Kina: ‘Det er blitt ekstremt vanskelig å dele tro på internett’ - Stefanusalliansen
Early Rain kirken i Chengdu som ble stengt i 2018.

Early Rain kirken i Chengdu som ble stengt i 2018.  

Kina*   

COVID-19-pandemien har hatt vidtgående følger for nesten alle religioner eller livssynsgrupper i alle land de siste drøye to årene. Mens mange nå har kommet ut av nedstengninger, og tiltak for å dempe spredningen av viruset blir opphevet i mange land, gjenstår noen av de strengeste restriksjonene i landet der viruset først ble oppdaget: Kina.

Siden desember 2021 har Kina kjempet med spredningen av omikron-varianten av viruset. Mange byer, inkludert Beijing, Shanghai, Tianjin og Xi'an, har opplevde nedstengninger i flere perioder de siste seks månedene. Selv om nedstengninger er blitt opphevet noen steder, gjelder de fortsatt andre steder. Det er ikke mulig å si fra den ene uken til den andre om strengere tiltak vil bli håndhevet.

Restriksjoner på internett
På toppen av vedvarende restriksjoner for å begrense spredningen av viruset, gjelder nye kinesiske regler som gjør religiøse aktiviteter på internett ekstremt vanskelig. Det gjelder alt fra nettmøter til daglig kommunikasjon.

Her kan du lese en uoffisiell oversettelse av reglene

Disse tiltakene trådte i kraft 1. mars 2022 og forbyr deling av religiøst innhold på nett uten tillatelse. Det gjelder alt fra tekst til religiøs undervisning, religiøse aktiviteter, bilder, lyd og video. Det er altså nødvendig med tillatelse. Tiltakene forbyr religiøst innhold som «får[s] mindreårige til å tro på religion».

Stengte nettsamfunn
Siden tiltakene trådte i kraft, er en rekke nettsamfunn blitt stengt, mens applikasjoner som den populære bibelappen 'WeDevote' er blitt fjernet fra innenlandske Android-butikker. Det melder trosfrihetsorganisasjonen CSW i en blogg.

Fjernet religiøse sanger
I tillegg har utbredte video- og musikkplattformer fjernet et stort antall religionsrelaterte videoer og religiøse sanger. På én plattform, Baidu Video, vises nå nesten ingen videoer relatert til religion i søkeresultatene. En annen, Bilibili, har forbudt direktesending av religiøst innhold, forteller CSW.

Et stort antall offentlige WeChat-kontoer har sluttet å publisere nytt innhold på grunn av press, mens noen brukere har slettet alt innhold som er lagt ut tidligere eller til og med slettet kontoene sine.

«Hva er de redde for?»
En kristen i Shanghai sier ifølge CSW dette om hva de gjør for å møte restriksjonene:

«Vi vil nå jevnlig opprette nye WeChat-grupper, to i uken, for å sikre at den ene blir brukt og den andre er reservert. De tidligere gruppene vil bli oppløst. Vel, jeg vet ikke hvor lenge denne tilstanden kan vare, hvorfor tillater de ikke en WeChat-gruppe? Hva er de redde for?»

En annen kristen i Shanghai sier ifølge CSW:
«For å være ærlig, nå har vi ingen ekstra energi til å tenke på sikkerhet og sikkerhetsspørsmål. Jeg vet at det kanskje ikke er trygt å møtes via WeChat-gruppevideo. Men, vel, jeg vet ikke, i det minste har vi så langt ikke opplevd videoen er blitt kuttet.»

«Ekstremt vanskelig»
CSW konkluderer med at siden implementeringen av de nye tiltakene er det blitt ekstremt vanskelig for medlemmer av religions- og livssynsgrupper i Kina fritt å få tilgang til religiøs informasjon på internett. Dette skjer altså i en tid da mange møter betydelige og til og med juridiske restriksjoner på å møtes fysisk på grunn av pandemien.
En av måtene å komme rundt dette på, har vært, skriver CSW, å få tilgang til forbudte nettsteder via VPN (et sikkerhetssystem), som er ulovlig i Kina. 

- Med andre ord, kinesiske troende er nå tvunget til å velge mellom å bryte loven, eller å avstå fra å delta i sentrale deler av manifestasjonen av sin religion eller tro, skriver CSW og legger til:

– Alt dette skjer under en administrasjon som kontinuerlig har forsøkt å slå ned på menneskerettighetene, inkludert retten til religions- eller trosfrihet, fra Tibet, til den autonome uigur-regionen Xinjiang, til Hong Kong, til større byer i hele verden. På fastlandet er det sannsynlig at situasjonen bare vil forverres.

Kilder Stefanusalliansen har forteller at en del uregistrerte kirker, som aldri vil få tillatelse, sluttet å bruke internett og satset enda mer på tradisjonelle virkemidler for å nå ut med evangeliet.

Kristne IT-utviklere trår til
På Kina-forumet China Source skriver Joann Pittman at religiøs informasjon på internett ikke helt er forbudt, men at det trengs tillatelse. En slik tillatelse vil trolig bare registrerte kirker kunne få.

China Source henviser til en artikkel i den kinesiske nettavisen Christian Times som har intervjuet tre kristne IT-utviklere. Artikkelen er også publisert av China Chritian Daily. De sier at når kirker har fått tillatelse, må de utvikle sin egen «selvbygde» plattform for å forkynne på internett. Den presise definisjonen av «selvbygd» er uklar. «Men dette synes å åpne rom for at registrerte kirker kan fortsette aktiviteter på nettet.»

De fleste kirker har ikke kompetanse til å bygge slike plattformer, det har de tre IT-utviklerne tenkt å hjelpe kirker med.

– Kravet til tillatelse og bruk av ekte navn vil gjøre det vanskelig for individ og uregistrerte kirker å publisere religiøst innhold på nettet, skriver Pittman som legger til:

– La oss fortsett å be for våre brødre og søstre i Kina, både i de registrerte og uregistrerte kirkene, når de navigerer på det ekstremt vanskelige farvannet på internett.

Må holde Kina ansvarlig
Trosfrihetsorganisasjonen CSW konkluderer:

– Det er klart at det internasjonale samfunnet må gjøre langt mer for å holde Kina ansvarlig for sine handlinger. Men som vi nylig så gjennom den dypt kontroversielle uttalelsen etter besøket fra FNs høykommissær for menneskerettigheter etter hennes besøk i landet, ser det ut til å være en betydelig motvilje mot å gjøre det selv i de mest høyprofilerte internasjonale fora.

 

Det er i denne teksten flere steder henvist til trosfrihetsorganisasjonen CSW. CSW trekker her veksler på forskning og sitater gitt til organisasjonen av den uavhengige researcheren Lucas Young, hvis navn er endret av sikkerhetsgrunner.

AKTUELT