Fond fra store enkeltgaver er buffer mot kostnadsvekst. Gjenvalgte ledere.
Krav til utenriksministeren: - La ikke fordommer spres uforstyrret
Regjeringen blir bedt om å ikke gi bistand til skolesystem som sprer fordommer mot religiøse minoriteter. Les oppropet Ine Marie Eriksen Søreide får mandag.
– Altfor mange land har et skolepensum som bygger opp om negative fordommer og stereotyper av annerledestroende, heter det I et opprop som skal overleveres utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide under fakkeltoget i Oslo 12. november.
I oppropet blir norske myndigheter bedt om at bistand til utdanning ikke må gå til skolesystem der spredning av fordommer får foregå uforstyrret.
– Pensum må forandres, og lærere må utdannes til å være gode forbilder som fremmer respekt for religiøst mangfold og alles like rettigheter, sier seniorrådgiver Lisa Winther i Stefanusalliansen som arrangerer fakkeltoget sammen med Åpne Dører. Temaet i år er barn og trosfrihet.
Straffbart
Norske myndigheter oppfordres også til – i dialog med andre land – å ta opp lovverk som begrenser barn og unge fra å delta i religiøse aktiviteter som de eller foreldrene ønsker at de skal delta i. I Kina og flere sentralasiatiske land er det straffbart for religiøse samfunn å la barn delta i samlinger og aktiviteter.
Utenriksministeren blir også bedt om å ta opp lover som gjør det vanskelig for konvertitter å registrere barna i sin nye tro og oppdra dem deretter. I muslimske land kan konvertitter bli fratatt foreldreretten eller de kan ikke skifte sin egen religiøse tilhørighet.
Fornorskingspolitikken mot samer og kvener har dessverre mange likhetsstrekk med (...) autoritære regimer i dag.
Lisa Winther
Glad for oppgjør
Lisa Winther er glad for at Stortinget har nedsatt en sannhets- og forsoningskommisjon som skal granske fornorskingspolitikken som fra midten av 1800-tallet ble ført mot samene og kvenene. Utvalget ledes av Dagfinn Høybråten.
– Fornorskingspolitikken mot samer og kvener har dessverre mange likhetsstrekk med hvordan autoritære regimer i dag prøver å assimilere etniske og religiøse minoriteter inn i religionen og kulturen til majoritetsbefolkningen. Dette gjøres gjennom stereotype og nedsettende fremstillinger i skolepensum, straff for bruk av eget språk og forbud mot egne religiøse uttrykk, sier Lisa Winther.
Hun legger til:
– Da, som nå, ble særlig barn lidende under temmelig drøye assimileringstiltak i blant annet skolen. Vi vet at det setter dype spor og varige mén. Derfor er det gledelig at Norge nå tar tak i dette for å ta et oppgjør og bidra til forsoning. Denne prosessen kan være et nyttig referansepunkt og være avgjørende for å gi Norge troverdighet når våre myndigheter arbeider for barns rett til trosfrihet i andre land.
- LES OGSÅ JOHANNES MORKENS KRONIKK: Når barn forbys å gå i kirken
- LES OGSÅ: Utenriksministeren er bekymret for økende press mot trosfriheten
En film som appellerer om å delta i fakkeltog. 12. novenber er det fakkeltog i Oslo, oppmøte i Domkirken klokken 17. Neste fakkeltog er i Tønsberg og Stokmarknes 18. november, deretter Trondheim 24. november og Øystese 9. desember.
Støtt kampen for trosfriheten
Storparten av Stefanusalliansens inntekter kommer fra enkeltgivere, grupper og menigheter. Du kan bety en forskjell. Tenn en fakkel – og bidra økonomisk.