Kristne i Pakistan er redde for nye ekstremist-angrep. Men også andre minoritetar møter hat og vald.
Kjempet for Asia Bibi - ble drept
En av Pakistans mest åpne kritikere av blasfemilovene, Salman Taseer, guvernør av Punjab, ble drept den 4. januar av en av sine egne livvakter.
Salman Taseer ble kjent for sin motstand mot blasfemilovene, etter at han engasjerte seg i saken mot dødsdømte Asia Bibi.
Besøkte Bibi
Kristne Asia Bibi (bildet under) er den første kvinnen i Pakistan til å bli dødsdømt for blasfemi. Hun ble dømt for å skulle ha snakket nedsettende om profeten Muhammed. Taseer kjempet for at Bibi skulle bli frikjent eller benådet. Den 22. november i fjor besøkte han Bibi i fengselet sammen med sin kone og datter. Etter dette har livene deres vært i fare. Taseer kalte blasfemilovene «de svarte lovene» og ønsket å kjempe i parlamentet for å få dem endret. (Foto: Flickr/Gylio)
Folkehelt. Taseers kritikk av blasfemilovene har vakt massivt sinne og avsky i Pakistan. Protester, streiker og offentlig uro har presset Pakistans myndigheter til å erklære at blasfemilovene ikke vil bli avskaffet. I fjor mottok for øvrig Pakistans minoritetsminister, Shahbaz Bhatti, drapstrusler da han tok til orde for endringer i blasfemilovene. Livvakten som drepte Taseer, har fått massiv støtte og er blitt hyllet som en folkehelt.
Nedbrutt. Asia Bibi er svært nedbrutt etter at Taseer ble drept. Hun hadde fått nytt håp i rettssaken, etter at han engasjerte seg for å få henne satt fri. Det er et tilbakeslag både for Asia Bibi og kampen for menneskerettigheter i Pakistan at Taseer nå er gått bort.
46 drept. Siden 1990 er 46 mennesker blitt drept i Pakistan etter å ha fått en dødsdom for blasfemi. Ingen av disse er henrettet gjennom rettssystemet. De fleste er blitt drept etter løslatelsen, av ekstremister i det sivile. Noen har omkommet i politiets varetekt, som følge av særdeles brutal behandling. 28 av de 46 var kristne, 15 var muslimer, to var ahmadiyya-muslimer og en var hindu.