til Iran
Kristne i Iran: Tar oppgjør med ayatollahenes brutalitet
«Våre hjerter blør etter de utallige drapene på frihetselskende menn og kvinner i Iran.»
I et opprop støtter 300 kristne i Iran de landsomfattende protestene mot prestestyret i landet etter drapet på den kurdiske kvinnen Mahsa Amini. Oppropet er gjengitt med alle underskrifter på nettsiden til Stefanusalliansens partner Article18.
I oppropet skriver de 300 at de kjenner på smerten og er sinte på grunn av drapet på Mahsa Amini. «Våre hjerter er knust og blør etter de utallige drapene på frihetselskende menn og kvinner i Iran.» I flere uker etter drapet har det rast protester over hele Iran. Protestene blir forsøkt slått ned med hard hånd, men uten at demonstrantene gir seg.
De 300 kristne som har skrevet under oppropet, gjør det klart at det ikke er nok å uttrykke solidaritet i ord. De ønsker å være med i praktisk handling «mot den 43 år gamle blodtørstige smitten i samfunnet vårt», skriver de med henvisning til den islamske revolusjonen i 1979 som innsatte ayatollahene.
De skriver at de står sammen med «det modige folket i Iran» som «har kommet ut i gatene for å ta et oppgjør med undertrykkelse, tyranni og diktatur.»
• DU KAN SENDE APPELL OG KREVE MORALPOLITIET OPPLØST. LAST NED
«Roper på frihet»
«Menn og kvinner, gamle og unge, fra ulike etniske grupper og religioner roper etter frihet, likhet og rettferdighet, et høyt rop fra struper fulle av lidelse og smerte etter en kvelende undertrykkelse i mer enn 40 år.»
De 300 skriver at til tross for at regimet har rettet våpen og tåregass mot folket og har begrenset internett, «er vi i disse dager vitne til flere og flere menneskers mot, engasjement og samling med intensjon om en fullstendig revolusjon. Dette vil være en revolusjon mot undertrykkelse, en undertrykkelse som ikke bare har som mål å ødelegge kvinner, men også å ødelegge mennesker og menneskeheten.»
Kristne i Iran utsatt for drap
De 300 kristne skriver i oppropet at kristne i Iran ikke har vært spart for den brutale undertrykkelsen siden den islamske republikken tok over landet vårt i 1979. De skriver: «Vi har vært utsatt for alt fra seriemord til fengsling, tortur, ydmykelse, fornektelse, pisking, eksil, tvungen tilsløring og berøvelse av privatliv selv i våre egne hjem. Kristne er blitt fratatt arbeid og utdanning, vi er blitt utsatt for konfiskering av eiendom og ødeleggelse av våre kirker. Dette er bare er en del av regimets desperate forsøk på å knuse oss.»
De slår fast at «vi har lidd, men vi har ikke trukket oss tilbake». De skriver at de i sin tro på Messias og i tro på frihet og tankens frihet sier et klart «nei» til obligatorisk religion. I årevis har vi «stolt akseptert straffen både oss selv og våre familier for å stå opp og gjøre motstand».
«Undertrykkelsens skarpe klør»
De legger til:
«Vår smerte kommer fra sårene forårsaket av undertrykkelsens skarpe klør på kroppen vår; en kropp som i disse dager er høyere, men som av hele sitt hjerte skriker etter frihet. (...) Vi er ikke redde. Siden vi anser oss selv som en del av samfunnet, og ikke atskilt fra det, er vi sammen med i landsomfattende protester for folks rettigheter. Vi fortsetter, i og utenfor Iran, både virtuelt og på bakken. Og vi deler omkostningene ved å kjempe for Irans frihet fra fangenskap og mørke.»
Krever FN-gransking
Menneskerettighetsorganisasjonen Article 18, som støtter kristne i Iran, har signert et opprop sammen med over 40 andre organisajsoner som krever at FN gransker Irans brutale angrep på demonstrantene. De krever at FNs menneskerettighetsråd møtes til et hastemøte og iverksetter granskning.