Minst 13 kristne soner lange straffer i fengsel for sin tro i Iran.
En kristen konvertitt som ble arrestert 9. september i den sørlige byen Shiraz i Iran, holdes i et beryktet fengsel under Etterretningsministeriet.
Mojdeh Falahi (36 år) har to eldre søstre som ble arrestert for fem år siden for sine kristne aktiviteter. Så ble altså Mojdeh arrestert 9. september. Hun ble tatt inne i påtalemyndighetens kontor i Shiraz. Ingen har hørt fra henne siden.
Organisasjonen Article18 forstår at hun holdes i Pelak-e 100 fengselet, som ligger under Irans etterretningsministerium.
Skulle møte kristen venn i arresten
Ifølge en kilde som kjenner saken, hadde Mojdeh, som er frisør, gått til påtalemyndighetens kontor rundt lunsj. En kristen venn som ble arrestert dagen før, hadde bedt henne komme med noen dokumenter som var nødvendige for ham for å kreve seg løslatt.
Men da hun ankom, ble Mojdeh umiddelbart selv arrestert. Hun holdes nå med anklager som «kristendom» og «ulovlige kristne aktiviteter».
«Mojdeh har vært kristen i årevis», forklarer Article18s kilde, «selv om aktivitetene hennes aldri har vært omfattende».
Nektes å se henne
Mojdehs familie har besøkt påtalemyndighetens kontor flere ganger siden arrestasjonen og bedt om å få møte henne. Men de er nektet. Mojdeh har heller ikke fått advokat.
Mojdehs søstre, Maryam og Marjan, var del av en gruppe på åtte kristne konvertitter som ble arrestert i Bushehr, 300 km vest for Shiraz, i juli 2019. Ett år senere ble Maryam og Marjan bøtelagt henholdsvis 8 millioner toman (rundt 4500 kroner) og 6 millioner toman (rundt 7000 kroner).
Utestengt fra jobben
Samtidig ble Maryam, som er sykepleier, utestengt på livstid fra å jobbe for alle nasjonale institusjoner. Det inkluderer sykehuset der hun hadde jobbet i 20 år.
I en egen rettssak senere det året, bestemte en dommer at Maryam og hennes ektemann, Sam Khosravi, skulle fratas foreldreretten til sin adopterte datter, Lydia, fordi de var kristne. Lydia, som hadde ukjent opphav, ble ansett som muslim.
«Moren er traumatisert»
Article18s direktør, Mansour Borji, sier: «Mojdehs mor, nå i 60-årene, ble dypt traumatisert etter å ha opplevd arrestasjonen av to av døtrene sine for fem år siden, på grunn av deres kristne tro. Hun har aldri helt kommet seg etter smerten og angsten fra fengslingen. Nå tvinges hun til å gjenoppleve marerittet etter at også hennes tredje datter er arrestert.»
Borji legger til:
«Det de iranske myndighetene ikke klarer å innse, er at hver arrestasjon knuser ikke bare ett liv, men hele familier. Hver grusom handling forplanter seg gjennom generasjoner og etterlater arr som kanskje aldri leges, bare fordi disse menneskene er forpliktet til sin kristne tro.»
Hver grusom handling forplanter seg gjennom generasjoner og etterlater arr som kanskje aldri leges, bare fordi disse menneskene er forpliktet til sin kristne tro.
Mansour Birji, Article18
«Irans regime lyver»
De iranske myndighetene benekter selv at de fengsler folk på grunn av deres tro.
– Det kan fastslås å være en av deres tusenvis av løgner, sier Anoosheh Ashori i et intervju med Article 18.
– For jeg har møtt disse menneskene, sier han.
Satt fire år i beryktet fengsel
Ashori satt mer enn fire år i Evin-fengselet i Teheran. En av fangene som han satt sammen med, var Yasser Akbari. Yasser Akbari sitter fortsatt i fengselet.
Ashori sier at det er på grunn av Akbaris sak at han lar seg intervjue. Ashori ble venn med Akari i fengselet og omtaler ham som et «fantastisk menneske». Han forteller om Akbaris smerte som følge av hans sønns død. Akbari som er eneforsørger, tok det svært tungt at hans eneste sønn, Amir Ali, døde i et omsorgssenter etter at faren ble buret inne.
En fersk FN-rapport fastslår at Irans forfølgelse på grunn av kjønn, etnisitet og religion går over i hverandre.
Stort omfang
Article 18 publiserte nylig materiale fra hackede dokumenter fra Teherans justisvesen. Blant dokumentene var det materiale om arrestasjon av og anklager mot 300 kristne i Teheran-området alene. 90 prosent av dem er konvertitter. De ble anklaget for «propaganda mot staten», medlemskap i «grupper som truer sikkerheten (huskirker) og samlinger med sammensvergelse mot nasjonal sikkerhet» og for å «forstyrre den offentlige ro og orden».
De hackede dokumentene avslørte også at det er langt flere kristne som har vært arrestert enn det som til nå ha vært kjent. For Article 18 var 58 prosent av sakene ukjente.
80 åring dømt til fem års fengsel
En av sakene i det hackede materialet handler om Alexander B.
Han nærmet seg 80 år da han i en rettssak i 2022 ble dømt til fem års fengsel. Han kom seg ut av landet og til USA før han ble fengslet.
Alexander B ble blant annet dømt for å være «medlem i et samfunn som kalles huskirke av sionistisk evangelikal kristendom, med det som mål å forstyrre landets sikkerhet».
Samlingene ble stemplet som «konspirasjon mot landets sikkerhet».
– Materialet viser at det ikke er sant at Iran ikke forfølger folk for deres tro, sier Borji.