Belarus: Fengsler og bøtelegger prester som opponerer - Stefanusalliansen
Presten Aleksandr Baran ble hentet av politiet fordi han i 2020 gikk i tog mot vold og valgfusk.

Presten Aleksandr Baran ble hentet av politiet fordi han i 2020 gikk i tog mot vold og valgfusk.  

Belarus   

Både katolske, gresk-katolske og protestantiske religiøse ledere er utsatt for Lukasjenko-regimets vrede i form av husundersøkelser, avhør, arrestasjoner eller bøtelegging. Det melder nyhetstjenesten Forum18 som støttes av Stefanusalliansen.

Fra Russland vet vi hvordan rgeimnet med en hastevedtatt lov skremmer folk som protesterer med opp til 15 års fengsel. En russisk-ortodoks prest er bøtelagt for å ha oppnert mot krigen i Ukraina. I Ukraina står kirkeledere på dødsliste.

Nå kommer rapporterer fra Belarus (tidligere: Hviterussland) der diktator Aleksandr Lukasjenko har støttet Putins krig og latt Russland angripe Ukraina gjennom Hviterussland. Prester i ulike kirkesamfunn straffes nå både for å opponere mot krigen – og for i 2020 å ha opponert mot regimets bruk av vold i protestene mot valgfusk.

Razziaer i presteboliger
Hjemmene til flere katolske prester i Belarus ble raidet i slutten av mars 2022. I den nordlige Vitebsk-regionen ble pater Aleksandr Baran dømt til 10 dagers fengsel. Det skjedde fordi han i august 2020 gikk i demonstrasjonstog mot vold og valgfusk i Belarus.

Pater Andrzej Bulczak, som er polsk statsborger og har gjort tjeneste som prest i Belarus i 14 år, flyktet fra landet like rett før et rettsmøte som kunne endt med at han ble fengslet. På en YouTube-kanal hadde han publisert en video som viste bilder av protest mot regimet.

Derfor tar regimet prester
En menneskerettighetsforkjemper sier til nyhetstjenesten Forum 18 at regimet i Belarus går etter kirkeledere «ettersom de har autoritet i samfunnet sitt og jobber med et bredt spekter av mennesker, inkludert unge».

Menneskerettighetsforkjempere tror at Lukasjenko-regimet sikter mot religiøse ledere som offentlig har ytret seg mot regimevold etter det uredelige presidentvalget i 2020, eller som protesterer mot Belarus sin rolle i Russlands krig mot Ukraina.

– Putins og Lukasjenko viser nå frem sine diktatur. I en krig der religion er misbrukt, angripes enhver kritisk stemme, kommenterer Johannes Morken i Stefanusalliansen.

Raidene i slutten av mars kom mens katolikker og protestanter var midt i fastetiden.

Demonstrasjon i 2020
Baran, som er sogneprest i St. Andrews katolske kirke i landsbyen Lyntupy i Vitebsk-regionen, på grensen til Litauen, deltok i august 2020 i en demonstrasjon langs veien rett utenfor kirken. Han gikk sammen med flere dusin sognemedlemmer.

Med blomster, men uten plakater, ønsket menighetsmedlemmene å vise solidaritet med ofrene for den statlige volden som fulgte etter det forfalskede presidentvalget tidligere samme måned. På et bilde og en video publisert av nyhetsnettstedet Vitebsky kurer 14. august 2020 var Baran synlig i en grønn T-skjorte.

Arrestert – halvannet år etter
Så fredag den ​​25. mars 2022 ble Baran hentet av politiet. Han ble med til det midlertidige interneringssenteret i byen Postavy. «Det kom som lyn fra klar himmel,» sa Baran til nettstedet Katolik.life etterpå. «De inviterte meg til politistasjonen bare for å snakke. Jeg gikk dit uten å forestille meg hva de ville. Der viste det seg at de allerede var forberedt på å arrestere meg; det var hauger med papirer og noen andre dokumenter om meg der».

Han sier at han spurte politiet om hvorfor akkurat han ble bøtelagt for å ha protestert mot regimevold og valgfusk i august 2020. Han sier til Katolik.life at han prøvde å forklare politiet at hundretusenvis av hviterussere i den perioden trykket «Like» i sosiale media på tekster som protesterte mot regimevold og valgfusk. Han spurte politiet om dette innebærer at alle disse skal straffeforfølges?

Pater Baran sier også at regimet «blander seg inn i livet til alle» og at «regimet blander seg inn i kirkens liv, de ønsker å ødelegge kirkens autoritet og lukke folks munn».

 

Regimet blander seg inn i kirkens liv, de ønsker å ødelegge kirkens autoritet og lukke folks munn.

Pater Baran, Hviterussland

 

Hentet av politiet på grunn av en video
Den 7. mars la pater Bulczak ut en video på mindre enn tre minutter på Misericors. Det er en YouTube-kanal som han driver og som har rundt 160 følgere. Videoen forteller om et brev som en jente hadde skrevet til en venn i Polen som er imot krigen i Ukraina. Ett bilde i videoen viser logoen til Belsat, en polsk-basert TV-kanal regimet har ansett som «ekstremistisk». Det var også bilde av det rød-hvite flagget som ble brukt av demonstranter mot Lukasjenko-regimet.

Politiet innkalte pater Bulczak den 24. mars. Han ble truet med straffesak. En politimann kjørte ham deretter hjem for å beslaglegge datamaskinen hans.

Da saken mot pater Bulczak nådde retten, informerte regjeringens ledende tjenestemann for religiøse og etniske spørsmål, Aleksandr Rumak, pater Bulczaks biskop om at Bulczak var fratatt tillatelsen til å drive religiøst arbeid i Belarus.

Bulczak selv har fortalt Forum 18 at han har vært under overvåkning i hele sin tid i Hviterussland. Som utlending trenger han myndighetenes tillatelse til å arbeide for prest i Belarus.

Raidet hjemme til baptistpastor
Den 25. mars raidet politiet hjemmet til baptistpastor Roman Rozhdestvensky i Cherikov. Han fikk en bot som tilsvarer to ukers gjennomsnittslønn.

Den gresk-katolske presten Vasily Yegorov i Mogilev fikk også hjemmet raidet. Han fikk en bot på i overkant en gjennomsnittlig månedslønn. Yegerov hadde plassert et klistremerke med teksten «Ukraina, tilgi oss» på bilen sin.

 

Yegerov hadde plassert et klistremerke med teksten «Ukraina, tilgi oss» på bilen sin.

 

Overvåket soldatmødre i bønn
Politiet i Minsk har ikke villet forklare hvorfor de og opprørspolitiet var til stede i og rundt den sentrale ortodokse katedralen i Minsk den 3. mars da rundt 100 soldatmødre deltok i kveldsbønner for å be om fred i nabolandet Ukraina. Dette var knapt to uker etter den nye invasjonen i Ukraina.

Politimenn sjekket identiteten og fotograferte noen av soldatmødrene før gudstjenesten. Etterpå arresterte de fire og avhørte dem på sentralpolitistasjonen i fire timer. En journalist og mannen hennes ble arrestert i katedralen og fengslet i 15 dager.

 

AKTUELT

Belarus Shutterstock  Store menneskemengder protesterte mot valfusk i august 2020.

I kamp mot diktaturet

– Ein diktator er det same overalt, sukkar to observatørar i Belarus på spørsmål om regimet til Aleksandr Lukasjenko.