Laleh ble døpt i Malaysia – ble sperret inne etter at hun vendte hjem til Iran
Høyesterett i Iran: ‘Huskirker truer ikke nasjonens sikkerhet’
Beskjed til ni dømte konvertitter: «Huskirkene bryter ikke straffeloven».
Ni iranske kristne konvertitter som alle soner dommer på fem års fengsel for engasjement i huskirker, skulle ikke vært tiltalt for å «handle mot nasjonal sikkerhet». Det sier Irans høyesterett i en oppsiktsvekkende kjennelsen.
Landets høyeste domstol sier også at dannelse av huskirker ikke er brudd på Irans straffelov.
«Gledelig»
– Dette er en gledelig kjennelse. Anklagene om at konvertitter og husmenigheter truer Irans nasjonale sikkerhet, har vært absurde bevis på prestestyrets brutale undertrykkelse av både av kristne konvertitter og av andre religiøse minoriteter. Men fortsatt gjelder kravet om at samvittighetsfangene løslates betingelsesløst og umiddelbart og at konvertittene sikres steder å samles. Det sier Ed Brown, generalsekretær i Stefanusalliansen.
Anklagene om at (...) husmenigheter truer Irans nasjonale sikkerhet, har vært absurde bevis på prestestyrets brutale undertrykkelse av både av kristne konvertitter og andre religiøse minoriteter.
Ed Brown
Kan påvirke mange saker for kristne i Iran
Irans rettssystem tillater ikke at det skapes «presedenser».
– Men denne kjennelsen har likevel potensial til å påvirke alle nåværende og fremtidige rettssaker som involverer persisktalende kristne, skriver trosfrihetsorganisasjonen Article18 som fra sin base i London støtter kristne i Iran.
«Gjelder mange kristne fanger i Iran»
Kjennelsen ble avsagt 3. november. Men den ble først kommunisert til de kristnes advokater 24. november. Den sier eksplisitt at de dømtes engasjement i husmenigheter og til og med utbredelsen av «den evangeliske sionistiske sekten», ikke kan anses som en trussel mot landets nasjonale sikkerhet.
– Dette er viktig, for alle sakene mot de mer enn 20 kristne som for tiden er fengslet i Iran for sitt engasjement i huskirker, inkluderte anklager om «handlinger mot nasjonal sikkerhet», skriver Article18.
Høyesterett sier videre: «Det å forkynne kristendommen, og å fremme den 'evangeliske sionistiske sekten', som begge tilsynelatende betyr å formidle kristendommen gjennom familiesammenkomster [huskirker] er ikke en manifestasjon av samling og samarbeid for å forstyrre landets sikkerhet, internt eller eksternt.»
«Huskirker bryter ikke straffeloven»
Kjennelsen legger til at «dannelsen av disse samfunnene og gruppene [huskirker] ikke er [et brudd på] artikkel 498 og 499 i den islamske straffeloven [angående medlemskap eller organisering av "anti-statsgrupper"], eller andre kriminelle lover.»Dette er viktig fordi artiklene 498 og 499 ble brukt i dommene mot alle Irans kristne samvittighetsfanger.
Kjennelsen sier også: «Fremming av kristendommen og dannelsen av en husmenighet er ikke kriminalisert i lov.»
Dømte kristne i Iran skrev åpent brev
Høyesteretts kjennelse kom bare én uke etter at to av de ni kristne – og en tredje kristen som soner en separat dom på seks år for å ha ledet en husmenighet – skrev et åpent brev og publiserte en video. De ba der om å få vite hvor de skal tilbe den dagen de blir løslatt.
«Kirkene i byen vår er blitt stengt, dørene er stengt, så vi kan ikke be i en kirkebygning,» sa en av de kristne, Babak Hosseinzadeh, i sin videomelding. Han la til:
«De kirkene som er åpne, er bare åpne for visse mennesker – de som er født inn i kristne familier – og ikke for oss [konvertitter]. På grunn av dette, og stengningen av de andre kirkene, har vi ingen kirkebygg å be i. Så jeg vil at dere skal svare på spørsmålet mitt: 'Hvor skal jeg tilbe etter disse fem årene?’»
Kampanje for sikre bønnesteder
Organisasjonen Article18 lanserte deretter en internasjonal kampanje med krav om at alle persisktalende kristne i Iran må sikres steder å tilbe og ha gudstjenester. Kampanjen fikk på engelske navnet #Place2Worship.
Kampanjen har fått støtte fra flere andre kristne organisasjoner. Stefanusalliansen er en av underskriverne. Også tidligere samvittighetsfanger har skrevet under, inkludert Farshid Fathi og Mary Mohammadi.
Krever garanti mot ny fengsling
Noen av de ni kristne som omfattes av kjennelsen i Irans høyesterett, er allerede kvalifisert for prøveløslatelse: De har sonet over en tredjedel av sine fem år lange straffer.
Men Article18 skriver at de nøler med å godta en betinget løslatelse, en løslatelse uten å være forsikret om at de ikke vil bli arrestert på nytt hvis de fortsetter å møtes for å be og ha gudstjeneste. Som Babak sa det i videoen sin:
«Når jeg blir løslatt, vil du sende meg tilbake i fengsel igjen fordi jeg fortsetter å tro på Kristus? Vil jeg bli skilt fra familien min igjen? Vil jeg fortsatt bli truet med eksil?»
Når jeg blir løslatt, vil du sende meg tilbake i fengsel igjen fordi jeg fortsetter å tro på Kristus?
Babak, dømt konvertitt
Trolig ny rettssak
– Høyesteretts kjennelse bør nå bane vei for løslatelse av de ni kristne etter en ny rettssak ved en revolusjonsdomstol, skriver Article 18.
– Enda viktigere, det vil gi de ni kristne – og tusenvis av andre over hele Iran – håp om at de nå kan være be sammen i hjemmene sine uten frykt for fengsel.
Krever sikre steder for gudstjenester
Mansour Borji som leder påvirkningsarbeidet i Article18, kommenterer: «Vi hilser denne kjennelsen fra den høyeste domstolen i Iran velkommen. Men vi fortsetter å be om avklaring fra iranske myndigheter om hvor persisktalende kristne kan tilbe uten frykt for arrestasjon og fengsling.»
Han legger til:
«Vi ber videre om at persisktalende kristne skal få spesifikke steder for blnn og gudstjenester. Det er deres rett under både Irans grunnlov og de internasjonale forpliktelsene som Iran uten forbehold har undertegnet.»
Vi ber videre om at persisktalende kristne skal få spesifikke steder for blnn og gudstjenester.
Mansour Borij, Article18
Også den internasjonale kristne trosfrihetsorganisasjonen CSW hilser kjennelsen velkommen.
– Noen dommere tar ikke ordre fra det hemmelige politiet. Denne nye utviklingen trenger ikke bety at de ni blir løslatt, men trolig blir det en ny rettssak, sier en kilde til CSW som er Stefanusalliansens søsterorganisasjon.
«Grunnløse anklager»
Mervyn Thomas, grunnleggeren av CSW, sier:
– Vi hilser velkommen dommernes bekreftelse av at proselytisering og etablering av husmenigheter ikke er ulovlig, og utsiktene til at sakene mot disse kristne vil bli vurdert på nytt. Imidlertid vil vi bemerke at disse mennene ble dømt for nasjonale sikkerhetsanklager, som er overdrevne og grunnløse og som kriminaliserer kristne aktiviteter. CSW fortsetter å oppfordre til at de blir løslatt umiddelbart og uten betingelser. Og vi ber om en slutt på iranske myndigheters urettferdige behandling av religiøse minoriteter.