‘Jeg er ikke lenger velkommen i Tyrkia. Det er fordi jeg er kristen’ - Stefanusalliansen
Jerry Mattix forteller sin historie om utkastelse for andre gang fra Tyrkia.

Jerry Mattix forteller sin historie om utkastelse for andre gang fra Tyrkia.  

Tyrkia   

Tyrkia har drastisk trappet opp utkastelsen av misjonærer og andre utenlandske kristne ledere. Siden 2019 er minst 160 utenlandske misjonærer og kristne med tjeneste i protestantiske kirker i Tyrkia kastet ut eller utestengt. Gjennom 2024 ble ytterligere 45 vedtak signert, og det kan være flere.

De aller fleste har bodd og arbeidet i Tyrkia i årevis, noen i flere tiår. De har ingenting på rullebladet. Men fordi de arbeider i protestantiske kirker i Tyrkia, kastes de ut, eller de møter stengt grense når de kommer tilbake til landet fra besøk utenfor Tyrkia.

– Jeg er stemplet som persona non grata i Tyrkia. Det skyldes at jeg er en kristen som arbeider i et muslimsk dominert land, sier en av disse, amerikanske Jerry Mattix, i en video han har publisert. Han er en av mange som har fått koden N82.
 

«Et sjokk
Mattix og kona flyttet til Tyrkia i 2001 og fikk tre barn der. Deres datter er i dag gift med en tyrker.

– Vi elsker Tyrkia, vi har alltid tjent folket, sier han.

I 2013 fikk Mattix derimot en kode sa at han var en trussel mot landets sikkerhet, han ble tiltalt og beskyldt for å ha arbeidet ulovlig i kirken.

Etter tre år vant han i 2016 frem, Jerry Mattix ble frikjent. Han er i dag pastor et annet sted i Midtøsten. Men de siste to årene har han reist inn og ut av Tyrkia for å bidra i hjelpearbeidet etter de store jordskjelvene som rammet øst i landet 6. februar i 2023.
–  Sammen med lokale kirker har vi hjulpet dem som har vært i størst nød, de fleste er muslimer. Vi har bygget nesten 1000 minihus for familier som hadde mistet sine hjem. Det var derfor et sjokk å få vite at jeg ikke er velkommen i Tyrkia mer og at jeg ble deportert da jeg kom til flyplassen, sier Mattix.

Vi publiserer hans historie og videoer med samtykke.

 

Vi har bygget nesten 1000 minihus for familier som mistet sine hjem i jordskjelvene. Det var derfor et sjokk å få vite at jeg ikke er velkommen i Tyrkia mer.

 

Jerry Mattix
 

 

Storaksjon
Myndighetene synes å ha satt i gang en storaksjon. Flere titalls mennesker har fått brev datert 16. desember, med koden N82. Det krever at de må skaffe nytt visum, noe ingen har fått. Det finnes en annen kode som direkte sier at de som får den, er en trussel mot nasjonal sikkerhet. Men også N82 oppfattes som å være et slikt stempel.

Siden 2019 har minst 160 utenlandske kristne fått slike koder. Flere kan ha fått, eller kan ha varsel underveis eller koder de oppdager i passkontrollen på en flyplass på vei ut av Tyrkia eller inn i Tyrkia. Inkludert familiemedlemmer var minst 314 mennesker rammet i midten av januar.

– Daglig får jeg telefoner fra mennesker som har fått varsel om at de har fått koden N82. Jeg venter flere, jeg tror ikke dette tar slutt, sier pastor Ramazan Arkan i Antalya Evangelical Church. Han er også leder for Den protestantiske alliansen i Tyrkia (TEK) som er en paraplyorganisasjon for 205 protestantiske menigheter og fellesskap av ulik størrelse. Både Antalya-kirken og TEK støttes av Stefanusalliansen.

TEK har tidligere protestert mot de har kalt deportasjon. I sin rapport om brudd på trosfriheten i 2023, datert 4. juni 2024, skrev TEK:

«Tyrkia har rett til å avgjøre hvem som får være i landet. Men dette er likevel grove og diskriminerende rettighetsbrudd, sidan den eneste grunnen til vedtakene er at de som rammes, er kristne. Dette er lovlydige mennesker. Vi har fått et stort humanitært problem.  Når noen helt uventet får innreiseforbud, splitter det familiar og fører familier inn i ein kaotisk situasjon.»

Til og med 2023 hadde 115 fått slike koder.

«Lever i panikk»
Utkastelses-kampanjen preger både kirkene og dem som rammes.

– Menighetene mister viktige medarbeidere. Pastorer og andre må ta enda mer arbeid og kan bli overarbeidet og utslitt. Utlendinger som ikke har fått kode, lever sammen med sine familier i panikk og uro for at dette også vil ramme dem, sier pastor Ramazan i dag.

– For mange er det trumatiserende å få slike beskjeder. De har levd fredelig og tjent det tyrkiske samfunnet, også gjennom hjelpearbeid, sier han.
Flere har fått vite om koden i det de kommer til passkontrollen etter besøk utenfor Tyrkia. De nektes innreise og må få venner til å pakke ned sine hjem i Tyrkia etter å ha bodd fredelig der.

– Dette skjer altså fordi vi er kristne, sier Mattix.

I 2020 ble en medarbeider i Stefanusalliansen nektet innreise i Tyrkia etter å ha fått koden N82. Hun hadde tidligere den vinteren deltatt på en TEK-konferanse på et hotell.

 

For mange er det trumatiserende å få slike beskjeder.

Jerry Mattix som er utestengt fra Tyrkia
 


 

Pastor Ramazan Arkan (t.h.) døper enda en konvertitt. Foto: Antalya Evangelical Church

Styrker kirken
Mange av de som er kastet ut, har hatt lederansvar i tyrkiske protestantiske menigheter. Ramazan sier at menighetene nå må prioritere å utdanne lokale ledere. Antalya-kirken er i gang med en gruppe. Til høsten åpner kirken et eget senter som ikke minst skal brukes til opplæring. Bygget er under oppussing.

– Antalya-kirken er ikke avhengig av misjonærene for å drive. Men vi har vært velsignet med deres innsats og støtte i mange år. Deres trofaste bidrag har gjort at vi kunne gjøre mer enn vi ellers kunne ha gjort. På lengre sikt vil det styrke kirkene å ha mange flere lokale ledere, sier pastor Ramazan.

Nådde nesten 1000 nye
Han gleder seg derimot over at Antalya-kirken i jula nådde 1000 nye med evangeliet.

Antalya Evangelical Church hadde i jula to store og tre mindre arrangementer i leide lokaler utenfor kirkens tre egne kirkesteder.

– Nesten 1000 nye fikk høre evangeliet. De fikk et nytestamente som gave, sier pastor Ramazan.

 

Nesten 1000 nye fikk høre evangeliet i jula.

Ramazan Arkan, pastor i Antalya
 

Trusler mot kirken
Flere titalls tusen invitasjoner ble delt ut på gaten. Det medførte en rekke telefoner med stygge karakteristikker og trusler. Også fordi en kirke i Istanbul ble beskutt, stilte politiet med ekstra vakthold.

– Det er vi takknemlige for. Ingenting skjedde under våre arrangementer, sier Ramazan.

Han gleder seg også over at 18 nye troende ble døpt i 2024.

Oppdatering: Saken med oppdatert med nye tall 16.1. Totaltallet ble da oppdatert fra minst 144 til minst 160 sidern 2019.

AKTUELT

Prosjekt