‘IS ville utrydde folket mitt, alt ligger i grus’ - Stefanusalliansen
Vian Dakhil ber om hjelp for å få jesidi-jentene i Irak ut av traumene etter sexslaveriet under IS.

Vian Dakhil ber om hjelp for å få jesidi-jentene i Irak ut av traumene etter sexslaveriet under IS.  

Irak   

På et seminar for Stortingets trosfrihetsgruppe i mai fortalte Vian Dakhil (47) om IS-massakren og folkemordet på egen minoritet. IS drepte i 2014 12 000 av jesidi-minoriteten og kidnappet nesten 7 000 unge jesidi-kvinner som sexslaver. IS gikk aller hardest frem mot jesidiene i Sinjar-fjellet vest for Mosul. Fremdeles lever flere hundre tusen i flyktningleirer.

– Hva er den største utfordringen for religiøse minoriteter i Irak?

– At de blir færre og færre, dag for dag. Mange faktorer arbeider mot minoritetene. IS, men også andre ideologiske krefter i Irak, er mot minoritetene. Mange muslimer misliker jesidier. Også blant medlemmene i det irakiske parlamentet er det folk som er mot minoritetenes rettigheter.

– Hvordan vil du beskrive situasjonen for jesidiene?

– Ikke bedre enn for to år siden. Omkring 80 % er fremdeles internflyktninger. 85 landsbyer er fullstendig ødelagt. De kan ikke dra hjem, for byene må gjenoppbygges fra grunnen. Men vi må også gjenoppbygge tilliten til andre innbyggere. Alt har gått i stykker etter det IS gjorde. Det er veldig trist, men vi stoler ikke lenger på andre.

– Kan du si mer om jentene og kvinnene som holdes fanget?

– 6 900 kvinner og jenter ble kidnappet. Myndighetene hjalp oss å opprette et kontor som har bidratt til å betale ut omtrent 3 700 jenter. Men fremdeles er over 3 000 savnet. Vi vet ingenting. Kontoret hjelper oss fremdeles å kjøpe ut jenter, når det er mulig. Men iblant har de ingen penger, for den økonomiske situasjonen i Kurdistan (selvstyrt region) er veldig vanskelig.

– Er det vanskelig å finne profesjonell hjelp for de løslatte?

– De som er løslatt, trenger mye hjelp, ikke minst psykologisk. De har store traumer. Vi har ikke et spesifikt profesjonelt senter. Men vi gjør så godt vi kan, med den kompetansen og de ressursene vi har.

De som er løslatt, trenger mye hjelp, ikke minst psykologisk.

Vian Dakhil

– Hvordan kan det internasjonale samfunn hjelpe jesidiene og andre i Irak?

– For det første kan de hjelpe sivilsamfunnet med nødhjelp og flyktninghjelp. Det trengs organisasjoner som kan samarbeide langsiktig for minoritetens fremtid. For det andre kan de hjelpe økonomisk. Irak trenger å gjenoppbygge alle byene IS ødela. Minoritetene ble særlig hardt rammet, og man kunne ha bygget små landsbyer for hjemvendte internflyktninger. For det tredje kan de hjelpe politisk. Det trengs press på Iraks regjering for å få den til å dele med minoritetene, for vi har ingen representanter i regjeringen. Det er kun åtte av totalt 328 parlamentsmedlemmer som snakker for minoritetene. Vi er et lite mindretall.

– Hvilke fremtidsdrømmer har du for Irak?

– Demokrati.

 

FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 4-2018. BESTILL GRATIS ABONNEMENT HER

AKTUELT

Prosjekt