Iran: Parkinson-syk konvertitt og hans kone satt fri fra fengsel - Stefanusalliansen
Sara Ahmadi og Homayoun Zhaveh er frikjent og løslatt fra det beryktede Evin-fengselet i Teheran.

Sara Ahmadi og Homayoun Zhaveh er frikjent og løslatt fra det beryktede Evin-fengselet i Teheran.  

Iran   

En 64 år gammel kristen konvertitt med langtkommen Parkinsons sykdom og hans kone er blitt frifunnet og løslatt fra til sammen 10 år i fengsel. Homayoun Zhaveh, hvis helse har forverret seg mens han satt i fengsel, og hans kone Sara Ahmadi har sittet fengslet i de respektive menns- og kvinnefløyene i Teherans Evin-fengsel siden august i fjor. De sonet dommer på henholdsvis to og åtte års fengsel for deres engasjement i en huskirke ledet av Sara Ahmadi. Det melder trosfrihetsorganisasjonen Article18.

De ble først arrestert i 2019, dømt i 2020 og innkalt til fengsel i 2021, bare for å få beskjed om at de kunne reise hjem. Men ett år senere, 13. august 2022, ble de innkalt nok en gang, og denne gangen fengslet. Deres to første søknader om ny behandling ble avslått, men påskedag fikk de beskjed om at Høyesterett endelig hadde beordret at saken deres skulle behandles på nytt. Og tirsdag 9. mai ble de av ankedomstolen i Teheran frikjent og beordret løslatt.

– Det er gledelig at rettssystemet i Iran i det minste noen ganger fungerer. De to skulle aldri vært arrestert, langt mindre dømt eller fengslet. Det er absurd at en Parkinson-syk mann på 64 kan dømmes for å true Irans nasjonale sikkerhet. Det er gledelig at dommeren fastslår at det å samles som kristne i et hjem er lovlig. Frifinnelsen og løslatelsen kommer ikke en dag for tidlig. Men vilkårligheten råder i ayatollahenes rike. Vi tenker på dem som fortsatt sitter urettmesssig fengslet, uskyldig anklaget for å true nasjonal sikkerhet bare ved å utøve sin tro, sier Johannes Morken i Stefanusalliansen.
 

Lovlig
Sara og Homayoun ble løslatt fra Evin-fengselet tidlig tirsdag kveld, 9. mai. I kjennelsen sa retten at det å samles med mennesker av ens egen tro var «naturlig», og å ha bøker relatert til kristendommen var «også inkludert i deres tro». Dommeren la til at det var «ingen bevis» for at Sara og Homayoun hadde handlet mot landets sikkerhet eller hatt forbindelser med opposisjonsgrupper eller organisasjoner.

Rapportene fra offiserene i Etterretningsdepartementet om organisering av hjemmegrupper for å fremme kristendom, medlemskap og deltakelse i hjemmegrupper, anses ikke som handlinger mot landets sikkerhet, og loven har ikke anerkjent dem som kriminell aktivitet, uttalte dommeren.

Kjennelsen gjenspeiler den historiske høyesterettsdommen fra 2021 som frikjente ni andre konvertitter for å ha handlet mot nasjonal sikkerhet. Den saken endte også ved den 34. avdelingen av appelldomstolen i Teheran, som fant at det ikke var «tilstrekkelig bevis» for konvertittene hadde handlet mot nasjonal sikkerhet. Domstolen henviste til advokatenes forklaring om at de dømte bare hadde «tilbedt i huskirken iht. kristendommens lære» og at kristne læres opp til å leve i «lydighet, underkastelse og støtte fra myndighetene».

 

I dette gledelige øyeblikket tenker vi også på andre samvittighetsfanger, inkludert kristne, som fortsetter å være internert og fengslet for lignende anklager.

Mansour Borij
 

«Demonstrerer vilkårlighet»
Direktør Mansour Borji i trosfrihetsorganisasjonen Article18 sier at denne siste dommen nok en gang demonstrerer vilkårligheten som har sendt et betydelig antall kristne i fengsel, mange av dem lider av virkningene av traumene sine år senere.

– I flere tiår har etterretningsinstitusjoner i den islamske republikken sett bort fra rettslige prosesser og landets lover. De har utøvd myndighet og kontroll over dommere som de har installert i spesifikke revolusjonsdomstoler som behandler slike saker. De har misbrukt og utnyttet vage juridiske forskrifter for å kriminalisere fredelige og konstitusjonelt lovlige aktiviteter til disse kristne. Dessverre er det ikke så mange dommere som så klart vil anerkjenne rettighetene til de urettmessig anklagede kristne, og tilbakevise de urettferdige dommene som er avsagt mot dem.

Borij legger til: «Vi ønsker kjennelsen fra ankedomstolen velkommen, og gleder oss med Sara og Homayoun, deres familiemedlemmer, deres advokat og alle kristne rundt om i verden som støttet dem gjennom bønn og talsmann under deres motgang. Ingen skal utsettes for torturen de har vært gjennom. Men i dette gledelige øyeblikket tenker vi også på andre samvittighetsfanger, inkludert kristne, som fortsetter å være internert og fengslet for lignende anklager. La oss håpe på en rettferdig dom også for dem.

AKTUELT

Prosjekt