Minst 13 kristne soner lange straffer i fengsel for sin tro i Iran.
Iran: Fengslet for sin tro - protesterer mot henrettelser
To iranske kristne konvertitter er blant 30 kvinnelige samvittighetsfanger som fordømmer henrettelser av demonstranter.
30 kvinnelige samvittighetsfanger har signert en felles erklæring som fordømmer henrettelser i Iran. Det skjer mens demonstranter fortsetter å bli dømt til døden.
– Vi forsvarer menneskers rett til å leve, med rettferdighet, skriver de 30. Les saken på engelsk hos vår partner Article18.
På listen med 30 underskrifter står de to konvertittene Sara Ahmadi og Malihe Nazari. De soner henholdsvis åtte og seks år i fengsel for sitt engasjement i iranske huskirker. Sammen med sine medinnsatte i kvinneavdelingen i Teherans beryktede Evin-fengsel har de undertegnet uttalelsen. Den ble delt på Twitter på kampanjesiden til en av de andre kvinnene, Fariba Adelkhah.
På tvers av tro og polltikk
De 30 kvinnelige samvittighetsfangene slår fast at de uavhengig av sin religiøse tro og politiske bakgrunn sier «nei til henrettelser». De skriver at de er kvinnerettighetsforkjempere, marxister, menneskerettighetsaktivister, miljøvernere, studentaktivister, kommunister, fotografer, 'rettferdighetens mødre' og 'sørgende mødre' (kvinner hvis barn ble drept av regimet), kristne, bahaier, monarkister, medlemmer av Irans National Elites Foundation, forskere, barnerettighetsaktivister.
Åtte års fengsel
Sara Ahmadi fikk sin dom på åtte år som leder av en huskirke. Hennes mann, Homayoun Zhaveh (64) lider av fremskreden Parkinsons sykdom. Han soner en to års dom i det samme Evin-fengselet for sitt engasjement i huskirken.
Ti års fengsel
Malihe Nazari ble dømt i samme sak som Joseph Shahbazian. Han er en iransk-armensk pastor som nå soner en 10-års dom i Evin-fengselet. En tredje er Mina Khajavi som risikerer seks års fengsel.
Det er for tiden minst 18 kristne som soner fengselsdommer eller eksil i Iran på grunn av sin deltakelse i huskirker.
Stengte kirker
Huskirker er blitt den dominerende møteplassen for persisktalende kristne det siste tiåret, i kjølvannet av at regimet har stengt kirker som tilbød tjenester på det nasjonale språket persisk.
Men selv om disse møtene ikke er forskjellige fra andre kirkelige tjenester eller «husgrupper» som tilbys av kirker rundt om i verden, har det iranske regimet kalt dem «fiendtlige grupper» som «truer nasjonal sikkerhet».
Som et resultat blir medlemmene deres rutinemessig trakassert og arrestert, og har de siste årene stått overfor dommer på opptil 15 års fengsel