Laleh ble døpt i Malaysia – ble sperret inne etter at hun vendte hjem til Iran
Iran: Markant oppgang i arrestasjon av kristne i 2022
Dyster rapport fra Iran: I kriseår for regimet er langt flere kristne satt i varetekt enn året før.
En femte felles årsrapport om "Rettighetsbrudd mot kristne i Iran" er publisert av de kristne trosfrihetaorganisasjonene Article18 sammen CSW, Middle East Concern og Open Doors International. Stefanusalliansens er søsterorganisajson med de tre første.
Den 25 sider lange rapporten ble utgitt 19. februar på 44-årsdagen for drapet på pastor Arastoo Sayyah, han var den første kristne som ble drept for sin tro i Den islamske republikken Iran – bare åtte dager etter etableringen av republikken.
Systematiske brudd på trosfriheten
Selv om det ikke lenger er vanlig at iranske kristne blir drept for sin tro, viser rapporten tydelig at, i motsetning til påstandene fra den islamske republikken, det fortsatt ikke er noen religionsfrihet i Iran i dag.
I stedet blir religiøse minoriteter, inkludert kristne – både de «anerkjente» kristne av armensk og assyrisk avstamning, og ikke-anerkjente konvertitter – systematisk fratatt retten til fritt å praktisere sin tro, i strid med Irans forpliktelser som undertegner av den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter.
I året for Mahsa Aminis død, da iranere strømmet ut på gatene for å kreve rettferdighet, heter det i rapporten at "kjernen i de pågående protestene er et rop om frihet: det iranske folks frihet til å leve på en måte som samsvarer med deres tro".
Og mens det iranske regimet konsekvent har forsøkt å tone ned opprøret – blant annet ved å bruke armenske og assyriske ledere som talerør – har både armenske og assyriske kristne, samt konvertitter, vært blant dem som er blitt arrestert for å delta.
Dobbelt så mange arrestasjoner
I tillegg til protestene var 2022 nok et år der kristne fortsatt møtte trakassering, arrestasjon og fengsling bare på grunn av fredelig utøvelse av sin tro.
Minst 30 kristne sonet dommer i fengsel eller var sendt i eksil i løpet av 2022 – samme antall som i 2021.
Men mer enn dobbelt så mange kristne ble arrestert: 134 i 2022 mot 59 i 2021.
Det var også en markant økning i antall kristne som ble varetektsfengslet – 61 i 2022, mot 34 i 2021.
«Nasjonal sikkerhet»
Ved utgangen av 2022 satt fortsatt minst 17 kristne i fengsel, og sonet dommer på opptil 10 år på anklager som «å handle mot nasjonal sikkerhet» og «propaganda mot regimet».
Rapporten viser at å praktisere en annen tro enn sjiaislam i den islamske republikken Iran er «ansett som en trussel mot den islamske republikken og dens verdier».
Dette er grunnen til at for eksempel to iransk-armenske kristne i 2022 ble dømt til 10 års fengsel for å holde gudstjenester i sine hjem. Armenske og assyriske kristne godtas dersom de holder troen på sine egne etniske språk. Å praktisere tro på iransk (farsi) og dele den med andre, er forbudt.
Et annet eksempel på forfølgelse er at ren 64 år gammel kristen konvertitt, med fremskreden Parkinsons sykdom, og hans kone, til sammen soner 10 års fengsel.
Disse eksemplene, og mange flere, er beskrevet i rapporten.