Han leier ei kyrkje av kristne som ikkje veit kvar dei har ei framtid.
Krigen fikk ham til å søke Jesus
Kristne i Jemen: Ibrahim var en overgitt muslim. Men krigen i Jemen og «den arabiske våren» fikk ham til å forstå at noe var virkelig galt.
Jemen er herjet av krig, vold og lovløshet. Landet kan bli revet fra hverandre av krigen. I all tragedien kommer mange til tro. Kirken vokser.
Mange har en beinhard kamp for å overleve, både på grunn av mangel på mat og krigshandlinger, og som Jesu disipler fordi omgivelsene søker å utrydde dem som vender seg vekk fra islam.
Ibrahim som vi møtte nylig, måtte flykte for å berge livet. Her er hans historie.
Overgitt, men urolig
«Siden år 2000 har jeg reist mye. På reisene benyttet jeg anledningen til å besøke kirker og museer.
Etter 2011 og «den arabiske våren», ble situasjonen i Jemen svært vanskelig. Jeg måtte ut av landet for å fullføre min mastergrad. Derfor søkte jeg på internett og fikk stipend i et annet land. I 2014 flyttet jeg.
Jeg var en svært overgitt muslim, men en uro hadde sneket seg inn hos meg, så jeg begynte å lese om forskjellige religioner som kristendommen og buddhismen, og ateister som Richard Dawkins og hans bok ‘The God Delusion’.
«Noe er galt»
Ved siden av studiene hadde jeg fått arbeid. To kollegaer påvirket meg mye. De var alltid vennlige. Vi diskuterte mye, men de angrep meg aldri. Situasjonen i Jemen var veldig vanskelig på grunn av krigen. Jeg hadde mistet det meste og sto på bar bakke.
Jeg begynte å tenke; det er noe som er galt med meg og med landet mitt. En gang hørte jeg kollegaene mine snakke om kirken. Jeg var på leting etter en bedre vei. Så jeg spurte dem om jeg kunne få være med til kirken.
Det var en liten kirke, med lovsang og bibellesning, jeg forble taus og bare lyttet.
Jeg sa til meg selv: «Jeg vil lete til jeg finner den rette veien.»
Bønn
Etter at gudstjenesten var over ble jeg invitert til en kafé rett ved. Jeg var svært berørt av pastoren og de andres vennlighet og av det jeg hadde hørt. Jeg aksepterte at de bad for meg og bestemte meg for å ta imot Jesus.
Sammen bad vi en bønn til omvendelse. Jeg fikk fred. Jeg kjente at jeg ble forandret. Hatet forsvant, sinnet som jeg strevde med, ble borte. Fordommene forsvant.
Jeg tenkte: «Dette er den sanne Gud, nå forstår jeg hvorfor vi er til. Livet har en mening.»
Jeg vokste i min nye tro, og jeg sluttet å gå i moskeen. Det var islams strenge lov og frykt for hva som kunne skje, som hadde drevet meg.
Jeg var en svært overgitt muslim, men en uro hadde sneket seg inn.
Ibrahim fra Jemen
Kona og barna
Men jeg var alene, kona og barna var igjen i Jemen. Jeg måtte få dem ut. Via kontakter hjemme fant jeg noen som kunne hjelpe. Mange prøvde å flykte. Nabolandene ville begrense flyktningstrømmen. Så da kona mi og barna våre skulle krysse grensen, ble den plutselig blokkert. Svært mange ble stående fast på grensen.
Jeg var veldig urolig, men jeg var heldigvis sammen med venner fra menigheten. Vi ba inderlig til Gud at familien min måtte komme igjennom. Underet skjedde; de greide å krysse grensen. Rike og mektige med kontakter og økonomi til å kjøpe seg løsninger, ble stående fast.
Men ennå hadde jeg ikke fortalt kona om min nye tro. Hvis det hadde blitt kjent i hennes familie at jeg var blitt kristen, ville jeg aldri få se kona og barna mine igjen.
Men nå var de trygt ute av Jemen. Da var tiden kommet for å fortelle om den store forandringen i livet mitt. Jeg grublet mye og ba om å finne en måte å gi dem del i evangeliet.
Gikk forsiktig frem
Jeg gikk veldig forsiktig frem. Først måtte jeg fortelle det til kona mi og vinne henne for evangeliet, så ville hun nå ut til barna våre. Hun var rolig og sa: «Kom, la oss gå til kirken.» Etter hvert tok også hun imot troen.
For min eldste datter midt i tenårene var det vanskeligere. Hun var blitt hjernevasket på skolen. Elevene ble utsatt for ekstrem undervisning med radikalisert innhold. Hun var sterkt påvirket av min konservative familie i Jemen.
Jeg sa at hun måtte lese og sammenligne og gjøre seg opp sin egen mening. Jeg viste henne kjærlighet og ga henne tid.»
Be for Jemen!
Så langt Ibrahims historie – Ibrahim er ikke hans egentlig navn, av sikkerhetsgrunner kan vi ikke fortelle det. Be for familien. De er i landflyktighet. Vi kan ikke røpe hvor de bor. De må stadig se seg over skulderen. Be om beskyttelse, fred og trygghet.
-
Ibrahim er en av dem som støttes av Stefanusalliansens misjonsarbeid. Vil du gi en gave?
FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 5-2019
Jemen
Republikk på Den arabiske halvøy
Folketall: 28 millioner
Religion: islam
Opprør i Jemen under «den arabiske våren» ble etterfulgt av borgerkrig.
Saudi-Arabia har, med støtte fra USA og Storbritannia, kriget mot opprørerne i houti-militsen.
Fredssamtaler har vært nytteløse.
FN: Jemen er verdens største humanitære katastrofe. Landet kan rakne fullstendig.
Mange store utfordringer for trosfriheten i Jemen.