‘Jeg risikerer livet for mine klienter’. Får Stefanusprisen - Stefanusalliansen
Aiman Umarova Aiman Umarov lar seg ikke skremme til å stoppe forsvarergjerningen for dem som undertrykkes. Foto: Privat

Aiman Umarova Aiman Umarov lar seg ikke skremme til å stoppe forsvarergjerningen for dem som undertrykkes. Foto: Privat  


– Jeg er glad og overveldet, sier advokat Aiman Umarova fra Kasakhstan. Hun er årets vinner av Stefanusprisen.

Aiman Umarova forsvarer dem andre ikke våger å forsvare. Hun har vært forsøkt drept i det hun er overbevist om var en fingert bilulykke. Nå får den modige advokaten fra Kasakhstan Stefanusprisen 2024.

– Jeg er glad, jeg er overveldet over å bli verdsatt av noen i et land langt unna mitt eget, sier Aiman Umarova i et videointervju med Magasinet Stefanus. Hun arbeider fra Almaty, den kommersielle hovedstaden i Kasakhstan.
 

Den ledende menneskeretts-advokaten har utfordret maktapparatet i en rekke krevende saker. Hun forsvarer blant andre mennesker som urettmessig forfølges etter lover mot ekstremisme og terrorisme. Og hun forsvarer religiøse minoriteter mot diskriminering.

Kunne mistet livet
Umarova har ført meget krevende saker om myndighetenes brudd på menneskerettigheter. Hun har forsvart mennesker fra ulike religioner. Hun har forsvart mennesker på flukt fra folkemord i Xinjiang i nabolandet Kina.

Umarova har ledet kampanjer for å spre informasjon og skape offentlig oppmerksomhet om brudd på menneskerettighetene. Umarova har også startet en egen NGO – Human Rights Lawyers – for menneskerettsforsvarere, og hun har etablert en gruppe forsvarsadvokater som er villige til å risikere livet ved å ta opp saker ingen andre våger å ta.

I mai 2020 kunne Umarova selv mistet livet under en biltur. Bremsene sviktet. Advokaten kom seg ut før bilen ble totalt utbrent. Selv publiserte hun en video på YouTube .

– Bremsene var kuttet. Jeg fortalte politiet hvem jeg trodde stod bak og som ville meg vondt. Men politiet gjorde ingenting, sier Umarova.

Umarova ga seg ikke og sier at hun er villig til å bære risikoen:

– Jeg vil alltid risikere livet for menneskerettighetene. Mange av mine klienter er fengslet av dommere som opptrer som dukker i et dukketeater, sier Umarova.

 


Jeg vil alltid risikere livet for menneskerettighetene.

Aiman Umarova

 

Flyktet fra folkemordet
Hun forsvarte legen Sayragul Sauytbay som i 2018 flyktet fra folkemordet som rammer uigurene, kasakhene og andre grupper i Xijiang-provinsen i Kina. Myndighetene i Kasakhstan ville deportere Sayragul Sauytbay, som selv er kasakhisk, tilbake til Kina. Familien ble nektet politisk asyl, ifølge Umarova fordi Kasakhstan ikke ville legge seg ut med sin mektige nabo.

Umarova forsvarte Sayragul Sauytbay mot immigrasjonsmyndighetene og spredte informasjon om saken offentlig. Diplomatiske kontakter sørget for visum for familien til Sverige. Sayragul Sauytbay har – fra sitt eksil – gjennom bøker, foredrag og intervjuer i detalj fortalt om grusomhetene i interneringsleirene i Xinjiang. Dette er leire som minner sterkt om konsentrasjonsleirer, der folk under tvang og overgrep skal «omskoleres».

 

Anklager uten bevis
Umarova har forsvart mange muslimer, blant andre sufier, som uten bevis er anklaget for voldelig ekstremisme og terrorisme. Hun forsvarte også en mann som var medlem av sikkerhetstjenesten og som ble rekruttert til å infiltrere en muslimsk organisasjon, for etterpå selv å bli anklaget og dømt til fem års fengsel for ekstremisme.

I januar 2020 ble store, fredelige demonstrasjoner i Kasakhstan brutalt slått ned av sikkerhetspolitiet etter at en gruppe demonstranter grep til vold. Mange fredelige demonstranter ble drept.

Myndighetene beskyldte demonstrantene for terrorisme og vold, noe Umarova blankt avviste – hun forlangte bevis i hver sak. Umarova etablerte en uavhengig undersøkelseskomite. Hun presenterte funnene for parlamentet. Komiteen avdekket forbindelser mellom medlemmer av sikkerhetstjenestene og de voldelige demonstrantene som forbrøt seg mot de fredelige demonstrantene.

«Fabrikkert og grunnløs sak»
Umarova forsvarte i 2019 og 2020 den registrerte kristne menigheten «New Life Church». Lederne ble anklaget for å hypnotisere folk for å skaffe kirken inntekter. Tre pastorer ble dømt til fire og fem års fengsel.

Umarova forsvarte menigheten også mot illegal beslagleggelse av to eiendommer som kirken eide og brukte til forsamlingslokaler.

– Saken var åpenbart politisk begrunnet, basert på usanne påstander, fullstendig og åpenbart grunnløs, sier Umarova.

 

Mange av mine klienter er fengslet av dommere som opptrer som dukker i et dukketeater.

Aiman Umarova

 

«Opptrer som dukker»
Hun sier at mange dommere opptrer som «dukker i et dukketeater». Hun har to ganger opplevd at dommere krevde henne fengslet fordi hun angivelig ikke respekterte dommerne, en av gangene da hun forsvarte New Life Church.

– Dommeren brøt loven og diskriminerte og fengslet mine klienter. Jeg sa at jeg ikke stolte på en dommer som krenker rettighetene til klientene mine.

En annen gang anklaget en dommer henne for manglende respekt, og hun ble dratt inn for en forvaltningsdomstol for å få en kjapp fengsling.

– Men dommeren der har integritet og profesjonell kompetanse, hun avviste saken, dette var ulovlig, sier Umarova.

Flere kriminalsaker er reist mot Umarova, saker som er blitt henlagt. En rekke forsøk er, uten hell, blitt gjort på å reise disiplinærsaker gjennom Advokatforeningen. At hunden hennes ble drept og funnet med munnen fullstappet av skitt, regner Umarova som en av mange trakasseringer og et åpenbart forsøk på å skremme.

Da Umarova førte saken for Sayragul Sauytbay, ble hun forfulgt av politiagenter.

– Jeg oppdaget en av dem og fotograferte ham, sier Umarova. Hun er tydelig:

– Jeg fortsetter arbeidet, på tross av dem som vil skremme meg til å slutte.

 

 

 

 

Stefanusprisen

Opprettet av Stefanusalliansen i 2005.

Første vinner: biskop Thomas, Egypt.

Deles ut annethvert år.

Prisen består av 10 000 euro.

Går til en person som har gjort seg særlig bemerket i kampen for trosfrihet.

Tildeles av uavhengig komite, valgt av Stefanusalliansens styre.

Komiteens medlemmer: Biskop Ingeborg Midttømme (leder), stortingsrepresentant Dag Inge Ulstein, forsker Greg Reichberg (eksterne) og professor Eivor Andersen Oftestad fra styret.

Utdelingen skjer under en seremoni i Oslo 13. mai.

AKTUELT

Prosjekt