Kirke brent, kristne bortført og drept. Blodig jul i Nigeria - Stefanusalliansen
Islamske terrorister henretter fem kristne nordøst i Nigeria 29. desember. Skjermdump fra video som er publisert av IS.

Islamske terrorister henretter fem kristne nordøst i Nigeria 29. desember. Skjermdump fra video som er publisert av IS.  

Nigeria   

En brutal voldsbølge rammet kristne samfunn i en rekke byer og delstater i Nigeria i julen og resten av desember.

Islamske terrorister fra begge fraksjonene av Boko Haram gikk til angrep i ulike delstater. Kirker ble brent, kristne ble bortført og mange ble drept. Også fulani-terrorister sentralt i Nigeria brukte julen til vold.

Kristne i Nigeria forfulgt
– Forfølgelsen av kristne i Nigeria ble intensivert særlig i desember. Det ser ut som en målrettet agenda for organiserte angrep på tvers av Nigeria, sier Kolade Fadahunsi. Han leder Institute of Church and Society i Nigeria.

Han har blant annet arrangert kurs i trosfrihet med deltagere med både muslimske og kristne representanter for å få bukt med misbruket av religion til politisk vold.

– Vi ber det internasjonale samfunnet og internasjonale organisasjoner om å hjelpe oss mer konkret mens vi gråter over de brutale drapene på våre brødre, særlig den grusomme halshuggingen av pastor Lawan Andimi, sier Fadahunsi.

Adimie ble henrettet i januar i fjor. Han ledet Christian Association of Nigeria.

Drap på julaften
En rekke angrep skjedde i de nordøstlige delene av landet der den brutale islamistbevegelsen Boko Haram har sine baser.

Julaften kjørte Boko Haram-krigere inn i byen Pemi, i delstaten Borno. De kom i lastebiler og på motorsykler. De skjøt vilt rundt seg, sier en lokal leder til nyhetsbyrået AFP. Pemi ligger nær byen Chibok hvor 200 skolejenter ble kidnappet av Boko Haram i 2014.

Boko Haram kjemper for å styrte regjeringen og skape en islamsk stat. De fremmer en versjon av islam som forbyr muslimer å delta i aktiviteter som ikke kommer fra islamsk tradisjon. Boko Haram oversettes løselig som «vestlig utdanning er forbudt».

Angriperne brente en kirke, bortførte en prest og stjal medisinsk utstyr fra et sykehus, før de satte fyr på den, melder BBC.

Hadde advart
Sikkerhetsmyndighetene hadde advart om et angrep i den kristne høytiden. Landsbybyboere flyktet derfor inn i bushen, og noen er fortsatt savnet. Det kommer ulike tall på hvor mange som ble drept. En lokal kilde sier til AFP at 11 ble drept. Andre sier minst syv drepte.

«Terroristene drepte syv, de brente 10 hjem og plyndret matforsyninger som var ment å bli distribuert til innbyggerne for å feire jul,» sa lederen av an lokal milits som er opprettet for selvforsvar.

Audu Chiwar, tidligere sekretær i Chibok-samfunnet i Abuja, fortalte CNN at en lokal beboer hadde ringt og varslet om bevæpnede menn som skjøt i landsbyen hans. Flere hus var brent ned landsbyen, sammen med Brødre-kirken i nabolandsbyen Pemi.

Flere øyenvitner fortalte CNN at de hørte skudd og så mennesker bli skutt i Abuja.

Publiserte video med henrettelse
Boko Haram har siden 2016 operert i to fraksjoner. En av fraksjonene går under navnet Den islamske staten Vest-Afrika-provinsen (ISWAP).

I delstaten Adamawa som ligger sør for delstaten Borno, kidnappet ISWAP-terrorister 11 kristne på 1. juledag. Fire dager senere henrettet de fem av dem, ifølge en video som er publisert av Den islamske statens nyhetsbyrå AMAQ.

Den 49 sekunder lange videoen, datert 29. desember, viser fem væpnede medlemmer av ISWAP som stiller seg opp bak fem menn som er kledt i oransje kapper. De fem kneler med hendene bakbundet.

De knestående beordres til på hausa-språket å si hva de heter. Etter at de hver for seg har sagt navnene sine, kan en høre at de legge til: «Jeg er kristen.» Det melder Morning Star News og andre kilder.

«Ingen kristen er helt trygg»
En av ISWAP-krigerne sier på hausa-språket, som er vanlig i Nord-Nigeria: «Dette er en advarsel til kristne i alle deler av verden og de i Nigeria (...) Bruk hodene til disse fem av dine brødre for å fortsette med dine ugudelige feiringer.»

De fem kristne blir deretter skutt og drept.

Det var også angrep i de sørvestlige delstatene Ekiti og Oyo.

– Der var det Western Nigeria Security Network som berget menneskeliv, sier Kolade Fadahunsi (bildet) og legger til:

– Vi er overmannet av denne bølgen av angrep. Ingen kristen er helt trygg i Nigeria.

Bortført – og drept
I flere delstater i Midtbeltet i Nigeria gikk militante menn fra gjeterfolket fulani til en rekke voldelige angrep før jul og i julehelgen. De rammet en rekke kristne landsbyer. Midtbeltet er den delen av Nigeria der det bor både mange muslimer og kristne, mellom det muslimsk-dominerte nord og det mer kristent dominerte sør.

Her har det i årtier vært en konflikt om land mellom det muslimske gjeterfolket fulani som føler seg fortrengt fra beiteområder av fastboende, hovedsakelig kristne bønder.

Protest mot volden i Kaduna. Foto: CSW

 

Tyngre våpen, målrettede angrep
De siste par årene er konflikten kraftig eskalert. De militante representantene for fulanierne, som slett ikke representanter hele fulani-folket, er blitt vesentlig tyngre bevæpnet. De har gått fra macheter til tunge gevær og har gått til en rekke målrettede angrep mot kristne landsbyer.

• Julaften: Jumai Luka, kona til pastor Luka Shaho i pinsekirken Assemeblies of God i Ungwan Waziri i Kaduna-delstaten, ble bortført av bevæpnede menn som nådeløst hadde banket opp mannen hennes, melder den London-baserte trosfrihetsorganisasjonen CSW.

• 21. desember: Pastor Thomas James i Godya Baptist Church Gwazunu ble bortført etter et angrep av over 100 bevæpnede menn. Militsen drepte åtte i Gbaja Katarma. Landsbybeboere flyktet over grensen til Niger.

19. desember: Pastor Luka Dani i Evangelical Church Winning All ble bortført i et angrep i landsbyen Gwagwada. Han skal ha blitt løslatt 23. desember og har dratt fra området.

17. desember: 10 ble drept og 18 hjem brent ned i et Fulani-angrep mot landsbyen Gora gan i den sørlige delen av delstaten Kaduna. Fem av de drepte var fra samme familie.

Kondolerer
CSWs grunnleggerpresident Mervyn Thomas sier: «Vi uttrykker våre kondolanser og vår medfølelse med dem som mistet sine kjære i angrepene i Kaduna-staten. Våre tanker går til dem som fortsatt savner familiemedlemmer eller har familie som er skadet. Den presserende og forverrede situasjonen i Kaduna må ikke glemmes», sier Thomas.

«Religiøst element i volden»
En rekke observatører mener at konflikten her bare handler om kamp om jordbruks- og veiteområder, ikke om religion. Men Thomas sier:

«Det religiøse elementet i disse angrepene må ikke feies til side. Myndighetene må utarbeide en omfattende sikkerhetsplan for alle de forskjellige dimensjonene i denne sikkerhetskrisen, blant annet de tegn vi ser på at volden ikke bare fortsetter, men at den også har spredt seg til andre områder.»

 

 

AKTUELT