Kinas kameraer truer mennesker på desperat flukt fra Nord-Korea - Stefanusalliansen
Kinas overvåkning med ansiktsgjenkjenning gjør livet på flukt fra Nord-Koreas despot enda farligere.

Kinas overvåkning med ansiktsgjenkjenning gjør livet på flukt fra Nord-Koreas despot enda farligere.  

Kina*    Nord-Korea   

Kinas massive overvåkning med ansiktsovervåkning gjør situasjonen for nord-koreanske avhoppere mer og mer krevende.

– Nord-koreanske flyktninger i Kina må overleve i et samfunn med økende bruk av overvåkning og kunstig intelligens. De føler seg mer og mer utrygge. Det får dem til å sende nødmeldinger for å få vår hjelp den lange veien ut av Kina, sier Tim A. Peters. Han leder organisasjonen Helping Hands Korea (HHK) som Stefanusalliansen støtter. 

Samtidig skjerper Kina undertrykkelsen av kirker. De godkjente Tre-selv-kirkene må installere overvåkningskameraer og henge opp bilder av president Xi Jinping og kinesiske flagg, for ikke å risikere stenging. 

Kirker beordres stengt
Ledere for uregistrerte kirker blir i økende grad anklaget for økonomiske forbrytelser, fordi de samler inn penger til arbeid som, ifølge myndighetene, skjer i ulovlige organisasjoner. Store bøter må betales av dem som går i kirken. 

– Dette angår i høyeste grad vårt arbeid for å evakuere nord-koreanske flyktninger. Kinesiske kirker spiller nemlig en nøkkelrolle for å sikre trygge steder for flyktninger. Flere koreansk-kinesiske kirker som har beskyttet flyktninger, ble tvunget til å stenge i 2023, sier Peters. 

 

Han er glad for at arbeidet likevel har gått så bra som det har gjort. I 2023 ble 149 nord-koreanske flyktninger som hadde kommet seg til Kina, berget. En hemmelig rute tok dem gjennom Kina og deretter gjennom land som Laos og Thailand, til sikkerhet i Sør-Korea. 49 av disse ble berget i operasjoner finansiert av Stefanusalliansen – fire flere enn i 2022.  

 

Flere koreansk-kinesiske kirker som har beskyttet flyktninger, ble tvunget til å stenge i 2023

Tim A. Peters

 

Desperat flukt fra Nord-Korea
Mom Shin (34) og hennes niårige datter Soo-Huyn er to av de 49 nord-koreanske flyktningene som ble reddet til friheten med midler fra Stefanusalliansen. 

I november 2023 kom nødropet deres fra et sted i Kina. Moren fortalte at hun hadde vokst opp i en meget fattig familie i Nord-Korea. Som voksen orket hun ikke se at foreldrene konstant skulle være på sultens rand. 

– Jeg ønsket å lette deres byrde. Mine foreldre fikk ett tonn ris fordi jeg – meget motvillig – lot meg selge til menneskehandlere som brud for en kinesisk mann jeg aldri hadde sett. 

Ble grovt utnyttet
Da Mom Shin kom seg til Kina, viste det seg at mannen hadde en psykisk utviklingshemming. Han ble derfor grovt utnyttet og fikk hardt og elendig betalt arbeid. Som hans «kone» fødte Mom Shin en datter. Men i dyp fattigdom, nå i Kina, kunne hun ikke gi datteren et godt liv. I 2018 flyktet de fra mannen. I en stor by fikk hun arbeid på en møbelfabrikk. De to fikk sove på fabrikkens sovesal. 

Da pandemien kom i 2022, ble hun kastet ut av fabrikken. Uten ID-papir fikk de heller ikke tatt covid-test, og de stod uten vaksine-sertifikat. De måtte derfor leve i skjul. Mor og datter kom i kontakt med en kirke som hjelper flyktninger fra Nord-Korea. Kirken hjalp dem å overleve gjennom pandemien. 

Kirken ble presset fra regimet
Men i 2023 fortalte kirken at de ikke kunne beskytte dem lenger, de var under press fra myndighetene. I november sendte Mom Shin nødropet til Helpings Hands Korea. Hun fortalte at det var vanskelig å overleve. De var «isolerte og redde». 

I slutten av november fikk de hjelp og kom seg trygt gjennom og ut av Kina. 

– De uttrykte dyp takknemlighet. De flyktet fra Nord-Korea, nå har de fått håp, sier Tim A. Peters. 

 

De uttrykte dyp takknemlighet. De flyktet fra Nord-Korea, nå har de fått håp

Tim A. Peters



Enda flere nødrop til Stefanusalliansens partner
Siden starten i 1996 har Helping Hands Korea hjulpet et sted mellom 2500 og 3000 mennesker. Da pandemien slo til, måtte andre organisasjoner stenge sine fluktruter på grunn av kinesisk kontroll og hardere restriksjoner. Da kom enda flere nødrop til Tim A. Peters og hans stab – de har kunnet holde sine nettverk og fluktruter oppe. 

Ved utgangen av april 2024 hadde 753 nordkoreanske flyktninger blitt reddet bare siden starten av 2020. 54 av disse var hjulpet i sikkerhet i tre ulike operasjoner i mars og april 2024. 

– Vi gir Herren æren, sier Tim A. Peters. 

 

FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 4-2024

AKTUELT