IS drap menn for fote og gjorde kvinner til sex-slavar og handelsvare.
Katastrofe i kristent bryllup i Irak – over 100 døde i branninferno
Kirkeledere i sorg og solidaritet. Lokale myndigheter avlyser feiringen av Muhammeds fødselsdag.
Saken er oppdatert 9.10.
Dødstallet er kommet opp i 128. Dødstallene kan stige ytterligere fordi mange lider av store brannskader, og det er stor mangel på behandling. Syv av de skadde som ble brakt til sykehus – i Duhok og Mosul – er allerede døde. 23 hardt skadde ble overført til sykehus i Istanbul i Tyrkia. Fire av disse er døde. 20 er savnet – de ble ikke funnet på katastrofestedet og heller ikke i noe sykehus.
Politietterforskinga var rask. Brannen spreidde seg voldsomt og blei fatal fordi hallen var bygt av mange brannfarlege materialar og hadde berre ein utgang då 800-900 menenske i panikk skulle ut. Det er framleis to teoriar blant folk i Qaraqosh og hos vår partner om årsaka til brannen: Den eine teorien er festblussa, den andre teorien er ein fatal feil i el-anlegget. Uansett er det eit korrupt system som gjer at folk får byggja ein giganthall av brannfarlege materialar, og truleg er kontrollen med el-anlegget ikkje-eksisterande.
---
Tragedien skjedde da 8-900 mennesker var med i et bryllup tirsdag 26. september. Vielsen skjedde i en syrisk-katolske kirke.
Begravelse
Brannen skjedde i byen Baghdeda (Qaraqosh). Før IS var dette den aller viktigste kristne byen på Ninivesletta. Byen ligger øst for storbyen Mosul. På Oppstandelseskirkegården (Al-Qiyama) ble det onsdag 27. holdt begravelse for den første gruppen ofre da 47 døde ble begravet. Nye grupper på 20 ofre ble begravet i Qaraqosh torsdag 28.9. og enda en ny gruppe ble lagt i graver fredag 29.9.
Lederne fra alle irakiske kirkesamfunn deltok sammen med biskoper og en stor gruppe prester, munker, nonner, diakoner og tusenvis av kristne fra alle regioner og provinser. De uttrykte sin dype sorg over katastrofen og viste solidaritet med ofrenes familier.
– Begravelsen viste kristen solidaritet og brorskap i sin fineste form, sier arkemandritt Emanuel Youkhana. Han er prest i The Assyrian Church of The East og leder i hjelpeorganisasjonen Capni som er Stefanusalliansens partner i Nord-Irak.
Se video av brannen: (Artikkelen fortsetter under videoen)
Erklært landesorg
Kondolanser har strømmet inn fra ledere av kirker og stater over hele verden, forteller Youkhana. Den irakiske regjeringen og regjeringen i den kurdiske regionen der tragedien skjedde, har erklært offisiell sorg over hele landet i tre dager.
De lokale myndighetene på Ninivesletta har erklært sorg i fem dager og har avlyst feiringer av profeten Muhammeds fødsel. Moskeene i Mosul oppfordret også innbyggerne i byen til å donere blod for å redde de skadde.
De første rapportene tyder altså på at årsaken til katastrofen var hallens totale mangel på brannsikkerhet. Det ble tent høye festbluss i salen mens brudeparet danset med over 800 gjester.
Ilden fra fyrverkeriet ild nådde taket som brant raskt fordi det var laget av et svært brennbart materiale. I løpet av få minutter falt det brennende taket ned på folk i hallen. Men de kom seg ikke ut på grunn av mangel på nødutganger. Folk løp i panikk mot hovedutgangen som var eneste fluktvei. Strømmen gikk, og røyk og giftige gasser fra materialene fylte hallen.
Sikkerhetsmyndighetene arresterte hallens ledelse. Eieren flyktet til byen Erbil, hvor sikkerhetsstyrkene arresterte ham og overleverte ham til sikkerhetsmyndighetene i Nineveh-guvernementet. Etterforskningen er avsluttet, en rapport vil bli overlevert innenriksdepartementet., melder Stefanusalliansens partner Emanuel Youkhana.
Kritisk for skadde
Situasjonen er fortsatt kritisk for mange av de skadede. De fleste har brannskader som dekker over 40 prosent av kroppen. Mange av dem risikerer å dø av mangel på utstyr for å behandle dem, spesielt på offentlige sykehus, sier Youkhana.
Onsdag døde fire av de 18 brannskadde som ble sendt til sykehuset i Duhok. Flere antas å dø. Dagen etter ble 3 av de skadde som ble brakt til sykehus i Mosul, erklært døde.
– Det er et presserende behov for å overføre mange av de skadde til private sykehus som har utstyr og medisinsk behandling tilgjengelig. Men dette krever store kostnader som familiene til de skadde ikke har råd til å dekke. I de fleste familier er dessuten flere skadet, i noen familier er alle skadet, og andre har bare uskadde barn igjen, sier Youkhana.
– Derfor er det nødvendig å handle raskt og gi økonomiske muligheter for å overføre skadede til private sykehus. Ellers vil antall døde doble seg, legger han til.
Hjelper til
De ansatte i CAPNI, Stefanusalliansens partner, er involvert i å gi hjelp til dem som overføres til sykehuset i Duhok hvor CAPNI har kontor. Staben laget en database over de 18 skadde og hvor de var – og delte den på sosiale medier. Mange mennesker søkte etter sine slektninger og visste ikke hvor de var. Fire av de 18 er altså dessverre døde.
En annen gruppe ansatte sørget for tepper og klær, i tillegg til å gi måltider til de skadde, deres ledsagere og det medisinske personalet som overvåker behandlingen.
Ti av de skadde ble overført til intensivavdelinger på private sykehus på CAPNIs regning på grunn av deres kritiske tilstand. Et barn er lagt inn på et barnesykehus, og de tre andre er på andre avdelinger for brannskadde.
En annen gruppe CAPNI-ansatte fullfører bistår rettsmedisinske avdelinger.
– CAPNI-ansatte er fullt mobilisert for å gi all slags støtte til de skadde og deres familier, da personalet er til stede på sykehus 24 timer i døgnet for å betjene de skadde, sier Youkhana.
– Vi sender ut et nødrop for å redde de som kan reddes av de skadde, da deres overlevelse krever overføring til private sykehus. Hvis de blir på offentlige sykehus, vil deres liv være i stor fare på grunn av mangelen på behandling.