– Iraks kristne lider hver dag på grunn av terror og USA-invasjon - Stefanusalliansen
Kristne irakere foran en skadet og gjenoppbygget kirke i landsbyen Tel Skuf.

Kristne irakere foran en skadet og gjenoppbygget kirke i landsbyen Tel Skuf.  

Irak   

USA minnet lørdag 20-års dagen for terrorangrepene som kostet nesten 3000 drepte i USA. Den irakiske presten Emanuel Youkhana sørger over ofrene for terroren. Men han fortviler også over resultatene av det som skulle følge: To amerikanske kriger.

USA svarte på terroren med angrep på Afghanistan der terrorgruppen Al Qaida hadde fotfeste og Taliban hadde styrt i fem år. To år etter terroren, i 2003, invaderte USA Irak under et påskudd som viste seg ikke å stemme, at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Emanuel Youkhana leder hjelpeorganisasjonen Capni i byen Duhok i den kurdiske regionen i Nord-Irak. Capni, som Stefanusalliansen støtter, forsøker å gjenoppbygge livene til kristne, jesidier og andre minoriteter etter USA-invasjon, borgerkrig og IS-brutalitet fra 2014.

Terror mot den globale landsbyen
Om 11. september 2001 sier Youkhana:

– I årtier hadde gode krefter krysset grenser. 11. september ble det endelige beviset på at terroren også gikk over grenser. Jihadistisk terror viste seg å kunne ramme hvor som helst. Katastrofen 11. september viste oss at vi alle lever i den globale landsbyen, at vi alle har den samme utfordringen, sier Youkhana og legger til:

– De jihadistiske terroristene feiret derimot 11. september som en stor seier. De ble oppmuntret over at Al Qaida hadde klart å ramma USAs hjerte. Dette ga de radikale en sterk oppmuntring og en globalt vekst.

Emanuel Youkhana. Foto: Pål Brenne

Korrupsjon og kollaps
Youkhana sier at mange i Irak støttet USA da de styrtet Saddam Husseins autoritære regime etter invasjonen i 2003. Men resultatet ble ikke et nytt stabilt styre, verken i Afghanistan eller Irak.

– I Afghanistan førte invasjonen til at Taliban ble erstattet med et korrupt regime. I Irak ble resultatet statens kollaps. Landet ble fragmentert. Irak havnet i en sekterisk borgerkrig mellom sjia-muslimske og sunni-muslimske militser. En ny terrorbevegelse vokste fram, IS, sier Youkhana.

 

I Afghanistan førte invasjonen til at Taliban ble erstattet med et korrupt regime. I Irak ble resultatet statens kollaps.

 

IS-bestialitet
Fra sommeren 2014 feide IS inn over Ninivesletta i Nord-Irak. IS støttet seg på sunni-muslimsk sinne og ville bygge kalifatet i Irak og Syria med en bestialitet mange ikke trodde var mulig. Tusenvis av jesidier ble drept. Kristne ble truet på livet og flyktet.

– Det er en kronologi. Etter 11. september ble Al-Qaida angrepet og svekket. Men etterpå kom IS i Irak og Syria og etter hvert i en rekke land i Afrika. Vi fikk global jihadisme, sier Youkhana.

Fjerne terrorens røtter
Han sier verden må stå sammen om et felles mål: Å eliminere terror.

– Vi må lære en lekse av 11. september: Vi må forhindre at det skjer igjen. Vi må ikke bare tenke militære svar og etterretning. Vi må fjerne årsakene til terror, som fattigdom og diskriminering. Vi må ha felles kamp for å bygge en fredelig verden. ​

Hundretusenvis av kristne flyktet
Strømmen av kristne som dro fra Irak, de aller fleste for aldri å vende tilbake, skjøt fart etter den amerikanske invasjonen og ikke minst borgerkrigen som fulgte i 2006. Nå er det bare en kvart million kristne igjen i Irak. Før invasjonen var det 1,3 millioner.

 

 

USAs hær har vært som en elefant som går inn i skogen og bryter ned alt som kommer i dens vei.

 

– USAs militære slagkraft er enorm. Rent militært kan USA gjøre hva som helst. Men målet om å bygge stabilitet og fred ble ikke nådd. USAs hær har vært som en elefant som går inn i skogen og bryter ned alt som kommer i dens vei. Men hva skjer nå? Nå kan kvinnene i Afghanistan miste sine rettigheter igjen. Landet vil miste en hel ung generasjon. Og Irak sliter med kampen mellom sunni-og sjia-muslimer og en stat som ikke fungerer, sier Youkhana og avslutter:

–- Iraks minoriteter – kristne, jesidier og andre – lider hver eneste dag, sier Youkhana.

Gi en gave for kristen fremtid i Irak

Våre partnere i Irak kjemper for en fremtid for jesidier, kristne og andre minoriteter. Merk gaven: Capni/Irak

Gi en gave

AKTUELT

Prosjekt