Fond fra store enkeltgaver er buffer mot kostnadsvekst. Gjenvalgte ledere.
‘Jeg har hørt historier om forfølgelse jeg aldri vil glemme’
Tidligere utviklingsminister Dag Inge Ulstein forteller om sterke møter med forfulgte kristne og med konvertitter som er utstøtt av sin egen familie.
Omtrent 130 mennesker trosset regnet i Oslo torsdag kveld og gikk i fakkeltog for dem som blir forfulgt for sin tro. Dette er ett av de i alt 24 fakkeltog for forfulgte fra slutten av oktober til starten av desember. Det er rekord. Den forrige rekordne var fakkeltog i 17 byer og tettsteder.
Her kan du se hvor og når det er fakkeltog i år.
Utenfor Stortinget holdt Dag Inge Ulstein appell.
«Sterke og nærmest uforståelige historier»
– Vi trenger kunnskap og mer oppmerksomhet rundt alle som blir forfulgt på grunn av troen sin. Derfor er en slik kveld så viktig. For det som vi tar som en selvfølge her i Norge og som vi kan være åpne om, vil i mange andre land bety å stå uten mulighet til å få helsehjelp, utdannelse, eller jobb. Og det kan også være hovedgrunnen for å bli drevet på flukt, sa han.
Han fortalte om reiser i Myanmar, India, Laos.
– Jeg så og møtte mennesker med virkelig sterke og nærmest uforståelige historier. Mennesker som lever i dette presset kontinuerlig. Dette er historier jeg aldri kommer til å glemme.
Han påpekte at i noen land opplever de som kommer til tro, at deres egen familie støter dem fra seg.
– Noen kristne opplever til og med at deres egen familie sørger for at de blir forfulgt av landets myndigheter. Jeg har hørt flere konvertitter fortelle at de må flykte. Noen har også byttet navn for å kunne leve i skjul. De lever med kontinuerlig usikkerhet. Tenk å leve i fare for å bli fengslet, gjerne uten dom.
Noen kristne opplever til og med at deres egen familie sørger for at de blir forfulgt av landets myndigheter.
Dag Inge Ulstein
Mangler kunnskap
Ulstein sa at et stadig voksende antall mennesker er på flukt.
– Det er liten oppmerksomhet om tro som er en av hovedgrunnene til å flykte for mange av disse. Derfor er kunnskapen om nettopp dette utrolig viktig! Jeg har kontakt med kristne i Myanmar som kan fortelle om en enda verre situasjon nå, sa Ulstein og la til:
– Eksemplene er mange. Det er områder i Sahel i Afrika, som nærmest er helt tomme for kristne, det er ikke et eneste kirkebygg som ikke er ødelagt eller brent.
Det er områder i Sahel i Afrika, som nærmest er helt tomme for kristne, det er ikke et eneste kirkebygg som ikke er ødelagt eller brent.
Dag Inge Ulstein
Han understreket at det trengs kunnskap og forståelse om hva de som flykter fior sin tro, har vært gjennom. Han sa at myndigheter trenger kunnskap og at mennesker i dag ikke blir trodd. Det trengs kunnskap for dem som skal lede integrererimgsarbeidet i bosettingskommunene.
– Det trengs også kunnskap og oppmerksomhet i det internasjonle samfunnet. Vi – og norske myndigheter kan bety en forskjell der også.
Ulstein sa samtidig at trosfriheten gjelder alle, uansett tro.
– Det er like ille om noen angripes for å være jøde, muslim, buddhist, hinduist eller ateist, som at noen angripes for å være kristen.
Retten til trosfrihet gjelder like mye for alle.
Det er like ille om noen angripes for å være jøde, muslim, buddhist, hinduist eller ateist, som at noen angripes for å være kristen.
Dag Inge Ulstein
Moralpolitiet i Iran
Ingunn Ulfsten fra Pinsebevegelsen løftet fram iranske kvinner som kjemper mot regimet etter at moralpolitiet arresterte en ung kvinne fordi hun brukte hijaben feil, med kvinnes brutale død som resultat.
– Ingen skal stå alene i forfølgelse og ingen skal være glemt når de er på flukt for sin tro, selv om mediene er lite opptatt av det som i dag samler oss, sa hun.
– Øyeblikk danner historie. Vi kan forandre verden, i alle fall en flik av den. Vi trenger den påminnelsen ikke minst nå i en tid hvor håpløsheten trenger seg inn.
Onsdag 2. november var det fakkeltog i Sandefjord onsdag 2. november. Det var første gang det i Sandefjord ble holdt fakkeltog for forfulgte. Det kom flere fakkelbærere enn arrangørene hadde regnet med, anslagsvis et sted mellom 150 og 200, altså enda flere enn i regnet i Oslo kvelden etter.
Flere menigheter og forsamlinger i byen sluttet godt opp om toget, som gikk fra parken i Flors gate til torget. Arrangementet ble også velsignet med godt vær, midt i en periode med mye regn.
Toget var også i Sandefjord i samarbeid mellom Åpne Dører, Stefanusalliansen, og lokale krefter Ved starten var det appell ved Lars Inge Magerøy (fra Stefanusalliansen) og på torget ved trosflyktningen Batyr fra Turkmenistan. Etter brutal forfølgelse flyktet Batyr fra hjemlandet i 2001. Han fikk etter hvert opphold i Norge, med god hjelp fra Norsk Misjon i Øst som nå heter Stefanusalliansen. De siste ti årene har Batyr arbeidet som pastor og medie-evangelist i Tyrkia, men han ble kastet ut derfra for noen uker siden.
– Hans vitnesbyrd var en gripende illustrasjon på aktualiteten i årets tema, som er hjelp til trosflyktninger. Etter en fin start er det grunn til å tro at fakkeltoget i Sandefjord vil bli en tradisjon, sier Lars Inge Magerøy.