- Omfanget av vold er like stort som før valget i India, sier kristen leder.
Hun ble slått og sparket – mistet sitt ufødte barn i åttende måned
25 år gammel kvinne mistet sitt ufødte barn åtte måneder ute i svangerskapet da en hinduekstremistisk mobb angrep et kristent møte. Stefanusalliansens partner hjelper henne.
Den gravide kvinnen og hennes mann var 26. januar på møte i en menighet i Indore i delstaten Madhya Pradesh. Delstaten var akkurat blitt den åttende indiske delstaten til å innføre en langt strengere lov for å kriminalisere konverteringer fra hinduisme til kristen tro.
En hindunasjonalistisk gruppe angrep menigheten hadde leid lokale i et lokalt mediesenter. Angriperne sang hindunasjonalistiske slagord, rev ned bilder og ødela inventar. Mobben på 25-30 personer anklaget de kristne for å drive konvertering.
- VIL DU HELLER HØRE ARTIKKELEN BLI LEST OPP? Her er lydfil fra KABB
Sparket bevisstløs
Den 25 år gamle gravide kvinnen ble slått, falt og ble sparket bevisstløs. Det ufødte barnet døde i ambulansen på vei til sykehuset, forteller hun til avisen The Diplomat. Ifølge politiet, som avisen kontaktet, hadde intet angrep skjedd, ingenting var ødelagt.
Stefanusalliansens partner i India, som av sikkerhetsgrunner ikke kan navngis, gikk inn i saken.
– Vi har hjulpet paret med å anmelde saken som nå er under etterforskning, og vi hjelper med å søke erstatning. Dette er ett av mange eksempler på at politiet ikke beskytter minoriteter mot angrep, sier hun.
Lederen av mediesenteret sier at slike angrep skaper en konstant frykt.
Vi har hjulpet paret med å anmelde saken som nå er under etterforskning, og vi hjelper med å søke erstatning.
Stefanusalliansens partner
Truet med å drepe
I september i fjor kom hindumobben til en liten kristen landsby i øst. Innbyggerne fikk valget mellom å forsvinne – eller bli drept. Først etter to måneder kunne landsbyfolket vende tilbake til en landsby der drikkekilden var tilgriset. Politiet hadde nektet å beskytte landsbyen.
– Vi skaffet advokat som tok saken til delstatens høyesterett. Retten beordret politibeskyttelse.
Den 3. oktober ble et bønnemøte i en landsby 25 kilometer fra hovedstaden Ranchi i Jharkand angrepet. De 40 kristne stod overfor en mobb på cirka 1500, mange fra nabolandsbyene.
I stedet for å ta angriperne, satte politiet kristne i varetekt. I dagene etterpå ble de kristne i landsbyen nektet tilgang til helsehjelp og matforsyninger, for å presse dem til å gi opp troen.
Etter at vår partner sendte advokat ba politiet landsbyrådet om å la være å kalle de kristne inn til avhør. Hjelpen fra vår partner fortsetter, for å sikre friheten for landsbyens kristne.
Hat i sosiale medier
Stefanusalliansens partner er bekymret over sterk økning i bruken av sosiale medier for å hisse opp til hat og vold.
For et drøyt år siden ble en kristen skole sentralt i India utsatt for en hindunasjonalistisk gruppe som satte frem krav om at skolen skulle montere en hindufigur. Skolen nektet. På sosiale medier ble det varslet en ny dato da aktivistene ville komme tilbake. Kampanjen vokste. Skolen bad om politibeskyttelse, men ble nektet.
– Da tok vi saken til høyesterett som beordret politibeskyttelse. Politiet har plikt til å beskytte minoritetene. Når det gang på gang ikke skjer, må vi ta saker til retten, sier vår partner.
Grunnløse påstander
Høsten 2020 fikk religiøse ekstremister de lokale myndighetene i en landsby i Karnataka til å tro at en kirke var bygget på en tomt menigheten ikke eide – og at de drev ulovlig konvertering. Kravet var at kirken måtte stenges for godt. Begge påstandene viste seg grunnløse. Men aktivistene spredte kampanjen i sosiale medier.
– Vi sendte advokater som bad om politibeskyttelse for kirken. Kirken fikk åpne igjen for enkeltmenneskers bønn under pandemien.
– Kristne og muslimer utsettes i økende grad for slike bekymringsfulle kampanjer. De beskyldes for å ville prøve å dominere det hinduistiske India – kristne ved å konvertere fattige, muslimer ved å gifte seg med hinduer eller ved å spre viruset. Slike kampanjer er meget bekymringsfulle.
Vi sendte advokater som bad om politibeskyttelse for kirken. Kirken fikk åpne igjen for enkeltmenneskers bønn under pandemien.
Stefanusalliansens partner
Håp
Men Stefanusalliansens partnar ser likevel håp i en gryende debatt om angrep på minoriteter.
– Store media er ofte kontrollerte av grupper som sympatiserer med regjeringspartiet eller andre hindunasjonalistar. Mange TV-stasjoner promoterer hindunasjonalismen og gir rom for angrep på muslimer. Men flere spør seg hvordan India kan tillate splittelsen. Det er en liten, men gryende debatt om angrep på religiøse minoriteter. Jeg tror at pandemien gjør at flere vil spørre om hindunasjonalismen er god for India.
- HØR OGSÅ ARTIKKELEN: Han rapporterer om angrep på kristne, beskyldes for landssvik
FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 4-2021