En farlig verdensordning - Stefanusalliansen
Indias statsminister Narendra Modi, Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping møttes i India i 2019. De har viktige felles interesser.

Indias statsminister Narendra Modi, Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping møttes i India i 2019. De har viktige felles interesser.  

Kina*   

Med Verdenserklæringen for menneskerettigheter laget det globale samfunnet et nytt verdifundament etter den andre verdenskrigen. Vi hadde sett hvilket helvete verden var blitt utsatt for av regimer som fornektet menneskets verd og rettigheter. På område etter område er menneskerettighetene senere blitt utviklet.  

Farlige motkrefter 
Så ser vi brutale motkrefter. Russlands overfall på Ukraina er et tragisk eksempel på maktens bruk av religion for å maskere overgrep. Det er opprørende, men illustrerende, at en religiøs leder velsigner brutaliteten. 

Kinas diktator Xi Jinping undertrykker etniske grupper og religiøse samfunn. Sivile og politiske menneskerettigheter stemples som vestlige ideer som ikke passer Østens kultur. Putins overfall på Ukraina kan inspirere Xi, som har startet utrenskning i Hong Kong, til invasjon på Taiwan. 

 

Putins overfall på Ukraina kan inspirere Xi, som har startet utrenskning i Hong Kong, til invasjon på Taiwan. 

 

Indias farlige vei 
Under den hindunasjonalistiske regjeringen går India en trist vei fra å være et sekulært demokrati med plass til alle til å bli et land for hinduer. I deler av India råder det et «anti-muslimsk hysteri», sier Vijayesh Lal, generalsekretær i Evangelical Fellowship of India (EFI).  

Muslimer anklages for å undergrave Indias hindusamfunn gjennom ekteskap («kjærlighets-jihad»), kristne ved å misjonere til konvertering. Verbale og fysiske angrep kommer tettere. «Hatet er blitt normalisert (...). Jeg håper at vi ikke som nasjon må betale en høy pris for dette, slik Tyskland gjorde,» advarer Vijayesh Lal. 

I et dusin delstater der regjeringspartiet BJP har flertall, kriminaliseres konverteringer og ekteskap på tvers av religion. Hinduekstremistiske organisasjoner som støtter regjeringen, bruker lovene til verbale og fysiske angrep på pastorer og menigheter. 

Den paramilitære, hindunasjonalistiske organisasjonen RSS sine ferske slagord forteller at målet er å «befri India» for kristne og muslimer. Det er økende frykt for at regjeringens agenda er å gjøre India til et land kun for hinduer. 

Mareritt
I en dyster rapport konkluderte EFI tidligere i år med at 2021 ble et mareritt-år for Indias kristne. Da Stefanusalliansen før ferien publiserte en sak om rapporten, fikk vi på Facebook en bitter smak av det trykket som kristne og muslimer i India utsettes for i sosiale medier. 

En representant for Indias hindu-nasjonalisme meldte seg med kraftige utfall. Han stemplet de «abrahamittiske religionene» (kristendom, islam og jødedommen) som «nazi-religioner som det ikke er plass til i India ... en gammel sivilisasjon der hinduismen og buddhismen oppstod». 

Han slo fast at både India, Russland og Kina kaster ut frivillige organisasjoner. «Følg grunnloven eller forsvinn fra India», lød advarselen. Da vi konfronterte ham med at India har grunnlovsfestet trosfrihet, svarte han at det er forbudt med konverteringer. Så la han til: «Grunnlovsendringer vil bli gjort i fremtiden...» 

Det er akkurat det vi og Indias muslimer og kristne har grunn til å frykte. 

Myanmars farlige agenda 
En nasjonalreligiøs agenda er en farlig side også ved juntaens kupp i Myanmar (Burma). Juntaen har sluppet ut av fengsel flere ekstreme buddhistmunker som lenge har oppildnet til hat mot muslimer. De støtter politikk med tvangskonvertering av kristne, og de støtter brenning av landsbyer i etniske områder der militærjuntaen møter motstand. 

Over 40 kirker er ødelagt siden kuppet i de brente kirker og den brente jords taktikk. At juntaen i sommer trosset protester mot henrettelser av fire ledende aktivister, var et klart signal: brutaliteten fortsetter. Det er siste etappe av hærens 70 år lange kulturelle, religiøse og politiske undertrykkelse av minoriteter. Rohingya-folket er utsatt for etnisk rensning, andre minoriteter står for tur. 

 

Over 40 kirker er ødelagt i Chin-staten i Myanmar siden kuppet i de brente kirker og den brente jords taktikk

 

 

 

Pave Frans bad nylig Canadas urbefolkning om tilgivelse for at de ble utsatt for folkemord. Chin Human Rights Organization som dokumenterer overgrep i Chin-delstaten, minner om at det som gjorde Canadas historie mørk og skamfull, gjentas i Myanmar – i dag. 

Blankpussingen venter 
I denne kampen må Vesten beskytte og ikke undergrave demokratiet. Stormaktene i vest må skjerpe respekten for folkeretten og blankpusse egne idealer slik at menneskerettighetene ikke underordnes samarbeid med land som massivt bryter dem. 

Dessverre uteblir blankpussingen. USA fjernet i fjor høst Nigeria fra sin «verstingliste» over land son bryter trosfriheten, selv om situasjonen i Nigeria er verre enn noen gang. 

Putins voldtekt av Ukraina har fått vestlige toppledere til å innynde seg hos Saudi-Arabias brutale kronprins Mohammed Bin Salman. Han var mannen som beordret den saudi-arabiske journalisten Jamal Khashoggi drept og partert i landets ambassade i Istanbul 2. oktober 2018.  

Det ble protestert kraftig mot drapet. Men nå har både Boris Johnson, Emanuel Macron og Joe Biben tryglet kronprinsen om mer olje som sikkerhet ved bortfall av russisk gass. Så mye – eller lite – var prinsippene verdt. 

Vår jobb er å avkle autoritær makt som beskytter seg selv gjennom overgrep. Vi må aktivt stå opp mot Russland, Kina og India og ikke la Myanmar brenne foran øynene våre. 

FØRST PUBLISERT I DAGEN 2.8.2022
 

AKTUELT