I fangenskap for sin tro og samvittighet. År etter år
De er sperret inne av regimer eller terrorister som ikke tolererer deres tro eller samvittighet.
https://www.stefanus.noHer er et utvalg modige mennesker som har betalt en høy pris fordi de ikke ville benekte sin tro eller gi opp sin samvittighet i kampen for andres rettigheter.
Hong Kong: Fengslet redaktør
Jimmy Lai rømte fra Kommunist-Kina til Hong Kong da han var 12 år. Til tross for sitt britiske statsborgerskap har han valgt å bli værende for å kjempe mot den kinesiske regjeringens inngrep i Hong Kongs friheter.
Lai har grunnlagt den populære avisen Apple Daily, som har vært en av de viktigste bidragsyterne til den demokratiske leiren i Hong Kong. Politiet gjennomførte razzia i august 2020. Den 17. juni i år frøs myndighetene alle aktiva. Avisen måtte gi opp.
Jimmy Lai som har vært åpen om sin katolske tro, vært en utrettelig talsmann for religionsfrihet i Kina og åpent uttrykt bekymring for trosfriheten i Hong Kong.
Etter å ha vært kortvarig arrestert i august i 2020, ble han på nytt arrestert 2. desember. Han ble nektet løslatelse mot kausjon.
Lai ble 12. desember tiltalt for å ha samarbeidet med utenlandske krefter. Han ble den første profilerte personen som er tiltalt etter den nye nasjonale sikkerhetsloven som Kina har innført for å feste grepet om Hong Kong. Han har vært internert siden.
Jimmy Lai som har vært åpen om sin katolske tro og en utrettelig talsmann for religionsfrihet i Kina.
Kina: Kristen uigur fikk 15 år
Alimujiang Yimiti (Alim) er en uigur-kristen som konverterte fra islam i 1995. Han og hans kone Gulinuer var ledere av en huskirke i Kashgar i Xinjiang-provinsen i Kina.
Kinas massive undertrykkelse av den hovedsakelig muslimske uigur-minoriteten vekker økende fordømmelse. Alim er del av en liten kristen minoritet.
I januar 2008 ble han arrestert for «mistanke om å oppfordre til undergraving av statsmakten» og «lekke statshemmeligheter til utlandet». Den første anklagen ble senere droppet.
I en hemmelig rettergang i 2009 ble han dømt for å «røpe statshemmeligheter for utenlandske individer». Alim hadde hatt en privat samtale med en amerikansk kristen venn. Dommen var 15 års fengsel og 5 års tap av politiske rettigheter.
I september 2008 uttalte FNs menneskerettighetsråds arbeidsgruppe for vilkårlig frihetsberøvelse at fengslingen av ham «(...) er vilkårlig, i strid med [...] Verdenserklæringen om menneskerettigheter» og at han «holdes i forvaring utelukkende for sin religiøse tro».
I 2013 informerte fengslet hans kone om at det var slutt på å besøke ham en gang i måneden, nå ble det en gang hver tredje måned. Stefanusalliansen sendte appell for ham i 2017.
Kina: Journalist kan dø i fengsel
Zhang Zhan, en kristen journalist som rapporterte om myndighetenes håndtering av korona-epidemien i episenteret Wuhan, ble arrestert i mai 2018 og i desember dømt til fire års fengsel.
Stefanusalliansen har sendt appell for henne.
Hun har sultestreiket mot uverdig behandling i fengselet. I fjor ble hun tvangsmatet på en måte som karakteriseres som tortur.
I starten av september 2021 slo både International Federation for Human Rights og Amnesty International ny alarm om hennes helsetilstand og den vilkårlige og uberettigede fengslingen. Over 40 internasjonale menneskerettsorganisasjoner sendte 17. september brev til Kinas president Xi Jinping med krav om hennes løslatelse.
Zhang Zhan lå på fengselssykehus mellom 31. juli og 11. august. Frykten er at hun dør i fengselet. Familien er det aller meste av tiden blitt nektet å besøke henne.
Vietnam: Advokat i kamp for andre
Nguyen Bac Truyen er en modig advokat som har årevis bak seg i fengsel og har møtt regimets jernneve for sin utrettelige kamp for andres rettigheter.
Nguyen Bac Truyen er hoa hao-buddhist som står opp også for andre trosminoriteters rettigheter. Han har gitt gratis juridisk hjelp til krigsveteraner, ofre for landtyveri og aktivister for trosfrihet og demokrati.
Nguyen Bac Truyen sonet fra 2007 en dom på tre og et halvt års fengsel.
Han og hans kone ble en rekke ganger trakassert og overfalt av regimets folk.
Den 30. juli 2017 ble Nguyen Bac Truyen overfalt og bortført av politiet. Først etter seks måneder fikk hans kone se ham igjen.
Advokatene fikk først møte ham få dager før rettssaken i Hanoi 5. april 2018. Der ble han – og flere andre aktivister for demokmrati dømt til lange fengelsstraffer. Nguyen Bac Truyen fikk 11 års fengsel.
Han fikk Stefanusprisen i 2020.
Vietnam: Pastor fikk 12 års fengsel
Nguyen Trung Ton er en protestantisk pastor og aktivist. Han er fengslet for å ha aksjonert for demokrati og trosfrihet.
Nguyen Trung Ton ble først arrestert i 2011 og satt fengslet i to år, dømt for «propaganda mot staten». I 2017 ble han arrestert igjen. 5. april 2018 ble han dømt til 12 års fengsel samt tre års husarrest. Anklagen mot ham var «forsøk på å styrte landets regime». Han ble dømt i samme rettssak som Nguyen Bac Truyen og flere andre demokratiaktivister.
En rekke interesseorganisasjoner og myndigheter, blant annet Amnesty International, har uttrykt sin bekymring for pastor Ton og mener han er uskyldig dømt. Stefanusalliansen har sendt appell for ham.
Nguyen Trung Ton og hans kone og to barn har vært utsatt for trakassering, trusler og vold.
Russland: Fengsler Jehovas vitner
Dennis Ole Christensen er dansk statsborger, bosatt i Oryol, Russland. Han arbeidet som snekker.
Jehovas vitner ble erklært ulovlig av høyesterett i Russland i 2017. Flere titalls straffesaker er senere reist mot enkeltmennesker, og rundt 200 etterforskes.
Den 25. mai 2017 avbrøt medlemmer av Federal Security Service (FSB) en Jehovas vitne-gudstjeneste i Oryol. Cirka 70-80 mennesker ble holdt innestengt i flere timer. Rundt 20 ble holdt i varetekt over natten før politiet dagen etterpå formelt arresterte Dennis Christensen og 15 russiske borgere.
I februar 2019 ble Christensen dømt til seks år i en straffekoloni for å «fortsette virksomheten» til en ekstremistisk gruppe. Amnesty har hatt kampanje for ham. Stefanusalliansen har sendt appell.
Christensen fikk prøveløslatelse 23. juni 2021, men aktor anket avgjørelsen. Han blir sittende i fengsel inntil en ny høring.
Nigeria: Kristen jente i slaveri
En utbrytergruppe fra den islamistiske terrorbevegelsen Boko Haram, IS i Vest Afrika-provinsen, kidnappet 110 jenter fra en skole i Dapchi i Yobe-staten. Det skjedde i februar 2018.
I mars samme år vendte 104 jenter tilbake til familiene. De var muslimske skolejenter, og kom hjem på grunn av en avtale kidnapperne hadde gjort med regjeringen.
Leah Sharibu, som var 14 år da hun ble kidnappet, ble ikke satt fri. Hun nektet å konvertere fra kristen tro til islam.
Terrorgruppen tok i 2018 og 2019 livet av to hjelpearbeidere som var gisler sammen med Leah. Terrorgruppen har sagt at de vil holde Leah Sharibu og en siste hjelpearbeider som «slaver for livet».
Stefanusalliansen har sendt appell for henne.
Terrorgruppen har sagt at de vil holde Leah Sharibu og en siste hjelpearbeider som «slaver for livet».
Nigeria: Ateist kan få dødsstraff
Mubarak Bala er selverklært ateist fra Kano-staten, nordøst i Nigeria.
I 2014 ble det rapportert at han var blitt tvangsmedisinert. Familien hadde fått ham tvangsinnlagt på en psykiatrisk institusjon etter at han fortalte at han var ateist. Da han kom ut, ble han en frittalende talsmann for ateisters rettigheter.
Mubarak Bala ble arrestert 28. april 2020, for dette Facebook-innlegget: «Faktum er at du ikke har noe liv etter dette. Du har vært død før, lenge før du ble født, milliarder av år med død.»
En gruppe advokater krevde Bala straffeforfulgt fordi teksten var «provoserende og irriterende for muslimer».
Balas egne advokater frykter at han kan bli tiltalt for blasfemi i henhold til § 210 i straffeloven i Kano-staten. Det kan gi dødsstraff i en sharia-domstol.
Han kan også bli tiltalt for å ha brutt en lov som kriminaliserer fornærmelse av personer på grunn av deres tilhørighet til en gruppe preget av sin religion. Da kan han bli bøtelagt eller få opptil fem års fengsel.
Advokatene hans frykter for hans sikkerhet og helse siden de ikke har hørt fra ham på lenge. Stefanusalliansen har sendt appell for ham.
Kina: Ni års fengsel for pastor
Pastor Wang Yi ledet den store uregistrerte kirken Early Rain i Chengdu. En ny religionslov fra 1. februar 2018 strammet kraftig inn mot uregistrert religiøst liv i Kina. En rekke store uregistrerte kirker er blitt stengt.
Den 9. desember 2018 gjennomførte politiet razzia i Early Rain-menigheten. Om lag 100 ble arrestert. De fleste ble etter hvert satt fri, men en rekke studenter er bedt om aldri å komme tilbake til Chengdu. Kirken er stengt. Menigheten møtes i mindre grupper, slik medlemmer av andre stengte uregistrerte kirker også gjør.
Pastor Wang Yi ble desember 2019 dømt til ni års fengsel for «oppfordring til å undergrave statsmakten» og «ulovlig forretningsdrift». Dette er typiske anklager mot pastorer og aktivister, og resultatet av slike anklager er lange fengselsstraffer for mange. En eldste i menigheten ble dømt til fire års fengsel.
Stefanusalliansen har sendt appell for ham.
Nord-Korea: Diakon fikk 15 år
Diakon Jang Moon Seok, også kjent under sitt kinesiske navn, Zhang Wen Shi, er koreansk-kinesisk statsborger. Han bodde i Changbai på grensen mot Nord-Korea. Sammen med pastor Han Chung-Ryeol hjalp han nordkoreanerne.
Det er ulovlig å krysse grensen fra Nord-Korea og inn i Kina uten tillatelse. Men nordkoreanere kommer ofte til kinesiske grensebyer for å kjøpe varer for videresalg hjemme eller for å skaffe medisiner. Mange samler urter på den nordkoreanske siden og tar dem med til Changbai for å selge på markedet.
Diakon Jang ga besøkende fra Nord-Korea varme klær, mat og forsyninger for hjemreisen. Han så det som sin kristne plikt overfor fremmede og syke. Han delte troen med dem som ønsket.
En rekke av nordkoreanerne ble kristne. Noen kom tilbake til Jangs hjem for bibelopplæring. Diakon Jang og pastor Han lærte dem hvordan de kunne dele troen med sine nærmeste.
I november 2014 ble diakon Jang kidnappet i Kina og satt i et nordkoreansk fengsel. Femten måneder senere ble pastor Han lokket fra hjemmet sitt og brutalt knivstukket til døde i Changbai.
.
Pakistan: Dødsdømt for blasfemi
Firebarnsfaren Asif Pervaiz hadde sittet syv år i fengsel da han i september i fjor ble dømt til døden, uskyldig anklaget for blasfemi.
Han ble dømt i en domstol i Lahore. I 2013 forsøkte en kollega av ham å konvertere Asif til islam, men Asif nektet. Da forsvant telefonen hans, den ble brukt til å sende en falsk tekstmelding som utløste anklagene om blasfemi.
Siden har han sittet fengslet. Stefanusalliansen har sendt appell for ham og støttet kona Moraline og de fire barna med å skaffe et levebrød. Saken er anket, ventetiden er lang.
Iran: FN krever pastor satt fri
Yousef Nadarkhani ble født av muslimske foreldre og valgte som 19-åring kristen tro.
I desember 2006 ble Nadarkhani internert og tiltalt for «frafall» (apostasi) og for «evangelisering». Han ble sluppet fri to uker senere. Han ble arrestert på nytt 13. oktober 2009 for sine protester mot at alle elever, inkludert hans to sønner, måtte få koran-undervisning. Den nye tiltalen ble lagt til de to forrige.
Nadarkhani nektet å konvertere tilbake til islam. Den 13. november 2010 kom dommen: henrettelse ved henging.
Etter internasjonale protester ble han i september 2012 frifunnet for frafall. Dødsdommen bortfalt.
Den 24. juli 2016 ble han tiltalt som trussel mot «nasjonal sikkerhet». Ett år etter fikk Nadarkhani og tre andre kristne dommer på ti års fengsel. Nadarkhani ble også dømt til to års indre eksil. Anker førte ikke frem. Den 22. juli 2018 ble Nadarkhani med makt brakt til det beryktede Evin-fengselet i Teheran. Også de tre andre ble hentet.
Stefanusalliansen har sendt appell for dem.
Den 23. februar fastslo FNs arbeidsgruppe mot vilkårlige arrestasjoner at fengslingen av ham mangler legalt grunnlag og at han diskrimineres for sin tro. FN-gruppen krevde ham løslatt umiddelbart.
Straffen ble tidligere i år redusert til seks års fengsel og to års indre eksil.
Fengslingen av Yusuf Nadarkhani er i strid med Verdenserklæringen om menneskerettigheter.FN-arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling
Les mer om fanger
Du finner stoff om mange av fangene ved å søke på vår nettside
Flere av sakene er hentet Den amerikanske kommisjonen for internasjonal trosfrihet sin liste over samvittighetsfanger, USCIRF
Trosfrihetsorganisasjonen Article18, som hjelper kristne i Iran, har en fangeliste:
Her finner du oversikt over samvittighetsfanger i Vietnam
Fakkeltog for forfulgte
Årets tema: «I fangenskap for sin tro».
Arrangeres sammen med Åpne Dører.
Planer for 16 byer og tettsteder 26.10 – 18.12.
Oppdatert oversikt finner du her