Nicaragua: Prester kritiserte diktaturet, dømt til ti års fengsel - Stefanusalliansen
Daniel Ortega som skapte seg karriere som venstresidens frigjøringshelt på 80-tallet, har gjort Nicaragua til diktatur.

Daniel Ortega som skapte seg karriere som venstresidens frigjøringshelt på 80-tallet, har gjort Nicaragua til diktatur.  

Nicaragua*   

(Først publisert 2. februar, sist oppdatert  13.2.: Flere dømte prester, prestestudenter og en kameramann deportert til USA


Den tidligere frigjøringshelten Daniel Ortega har, sammen med sin kone og visepresident Rosario Murillo, gjort Nicaragua om til et rent diktatur. Enhver kritisk stemme skal stilnes med vold og fengsling. Nå rettes angrepene mot den katolske kirke, den siste delen av sivilsamfunnet som ikke var forsøkt knust. Kritikerne av overgrep anklages for konspirasjon og spredning av falske nyheter.

Krever ti års fengsel
En dommer i Nicaragua dømte mandag 6. februar fire katolske prester til 10 års fengsel, etter at de ble siktet for «forræderi» og «spredning av falske nyheter», midt i det rettighetsgrupper kaller en økende nedbryting av kritikere av president Daniel Ortega. Det meder nyhetsbyrået Reuters og andre medier,

To katolske prestestudenter ble også dømt til ti år bak murene på samme anklager. De seks mennene tilhører Nicaraguas Matagalpa bispedømme, ledet av biskop Rolando Alvarez, som ble arrestert sammen med dem i august i fjor. Da hadde nicaraguanske sikkerhetsstyrker stormet Matagalpa curia, bispesenteret, der de var blitt sperret inne sammen med biskop Rolando Álvarez Lagos og fire andre i 15 dager. En kameramann for en katolsk TV-kanal ble også dømt til 10 års fengsel.

«Skadet nasjonal integritet»
Dommer Nadia Camila Tardencilla fant de syv mennene skyldige i å ha skadet nasjonal integritet og spredt falske nyheter til skade for den nicaraguanske staten og samfunnet.

Aktor Manuel Rugama hadde krevd 10 års fengsel og en kraftig bot. Alle mennene sitter fengslet i «Direktoratet for juridisk bistand», bedre kjent som El Chipote. Nicaraguanske menneskerettighetsaktivister har beskrevet dette som «et tortursenter». 

I en annen sak ble pater Oscar Danilo Benavides Dávila den 16. januar funnet skyldig i konspirasjonsforbrytelser, undergraving av nasjonal integritet og spredning av falske nyheter. Dommer Nancy Aguirre Dudiel dømte fader Benavides Dávila, som ble arrestert den 14. august. Det kommer motstridende neldinger om han ble dømt til åtte eller ti års fengsel.

«Vi fordømmer disse perverse handlingene til regimet, som bryter menneskerettighetene», skrev Nicaraguas senter for menneskerettigheter i et innlegg på Twitter. Gruppen ba også om at mennene ble løslatt umiddelbart.

 

Biskop Álvarez Lagos. Foto: CSW

Også biskopen skal for retten
Under en egen høring den 10. januar beordret dommer Maria Gloria Saavedra Corrales biskop Rolandi Álvarez, som fortsatt sitter i husarrest, stilt for retten. Også han er anklaget for «konspirasjon». Datoen for rettssaken er ikke satt, husarresten fortsetter.

Biskopen har vært en av de fremste kritikerne – og den siste høytstående kritikeren – av diktaturet til ekteparet Ortega og Mourillo, skrev The New York Times da biskopen ble satt i husarrest i august i fjor.

Arrestordre
Dommer Saavedra Corrales har også bekreftet en arrestordre på pater Uriel Vallejos Tórrez, som flyktet i eksil etter at regjeringsstyrker sperret presten og en rekke av hans sognebarn inne i menighetshuset i fem dager i begynnelsen av august 2022. Eksil-presten forteller i et intervju at biskop Alvaréz opprettet et hemmelig menneskerettskontor for å møte Ortega-regimets økende forfølgelse.
 

Slår ned sivilsamfunnet
Regjeringens målrettede rettsforfølgelse av prester og leke kirkeledere er en del av et bredere tilslag mot det uavhengige sivilsamfunnet i Nicaragua. Anslaget mot sivilsamfunnet ble satt i gang etter omfattende protester i 2018 og ble trappet kraftig opp i 2022. Anslaget mot biskopen, prestene og leke kirkefolk kom i august i fjor.

Katolske ledere som har uttrykt støtte til demonstrantene eller som har vært offentlig kritiske til regjeringen til Daniel Ortega og Rosario Murillo, er blitt utsatt for trusler, trakassering og vilkårlig fengsling.

«Diktaturet må ta slutt»
Redaktør Johannes Morken i Stefanusalliansen sier:

– Verdenssamfunnet og norske myndigheter må si tydelig fra at diktaturets overgrep mot folket, sivilsamfunnet og kirken er helt uakseptable. Daniel Ortegas gamle venner fra tiden da han ble hyllet som frigjøringshelt, må nå tydelig si ifra at diktaturet må ta slutt.

«Angrep på trosfriheten»
Leder for påvirkningsarbeid i trosfrihetsorganisasjonen CSW, Anna Lee Stangl sier at Ortega-Murillo-regjeringens rettforfølgelse av religiøse ledere og de harde straffene de dømmes til, representerer en betydelig eskalering av angrepet mot alle uavhengige stemmer og på religions- eller trosfriheten i Nicaragua.

– Vi oppfordrer til umiddelbar løslatelse av alle politiske fanger, inkludert religiøse ledere. Vi oppfordrer ledere rundt om i verden, og spesielt de i Latin-Amerika, til å gjøre det klart for den nicaraguanske regjeringen at dette er uakseptabelt, sier Lee Stangl.

CSW er Stefanusalliansens søsterorganisasjon.

Ortega ledet sandinistene på 80-tallet og ble president i 1984 til han tapte for en koalisjon av borgerlige partiet i 1990. Han ble president igjen i 2006 og har gjort Nicaragua til et autoritært regime. 

 I 2006 ble Ortega på nytt valgt som president i Nicaragua. I 2019 ble Den sandinistiske frigjøringsfront ekskludert fra Sosialistinternasjonalen på grunn av brudd på menneskerettighetene og demokratiske verdier i landet.

AKTUELT