Tonje Brenna og Aps programkomite byttet ut trosfriheten med forhandlingsretten. Også Høyre droppet trosfriheten i utkast til nytt partiprogram.
Knytter bånd til den kjempende og lidende kirke
Forfatter Jostein Ørum og duoen Garness har skrevet helt nye sanger om påsken, med ekko fra den kjempende og lidende kirke i vår tid. Nå legger de ut på turné, med Stefanusalliansen som stolt arrangør.
Påskekonserten har tittelen «Gåten om korset» – med tre perspektiver i sangene.
– For det første skal de være fortellinger om personer som møtte Jesus i hans siste uke. For det andre skal de ha i seg et ekko fra den lidende kirke og de som betaler en pris for å tro på Gud. For det tredje skal de romme vår tro og vårt liv i dag, sier Jostein Ørum.
Jesu lidelse
For noen år siden skrev Ørum boken «De som så ham», om 40 mennesker som opplevde Jesu siste uke sammen med ham.
– Men jeg ble ikke helt ferdig med historiene. Etter hvert som jeg har fått møte mange mennesker fra den lidende kirke, hørte jeg også mer og mer deres stemmer i Jesu lidelseshistorie. Og så ble dette til et knippe påskesanger om både Jesu siste uke og om oss som tror i dag. Stefanusalliansen tente på ideen, og da Garness også ville være med, var vi i gang, sier Ørum.
– Det er litt rart å oppleve at de små ordene jeg legger i hendene på Garness plutselig får vinger. Så snart jeg hører dem synge ordene, er de ikke mine lenger, og jeg tenker: Har jeg skrevet det?
– Hva håper du folk sitter igjen med?
– At Jesus Kristus er en Gud for både langfredag og påskedag og alt imellom, og at akkurat det er en tro som tåler alt. Og at kirken i verden er større enn vi trodde: Det finnes mange som har en høy omkostning ved å kalle seg kristen.
Mange av melodiene ramlet liksom ned i det vi åpnet Josteins dokument og leste tekstene første gang.
Hildegunn Garnes Reigstad
Inspirert
Duoen Garness består av søstrene Ingelin Reigstad Norheim og Hildegunn Garnes Reigstad. Sammen har de satt musikk til Ørums tekster, og nå gleder de seg til å presentere de nyskrevne sangene på turné med band og korister. Ingelin forteller at det har vært inspirerende å lage melodier.
– Jostein formulerer seg veldig konsist og bruker samtidig ord som åpner opp og ikke er så typiske. Vi liker at språket er litt sanselig, samtidig som han også mestrer antydningens kunst.
– Vi har kjent en sjelden flyt i dette prosjektet. Mange av melodiene ramlet liksom ned i det vi åpnet Josteins dokument og leste tekstene første gang, sier Hildegunn.
– Hva var det som berørte dere til å bli med på dette?
– Påskeevangeliet er fortettet av dramatikk og hendelser som kan inspirere til et vell av materiale, og formidler et fantastisk budskap som utgjør kjernen i den kristne troen. At vi får være med å lage et verk som også vil belyse forfulgte kristne i dag, føles ekstra meningsfullt, sier Ingelin.
– Jesus sa at alle som vil følge ham, må ta opp korset og dø fra seg selv. Vi tenker at det betyr å legge alle deler av livet i Hans hender, også når det kræsjer med våre egne prioriteringer. Det er utfordrende for alle. Men for svært mange innebærer det også en høy pris, sier Hildegunn Garnes Reigstad.
Sjel og hjerte
– Hva håper dere folk sitter igjen med etter konserten?
– Vi håper at de kan kjenne seg igjen og at sangene skal røre ved hjertene. Fortvilelse, sorg og tvil er universelt, uansett hvor man lever. Og vi ønsker å knytte bånd med våre hardt prøvede trossøsken, sier Hildegunn.
– Men vi håper også at folk skal få ta del i lovsangen og håpet som sprudler fram fra påskedag: at Jesus lever og at ingenting kan skille oss fra Kristi kjærlighet! sier Ingelin.
– Kom på konserten, og ta gjerne med en venn eller tre! Vi legger sjel og hjerte ned i dette, og har med oss et knippe dyktige musikere, i tillegg til en musikalsk og engasjert gjeng fra musikklinjen ved Bibelskolen i Grimstad. Musikken blir også nydelig rammet inn med lys- og videoelementer. I all ydmykhet tror vi at det blir en flott opplevelse!
- LES OGSÅ JOSTEIN ØRUMS TEKST FRA IRAK: Hilsen fra langfredagsfolket