Advokater, aktivister og ledere fordømmer Kinas systematiske anklager mot husmenigheter.
Holdt bønnemøte fem år etter politirazzia. Det tålte ikke politiet
Pastorer og andre som er fengslet for sin tro i Kina, må settes fri, krever Stefanusalliansen.
Fem år etter at kirke i Chengdu i Kina ble stengt med makt, ville ledere og medlemmer arrangere digitalt bønnemøte for å markere «jubileet». Det ville politiet ikke ha noe av og gjorde alt for å forstyrre det.
Myndighetene i Chengdu i Sichuan-provinsen i Kina tydde til ulike ulovlige tiltak for å hindre ledere og medlemmer av Early Rain-kirken fra å delta i et online bønnemøte 9. desember 2023. Kirken forteller dette på sin egen Telegram-kanal, forteller trosfrihetsorganisasjonen CSW som Stefanusalliansen støtter.
Møtet ble holdt for å markere femårsdagen razziaen mot kirken der over 100 medlemmer ble arrestert og kirken stengt. De fleste ble løslatt etter en tid. Pastor Wang Yi og menighetens eldste Qin Defu ble i desember 2019 dømt til henholdsvis ni og fire års fengsel. Pastor Wang Yi soner fortsatt sin straff. FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling har fastslått at fengslingen av Wang Yi er vilkårlig. Jiang Rong, kona til Wang Yi, satt fengslet nesten et år før hun slapp ut.
Etter razziaen og stengingen har menighetens fortsatt i mindre grupper som gjentatte ganger har vårt utsatt for razziaer og trakassering
Advarsler og trusler
I forkant av arrangementet den 9. desember forteller en rekke av kirkens medlemmer at de ble utsatt for strømbrudd, telefonadvarsler, trusler levert på døra og forfølgelse. Flere forteller om stasjonering av politi utenfor hjemmene, andre ble tatt med makt til politistasjoner. Alt ble gjort i et forsøk på å forhindre eller avskrekke dem fra å delta i det digitale bønnemøtet.
Den 10. desember i fjor feiret verden Den internasjonale menneskerettighetsdagen. Denne dagen markerte også 75-årsjubileet for Verdenserklæringen om menneskerettigheter (UDHR). Samme dag fortalte Early Rain-kirken at diakon Jia Xuewei var blitt satt under administrativ forvaring i 15 dager og at predikanten Dai Zhichao var blitt arrestert på mistanke om å «starte krangel og provosere frem bråk».
EU-krav om løslatelse
På menneskerettighetsdagen sendte EUs delegasjon til Kina ut en uttalelse på Kinas sosiale medium Weibo, en uttalelse som oppfordrer til betingelsesløs løslatelse av flere menneskerettighetsforkjempere, blant dem pastor Wang Yi, en annen huskirkeleder Zhang Chunlei, advokatene Gao Zhisheng og Chang Weiping, uigur-akademikeren Ilham Tohti og den kristne journalisten Zhang Zhan.
Krever løslatelse
Redaktør Johannes Morken i Stefanusalliansen sier: «Massive politioperasjoner mot huskirker i Kina viser myndighetenes fullstendige forakt for universelle og umistelige menneskerettigheter. Mens vi feiret Verdenserklæringen for menneskerettigheter, gjorde kinesiske myndigheter altså enda et anslag mot mennesker som utøver sin trosfrihet.»
CSWs grunnleggerpresident Mervyn Thomas krever «umiddelbar løslatelse av Dai Zhichao, Jia Xuewei, pastor Wang Yi og alle andre som er blitt arrestert eller fengslet på grunn av sin religion eller tro». Han legger til:
«Vi hilser også EUs uttalelse velkommen og oppfordrer det internasjonale samfunnet til å fortsette å løfte frem menneskerettighetsbrudd i Kina og å stille Det kinesiske kommunistpartiet til ansvar for disse ved enhver mulig anledning.»
Kina innførte en ny religionslov 1. februar 2018. Den ble brukt til å stenge med makt en rekke store uregistrerte kirker i flere byer, som Early Rain i Chengdu og Zion i hovedstaden Beijing. Pastorer og andre er senere anklaget og tilotlt for «svindel» ford de samler inn penger til kirker som er erklært ulovlige.
En rekke registrerte kirker som ikke ville innordne seg, er også blitt stengt, en rekke kirker også revet. Tusenvis av kors er revet ned av kirker og erstattet med kinesiske flagg.