Pastor Wang Yi er dømt til ni års fengsel. Han ledet en kirke som regimet stengte.
Kina: Han ble arrestert for å kalle til bønn på årsdag for massakre
Gao Heng kalte til bønn for Kina på årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass.
Gao Heng ble arrestert timer etter at han hadde holdt opp en plakat med teksten «4. juni, be for nasjonen» på en T-banestasjon den viktige sørvestlige storbyen Guangzhou den 4. juni, 32-årsdagen for massakren i Beijing da myndighetene brutalt slo ned på demonstrasjoner. Anslagene over drepte sivile varierer fra noen hundre til 10 000.
Stopper markeringer av massakre
I årene etter massakren har de kinesiske myndighetene undertrykt enhver handling for å minnes 4. juni 1989, da troppene reagerte voldsomt på fredelige protester i Beijing og i andre deler av landet. Demonstrantene ønsket frihet og demokrati. I mange dager holdt de stand før stridvognene rullet inn. Enhver minnemarkering sensureres .
«Selv om enhver form for sosial lidelse ofte tilskrives systematisk og politisk ondskap, er den til slutt forankret i menneskelig synd,» skrev Gao Heng i sitt siste innlegg på den kinesiske nettbloggen Weibo før han ble arrestert, ifølge menneskerettighetsbloggen Weiquanwang.
«Når det kommer til den syndige naturen, er vi ikke fundamentalt forskjellige fra beslutningstakere, kommandanter eller de som utførte massakren. Men selv om vi alle er syndere, har vi, takket være Guds fantastiske nåde, angret våre synder ogakseptert Jesus som vår Herre og blitt Guds barn,» la han til.
Kristen protest i Kina
Disse ordene er hentet fra kinesiske kristnes erklæring fra 2009, laget til 20-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass (kjent i Kina som ‘4. juni’). Pastor Wang Yi, som for tiden soner en ni års fengselsstraff, spilte en nøkkelrolle i utformingen av uttalelsen. Den oppfordrer alle kinesiske kristne til å søke forsoning på grunnlag av at sannheten må avsløres og rettferdighet skje.
På 29-årsdagen for massakren, i 2018, publiserte Pastor Wang Yi et fotografi der han hjemme holdt opp en plakat som med teksten «4. juni, be for nasjonen». Samme dag ble han og hans kone, sammen med mer enn et dusin medlemmer av Early Rain Covenant Church i Chengdu, ført til politistasjonen før deres årlige bønneaksjon for å minnes tragedien i 1989.
Forverret situasjon for menneskerettigheter
Siden den gang er menneskerettighetssituasjonen i landet blitt ytterligere forverret. Det er lite rom for kineserne som vil avsløre sannheten bak hendelsene i 1989. Hvert år blir flere innbyggere fengslet, arrestert eller trakassert av politiet for sin innsats for å minnes den brutale aksjonen mot fredelige demokratiprotester.
Etter Gao Hengs forvaring skrev hans pastor, Huang Xiaoning fra Den bibelske reformerte kirken i Guangzhou: «En mann som kaller til bønn for sitt land, er arrestert av det samme landet!» I årevis har pastor Huang selv møtt press fra myndighetene om å bli i den regjeringsgodkjente Tre-selv-bevegelsen (Tre-selv-kirken).
Han ble varetektsfengslet i fem dager fordi han signerte huskirkenes felles uttalelse etter at Kina innførte den nye religionsloven i februar 2018. Kirken hans er blitt raidet og stengt ned flere ganger de siste årene.
Politiet truet ham
Flere andre er også blitt arrestert for å ha markert 32-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass. 30. mai twitret Chen Siming fra Hunan-provinsen et fotografi av et lys og et plakat med datoen ‘4. juni’. Han fortalte at han siden 2017 var blitt arrestert tre ganger for å markere dagen, og at han var blitt truet av politiet til ikke å gjøre det i år.
Han skrev: «Jeg vil likevel minnes denne viktigste dagen i Kinas samtidshistorie. Å gjøre det er borgerens ansvar. Vi husker martyrene fra 4. juni. Må mine landsmenn ikke glemme ‘4. juni’. En nasjon som glemmer sin historie, har ingen fremtid.»
Chen, som også åpent delte sin kristne tro, er blitt holdt innesperret siden 31. mai.
Den 4. juni ble Li Yanjun, en menneskerettighetsforkjemper i Guangxi, innkalt til en politistasjon fordi han hadde repostet bildet «Stridsvognmannen», som viser en borger fra Beijing som står foran stridsvogner som rullet inn på Den himmelske freds plass 4. juni 1989.
Krever løslatelse av de fengslede
CSWs grunnleggerpresident Mervyn Thomas sier: «I flere tiår har innbyggere i Kina stått imot statens undertrykkelse av sannheten om massakren på Den himmelske freds plass. Kirker og kristne bør ikke straffes for å minnes ofrene for massakren, eller for å be for landet. Uten sannhet og rettferdighet kan det ikke bli forsoning og fred i Kina. CSW ber om løslatelse av de som er arrestert eller fengslet for å minnes massakren og for sin utøvelse av andre grunnleggende rettigheter i Kina. En meningsfull måte for Kinas regjerende parti å feire hundreårsdagen i år, ville være å løslate alle politiske fanger.»