Se video: Song Beyok avslører Kim-regimets overgrep med kunst.
Krever slutt på tvangsarbeidet uigurene utsettes for i Kina
Over 200 organisasjoner krever at internasjonal klesindustri kutter alle bånd til slaveriet som Kina utsetter uigurene for. Stefanusalliansen er en av underskriverne.
Her er vår oversettelse av pressemeldingen om aksjonen. Stefanusalliansen har skrevet under, fra Norge sammen med Den norske uigur-komiteen. Vår britiske partner CSW er en annen underskriver.
Krever at klesprodusenter kutter bånd til tvangsarbeid
«72 uigur-rettighetsgrupper og langt over 100 sivile samfunnsorganisasjoner og fagforeninger fra hele verden har gått sammen for å be klesmerker og detaljister om å slutte å bruke tvangsarbeid i Uigur-regionen i Xinjiang i Kina. Underskriverne har bedt dem avslutte sin medvirkning til den kinesiske regjeringens menneskerettighetsbrudd.
Gruppen av underskrivere har oppfordret merkevareprodusenter til å kutte alle bånd til leverandører som er involvert i tvangsarbeid og avslutte alle innkjøp fra Uigur-regionen, fra bomull til ferdige klær, innen tolv måneder.
«Handling, ikke erklæringer»
«Nå er tiden inne for virkelig handling fra merkevarer, myndigheter og internasjonale organer - ikke tomme erklæringer. For å få en slutt på slaveriet og Kinas forferdelige overgrep mot uigurer, kasakher og andre turkiske, muslimske folkeslag, må merkevareprodusenter sikre at forsyningskjedene deres ikke er knyttet til grusomhetene mot disse menneskene. Den eneste måten merkevareprodusenter kan sikre at de ikke drar fordel av overgrepene, er ved å forlate regionen og avslutte sitt forhold til leverandører som støtter dette kinesiske regjeringssystemet, sier Jasmine O’Connor OBE, administrerende direktør i Anti-Slavery International.
Tortur og tvangssterilisering
Den kinesiske regjeringen har sperret inne anslagsvis 1 til 1,8 millioner uigurer og andre tyrkiske og muslimske personer i internerings- og tvangsarbeidsleire. Dette er den største inngripen mot en etnisk og religiøs minoritet siden andre verdenskrig.
Grusomhetene i Uigur-regionen – inkludert tortur, tvungen separasjon av familier og obligatorisk sterilisering av uiguriske kvinner – er allment anerkjent som forbrytelser mot menneskeheten.
Tvangsarbeid og overvåkning
Et sentralt element i den kinesiske regjeringens strategi for å dominere uigur-folket, er et utbredt system av tvangsarbeid, som inkluderer fabrikker og gårder over hele regionen og i Kina, både i og utenfor interneringsleirene.
Gulzira Auelkhan, en kasakhisk kvinne som tidligere ble sperret inne i en interneringsleir og deretter utsatt for tvangsarbeid på en fabrikk utenfor leirene, sier: «Klesfabrikken var ikke annerledes enn [interneringsleiren]. Det var politi, kameraer, du kunne ikke gå noen vei.»
Til tross for global forargelse over overgrepene, drar ledende merkevareprodusenter fortsatt fordel av den kinesiske regjeringens angrep på folket i regionen. Merkevarer fortsetter å hente millioner av tonn bomull og garn fra Uigur-regionen.
Omtrent 1 av 5 bomullsplagg som selges globalt, inneholder bomull og / eller garn fra Uigur-regionen; det er tilnærmet sikkert at mange av disse varene er produsert gjennom tvangsarbeid. Klesprodusenter opprettholder lukrative partnerskap med kinesiske selskaper involvert i tvangsarbeid, inkludert de som drar fordel av overføring av ofre fra Uigur-regionen for å jobbe i fabrikker over hele Kina.
«Bidrar til folkemord»
«Globale merkevarer må spørre seg selv hvor komfortable de er med å bidra til en folkemordspolitikk mot det uiguriske folket. Disse selskapene har på en eller annen måte klart å unngå granskning for medvirkning til akkurat denne politikken - dette er det slutt på fra i dag,» sier Omer Kanat, administrerende direktør for Uyghur Human Rights Project.
Forsyningskjedene til de fleste store klesmerker og forhandlere er besørget av uigurisk tvangsarbeid. Store selskaper hevder å ikke tolerere tvangsarbeid fra sine leverandører, men de har ikke gitt noen pålitelig forklaring på hvordan de kan oppfylle denne standarden mens de fortsetter å gjøre forretninger i en region hvor tvangsarbeid er utbredt.
«Ondskapsfull gjengjeldelse»
«Tvangsarbeidere i Uigur-regionen møter ondskapsfull gjengjeldelse hvis de forteller sannheten om omstendighetene. Dette gjør due diligence gjennom kontroller av forholdene for arbeiderne umulig og garanterer praktisk talt at ethvert merkevarekjøp fra Uigur-regionen bruker tvangsarbeid,» sier Scott Nova, administrerende direktør i Worker Rights Consortium.
«På grunn av manglende evne til å forhindre eller dempe negative menneskerettighetspåvirkninger, må klesmerker og forhandlere ta de nødvendige skritt for å avslutte forretningsforbindelser knyttet til Uigur-regionen, for å oppfylle sitt ansvar for å respektere menneskerettighetene som definert av FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter,» sier David Schilling, seniorprogramleder for menneskerettigheter ved Interfaith Center for Corporate Responsibility.
«Hvis ansvarlig forretningsadferd har noen betydning, krever det at motemerker handler når uavhengige journalister, FNs menneskerettighetseksperter og menneskerettighetsorganisasjoner avslører alvorlige menneskerettighetsbrudd,» sa Jennifer (JJ) Rosenbaum, administrerende direktør for Global Labour Justice - International Labour Rights Forum. «Forretnings- og menneskerettighetsprinsipper krever at motemerker slutter å bruke bomull og arbeidskraft fra Uigur-regionen i sine globale forsyningskjeder.»
Lang liste
Praktisk talt hele klesindustrien er besmittet av tvunget uigur- og turkisk muslimsk arbeid. Troverdige undersøkelser og rapporter fra Associated Press, Australian Broadcasting Corporation, Australian Strategic Policy Institute, Axios, Congressional-Executive Commission on China, Global Legal Action Network og Wall Street Journal har koblet følgende klesmerker og forhandlere til spesifikke tilfeller av tvangsarbeid blant uigurer.
Les pressemeldingen på engelsk og se hele listen over internasjonale selskapene som er koblet til slaveriet i Xinjiang.