Over 400 kristne leiarar i India slår alarm.
India: – Politisjef bak kirkebrann
Landsbyboere sier de ble truet av politisjefen som nekter å etterforske kirkebrannen.
En kirke i landsbyen Kistaram i delstaten Chhattisgarh i India ble brent ned i tidlige morgentimer den 5. februar. Det skjedde i et angrep som landsbyboere sier ble planlagt av sjefen ved for politistasjonen i landsbyen.
Kirken var bygget av stammesamfunnet Koya. Kilder som trosfrihetsorganisasjonen CSW har, rapporterer at den lokale politisjefen Bhavesh Shinde besøkte kirken kl. 11.00 den 3. februar. Han ba de kristne slutte å be i lokalene. Han fortalte dem at han ikke likte bønnene deres. Han truet med å spre en falsk anklage om at de var ekstreme venstreradikale kommunister (naxalitter, som har vært i konstant konflikt med regjeringen i India om landrettigheter) hvis de ikke sluttet å be.
Politisjefen truet
Den 4. februar skal politisjefen ha innkalt to landsbyboere (Deva (35) og Kadthi Santhosh (26) og bedt dem sette fyr på kirken. De nektet imidlertid å gjøre det. De ble da utsatt for fornærmelser og også de ble truet med å bli falskt anklaget for å være naxalitter.
Omtrent klokken 03.00 natten til 5. februar ble kirken brent ned. Senere samme dag rapporterte politisjefe hendelsen til fire kirkemedlemmer. Han skal ha smilt og advart dem om at de ville bli sendt i fengsel hvis de på nytt samlet seg for å de.
Hundre kristne regelmessig i bønn
Kirken hadde stråtak. Den ble bygget for fem måneder siden av Koya-stammesamfunnet. Anslagsvis 100 mennesker deltok regelmessig på bønnemøter og bibelstudier der.
Den 5. februar, etter brannen, rettet Chhattisgarh Christian Forum (CGCF) forespørsler til politisjefen om kirkebrenningen, som han benektet hadde funnet sted. Han nektet å registrere saken og med det å starte etterforskning. Han ville ikke engang ta imot klagene.
Den 7. februar møtte en delegasjon av CGCF og kristne fra Koya-stammen politidirektøren og sendte inn et memorandum som ba om en undersøkelse og suspendering av SHO. 8. februar møtte de Menneskerettighetskommisjonen og Minoritetskommisjonen for å legge fram et notat.
Dypt bekymringsfullt
CSWs grunnleggerpresident Mervyn Thomas sier: «Det er dypt bekymringsfullt at medlemmer av politistyrken, som er ment å beskytte de grunnleggende rettighetene til indiske borgere, enten har tolerert eller blitt involvert i dette bruddet på religionsfriheten. Vi oppfordrer både delstaten Chhattisgarh og sentrale myndigheter til å gjennomføre en uavhengig og upartisk etterforskning for å sikre at alle gjerningsmennene til denne forbrytelsen, inkludert politifolk som kan være medskyldige, stilles for retten. Vi ber også om at ofrene får full erstatning, og å få et alternativt samlingssted slik at de kan utøve sin religion fritt. Staten må også sørge for at dette fellesskapet ikke vil bli utsatt for frykt og trusler i fremtiden.»