Kirker brenner, kristne på flukt - Stefanusalliansen
En av kirkene som er satt fyr på og som er ødelagt i volden mot kristne stammesamfunn i Manipur.

En av kirkene som er satt fyr på og som er ødelagt i volden mot kristne stammesamfunn i Manipur.  

India *   

Saken er oppdatert 31. mai 2023: 120 kirker er brent ned. Hærens inngripen gjorde at voldsbølgen roet seg en stund, men 21. mai brøt det ut ny uro. Dessverre er dte våpen i bruk på begge sider i en voldsbølge som snart har vart i én måned. Sjefministeren i Manipur har kalt bevæpnede menn  fra kuki-folket (ett av stamnmefolkene) for terrorister etter at de skjøt og drepte og så ble drept av hæren. Samme karakteristikk har han ikke bruykt mot voldsmenn fra flertallsbefolkningen. Kuki-folket som er det angrepne fjellfolket, har ikke samme beskttelsen som meitier-folket.
---

Mobben har tatt livet av flere titalls mennesker. Kilder opplyser at kanskje så mange som 100 kirker er angrepet, ødelagt eller brent ned i den nordøstlige indiske delstaten Manipur i en forferdelig voldsbølge. Tallene er ikke bekreftede. Det er vanskelig å få ut sikker informasjon siden imnternett i perioder er stengt.

Siden 3. mai har tusenvis av mennesker, de fleste av dem kristne, flyktet mens deres hjem og forretninger har gått opp i flammer. Tallet på døde er kommer opp i 60, ifølge Stefanusalliansens kilder torsdag morgen 10. mai, men tallet er ikke bekreftet. De siste tallene er at over 200 er skadet og at 35 000 mennesker er drevet fra sine hjem eller evakuert. Ubekreftede tall også her.

Pr 26.5. vet våre indiske kilder om minst 120 ødelagte kirker både i fjellområdet der stammefolk bor og i dalen der meiteiene bor. Bare 4. mai brant mer enn 15 kirker, opplyser Stefanusalliansens indiske kilder. En video viser folk som angriper korsets på en kirke, mens det høres skudd og såre skrik fra folk som ser kirken bli ødelagt. Andre videoer viser lang rekker av brennede biler eller utbrente bilvrak.

– En langvarig etnisk konflikt om rettigheter forsterkes og utnyttes nå av hindunasjonalister, sier Vijayesh Lal, generalsekretær i Evangelical Fellowship of India.

Mange av kirkene er medlemmer i EFI, forteller Lal i et intervju med Stefanusalliansen. Han sender oss en liste over 39 av de vandaliserte og ødelagte kirkene. Lal uttrykker sorg og fortvilelse over volden, over dødsfallene, de mange som har måtte flykte og de ødelagte kirkene. «Våre hjerter verker for familiene som er igjen i sorg», skriver Lal i en uttalelse på vegne av EFI. Han ber om fred og en slutt på volden og uroen i regionen.

«Vi oppfordrer alle involverte parter til å vise tilbakeholdenhet og arbeide for en fredelig løsning på problemene. Vi oppfordrer folket i Manipur til å unngå krefter som skaper splittelse og skaper polarisering. Vi appellerer også til staten og fagforeningsregjeringen om å engasjere seg i konstruktiv dialog med alle interessenter for å ta opp de underliggende årsakene til konflikten.»

Langvarige spenninger
I flere tiår har det vært spenninger om eiendomsrett og økonomiske interesser mellom etniske grupper i denne delstaten som grenser mot Myanmar. Meiteier-folket er i flertall og er overveiende hinduistiske. De har dominert delstatens politiske liv.

En tredjedel av folket er ulike stammefolk, de aller fleste er kristne. Meiteier-folket bor i den viktige Imphal-dalen, der hovedstaden i delstaten også ligger. Stammefolkene bor i de store fjellområdene rundt dalen.

Radikal hinduistisk ideologi har historisk slitt med å finne fotfeste i Manipur, på grunn av delstatens blanding av stammesamfunn, hinduistiske, kristne og muslimske samfunn. Men situasjonen har forandret seg etter at det hindunasjonalistiske partiet BJP kom til makten i delstaten i 2017. Den hindunasjonalistiske påvirkningen er forsterket. Etter 2017 forsøkte partiet å skape en hindunasjonalistisk identitet for meithier-samfunnet. BJP er en del av den hindunasjonalistiske organisasjonen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) som presser på for et hindunasjonalistisk India.

Hindunasjonalistene har brukt meiteier-samfunnet til å fremme sin hindupolitiske agenda i denne delstaten, sier lokale ledere til det kristne amerikanske magasinet Christianity Today som har sin korrespondent i India. BJP og RSS vil ha hinduismen som den dominerende religionen i India. Landet har en grunnlov som definerer India som et sekulært demokrati med trosfrihet.

Krav om rettigheter
Den konkrete, utløsende årsaken til uroen nå er at Manipur High Court (delstatens øverste domstol) den 19. april beordret delstatsregjeringen til å svare på meitheier-samfunnets krav om å få samme status som stammefolkene, Scheduled Tribes. Delstatsregjeringen fikk fire ukers frist på å svare og sende saken videre til den føderale regjeringen.

De mange stammefolkene regnes som Indias urbefolkning. Men Indias myndigheter avviser dette. Betegnelsen Scheduled Tribes gir lokalsamfunn i stammeområder noen konstitusjonelt beskyttede rettigheter, inkludert seter i parlamentet, rettigheter til utdanning, sysselsetting og eiendomsbeskyttelse.

Stammefolkene i Manipur har avvist dette siden de frykter for at deres egen beskyttelse og deres egne politiske rettigheter blir utvannet dersom majoritetsbefolkningen skal inkluderes.

Den BJP-ledede delstatsregjeirngen har i tillegg erklært at deler av området der stammefolkene/fjellfolkene bor, er vernet som villmark. De har fjernet innbyggere, ødelagt hjem og gjort mange husløse. Fjellfolkene har flere steder opplevd at deres områder blir stjålet fra dem.

Fredelig demonstrasjon i Churachandpur, Foto: Stefanusalliansens kilde.

Fredelige protester besvart med vold
Tirsdag 3. mai samlet tusenvis av mennesker seg, de fleste kristne, i en fredelig demonstrasjon i delstatens nest største byem Churachandpur og en rekke andre steder, de protesterte mot utspillet fra domstolen. De protesterte mot kravet om å gi stammefolkrettigheter til flertallsfolkegruppa. Mange stader gikk det fredelig for seg. Men andre steder ble det brannstiftelse, hærverk og konfrontasjoner.


Et kjent minnesmerke over krigsoffer og flere hus ble brent i Churachandpur. En uidentifisert gruppe stod abk. Det førte til store sammenstøt og noen havnangrep fra grupper i stammefolk.

Ifølge en lokale journalist som skriver for mediet «Chikim», startet volden da en fredelig protest ble infiltrert av noen fra meitier-samfunnet. De satte fyr på en gravplass for stammefolk og Gospel Centenary-kirken, byens eldste kirke. Det forteller lokale kilder til Stefanusalliansen.

– Barn og kvinner roper i frykt mens de flykter for livet. De voksne roper sine bønner og ber om Guds hjelp. Stammesamfunn blir angrepet ett for ett. Hus brennes, biler brennes, forretninger vandaliseres og plyndres, forteller en kilde til Stefanusalliansen.

Fra byen kommer det også oppløftende meldinger om at kvinner ha mobilisert for å beskytte områder som mobben ville angripe og vandalisere.

«Religiøst motivert»
Kristne ledere fra området forteller til Christianity Today at volden er religiøst motivert.  Ngaineilam Haokip er akademiker ved universitetet i Kolkata. Han vokste selv opp i Manipur. Han kaller dette en pogrom.

«I denne pogromen brente hinduistiske meiteier ikke bare ned kirker som tilhører stammefolk, men også kirker som utelukkende tilhører meiteier-kristne. De angrep sine egne brødre som følger Kristus ved å brenne deres kirker.

Så langt er altså minst 120 kirker angrepet, en god del av dem er brent.

Voldelige menn med våpen fra meithier-folket angriper kristne stammesamfunn. Foto:

Ikke forberedt på krig»
– Stammefolkene var ikke forberedt på en krig. De holdt fredelige demonstrasjoner, sier Haokip. Han mener grupper av meithier-folket hadde planlagt konfrontasjon i lang tid. Han sier til Christianity Today at de skaffet seg våpenlisenser og våpen og tente deretter bålet. Les mer hos  den indiske avisen Indian Express.

Delstatsregjeringen har innført portforbud og stengt internett. Den indiske regjeringen har utplassert hæren i de berørte områdene og gitt den myndighet til å bruke våpen i «ekstreme tilfeller» for å takle volden, melder nettavisen The Wire og India Today.

North East Students Society of Delhi University, en gruppe som representerer det kristne stammesamfunnet, fordømte det de beskrev som en «splittelse langs linjene av religiøs tro og felles identitet drevet av politisk propaganda».

- Stopp mobben og ekstremismen
Johannes Morken i Stefanusalliansen er meget bekymret etter nok en voldsbølge som rammer stammefolk av kristen tro i India.

– En langvarig etnisk konflikt om rettigheter ligger i bunnen. Men denne konflikten fyres nå opp av ekstreme hindunasjonalister. Resultat er død og ødeleggelse og kristne stammefolk på flukt. Den føderale regjeringen i India må snu denne utviklingen og legge bort dne hindunasjonalistiske agendaen som sprer seg over større deler av landet. Regjeringen må stagge de kreftene som vil polarisere og gjøre India til et hinduistisk land og gripe inn i Manipur for å beskytte uskyldige. Det haster, sier Morken.

  

Angrepne kirker

Her er en liste over de første 39 angrepne og ødelagte kirkene i Imphal og Moirang-området:

1. EBCC Game village

2. CBA Game village

3. KBC New Lambulane

4. EBCC Paite veng

5. Catholic Church, Paite veng

6. Mizo Presbyterian Church, Checkon

7. Catholic Church, Canchipur

8. MEBCC, Thamnapokpi Moirang

9. EFCI, Sangaiprou

10. KBC Game village

11. ECA

12. KCC

13. GVCC

14. Chongthu Baptist Church, New Lambulane

15. Langol Christian Church

16. EBCC Lamphel

17. EBCC Langol

18. ZCBC, Tribal Colony

19. Meitei Christian Church, Tribal Colony

20. EBCC, Tribal Colony

21. Catholic Church, Tribal Colony

22. MELC, Tribal Colony

23. St. Paul Church, Koirengei

24. EOC, ZPC, Tribal Colony

25. ICI Church, Lamphel

26. Khulakpat ICI Church

27. Kumbi ICI Church building+Quarters

28. Moirangkhunou ICI Church + Quarters

39. Phubala ICI Church building+Quarters

AKTUELT