– Milliarder til våpen kan ikke utrette det som evangeliet kan gjøre for fred i Midtøsten.
Klart FN-krav til Iran: Stopp forfølgelsen av kristne og bahai-er
«Det internasjonale samfunn kan ikke forbli taust», fastslår Nazila Ghanea (bildet) og 7 andre.
Åtte FN-eksperter ber iranske myndigheter «stoppe forfølgelsen og trakasseringen av religiøse minoriteter». Det melder trosfrihetsorganisasjonen Article18. Stefanusalliansen samarbeider med Article18. De ber også Iran om å slutte med å bruke religion for å begrense utøvelse av grunnleggende rettigheter.
Blant de åtte FN-ekspertene er den nyoppnevnte spesialrapportøren for trosfrihet, Nazila Ghanea. Hun har overtatt etter Ahmed Shaheed. Med er også spesialrapportøren for menneskerettigheter i Iran, Javaid Rehman.
Ghanea er selv bahai fra Iran og kjenner meget godt til forfølgelsen av denne gruppen og andre religiøse minoriteter i Iran. Som nyoppnevnt spesialrapportør er hun altså med på et tydelig initiativ overfor Iran om både konvertitter, bahaier og andre.
Politiaksjon mot bahai-er
For få uker siden ble kring et dusin bahai-er arrestert i Iran, beskyldt for spionasje for Israel. De åtte FN-representantene sier at aksjonen mot baha'i-samfunnet «var en del av en bredere politikk» mot «enhver avvikende tro eller religiøs praksis». De nevner både kristne konvertitter og ateister, i tillegg til den muslimske minoriteten dervish.
«Vi er dypt bekymret over de økende vilkårlige arrestasjonene, og noen ganger påtvungne forsvinninger av medlemmer av bahai-troen og ødeleggelsen eller konfiskeringen av deres eiendommer, i det som bærer alle tegn på en politikk med systematisk forfølgelse», skriver de åtte.
Også flere kristne konvertitter i Iran er gjennom årene dømt til fengsel etter anklager om at de «handler mot den nasjonale sikkerheten» eller fremmer «sionistisk kristendom».
De åtte FN-ekspertene sier videre:
«Det internasjonale samfunnet kan ikke forbli taust mens iranske myndigheter bruker brede og vage nasjonale sikkerhets- og spionasjeanklager for å kneble religiøse minoriteter eller personer med avvikende meninger, fjerne dem fra hjemmene og effektivt tvinge dem til intern fordrivelse».
Det internasjonale samfunnet kan ikke forbli taust mens iranske myndigheter bruker brede og vage nasjonale sikkerhets- og spionasjeanklager for å kneble religiøse minoriteter.
Krever løslatelse
Ekspertene oppfordret til «umiddelbar og ubetinget løslatelse av alle personer som er arrestert på grunnlag av religiøs tilhørighet.» De kritiserer iranske myndigheter for «systematisk forfølgelse av religiøse minoriteter» og krever at de holdes ansvarlige for dette.
«Alvorlig bekymret»
De åtte FN-ekspertene sier at de er «alvorlig bekymret» over at den iranske straffelovens bestemmelser brukes til å straffeforfølge enkeltpersoner på grunn av religiøs tilhørighet, basert på påstander om at de uttrykte synspunkter anses å være kritiske eller nedsettende overfor islam».
– En slik stats-sanksjonert intoleranse fremmer ekstremisme og vold. Vi oppfordrer iranske myndigheter til å avkriminalisere blasfemi og ta meningsfulle skritt for å sikre retten til religions- eller trosfrihet og sikre menings- og ytringsfrihet uten diskriminering.»
Krever frihet for kristne i Iran
Uttalelsen ble publisert på den internasjonale dagen til minne om ofrene for voldshandlinger basert på religion eller tro. Samme dag tvitret den britiske ambassadøren til Iran, Simon Shercliff, et budskap på det persiske språket. Han tok til orde for å fremme religionsfrihet, inkludert frihet til å dele sin tro med andre og endre ens tro.
«Alle skal være fri til å velge enhver religion/tro, praktisere den fritt, dele sin religion ... og også fritt endre sin religion/tro», skrev han.
De andre ekspertene var FNs spesialrapportør for minoritetsspørsmål, Fernand de Varennes, og fem medlemmer av FNs arbeidsgruppe for tvangsmessige eller ufrivillige forsvinninger: Luciano Hazan, Aua Baldé, Gabriella Citroni, Henrikas Mickevičius og Angkhana Neelapaijit.
- LES OGSÅ: Kreftrammet bestefar i fengsel
KrF tar saken
KrFs Dag Inge Ulstein tar saken opp med utenriksminister Anniken Huitfeldt i et skriftlig spørsmål i Stortinget.
Han spør: «Vil Norge følge oppfordringen fra FN, og nå og på hvilken måte vil man i så fall gjøre det?»
Glad for FN-støtte til Irans kristne og bahaier
Redaktør Johannes Morken i Stefanusalliansen er glad for initiativet fra de åtte FN-ekspertene. Han minner om at Stefanusalliansen, Article18 og seks andre organisasjoner for i fjor høst kritiserte to FN-topper for ikke å nevne forfølgelsen av kristne konvertitter i sine rapporter om brudd på menneskerettigheter i Iran. Kritikken gjaldt rapporter fra FNs generalsekretær Antonio Guterres og FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Iran, Javaid Rehman.
– Vi er derfor glad for dette klare signalet fra spesialrapportør Rehman og de syv andre. Vi er dessuten helt enige i at det internasjonale samfunnet ikke kan forbli taust i møte med forfølgelsen. Irans religiøse minoriteter truer ikke Irans nasjonale sikkerhet, de er heller ikke spioner. Men Iran forfølger disse minoritetene og tar fra dem grunnleggende menenskerettigheter. Det må ta slutt, sier Morken. Han opplyser at Stefanusalliansen kommer til å ta FN-brevet opp med norske myndigheter for å få forsterket søkelyset på Irans behandling av religiøse minoriteter.
- LES OGSÅ OG SEND APPELL: Kristne konvertitter i Iran nektes å samles til bønn og gudstjeneste