‘Uskyldig dødsdømt for blasfemi’ - Stefanusalliansen
En hel familie er rammet av dødsdommen mot Ashfaq Masih. Her er kona Nabila, datteren Angelina (8 år) og broren Mehmood.

En hel familie er rammet av dødsdommen mot Ashfaq Masih. Her er kona Nabila, datteren Angelina (8 år) og broren Mehmood.  

Pakistan   
Blasfemi   

I Lahore i Pakistan møter vi Ashfaqs kone Nabila, datteren Angelina (8) og broren Mehmood. De er sterkt preget av de falske blasfemianklagene som sendte deres mann, far og bror i fengsel. Mehmood fører ordet for familien. 

– Kan du begynne med å fortelle meg hva som skjedde?  

– Ashfaq Masih jobbet med å reparere motorsykler. En dag da han var på verkstedet, kom en mann for å få reparert motorsykkelen sin. Da Ashfaq hadde reparert sykkelen og bedt mannen om betalingen, angrep mannen Ashfaq fysisk og anklaget ham grunnløst for blasfemi. Deretter ringte mannen til politiet. De kom og tok ham til politistasjonen. Familien skyndte seg etter. Da de kom frem, fortalte politiet at Ashfaq Masih var arrestert i en blasfemisak. Ashfaq fortalte at han bare hadde bedt om betaling for sitt arbeid, men politiet aksepterte ikke dette, og de siktet Afshaq for blasfemi.  

Falsk anklage 
– På hvilke måter har dette påvirket deg og din familie?  

– I syv år har broren min sittet fengslet, arrestert på en falsk anklage. Hele familien er veldig forstyrret og opprørt. Hans kone og datter lever i en svært vanskelig situasjon, og de er veldig bekymret.  

– Hva er deres hovedproblemer på grunn av denne saken? 

– Det har vært mange utfordringer. Vi er fattige. Vi må besøke Ashfaq i fengsel. Vi må ta oss av familien vår, og det er veldig vanskelig fordi vi er arbeidere med daglønn – altså uten fast arbeid og fast lønn. For oss er det svært vanskelig å opprettholde livene vårt med svært begrenset mobilitet.  

Familien har fått hjelp av organisasjonen Human Friends Organization (HFO) som Stefanusalliansen støtter. 

 

Angelina (…) vil så gjerne se sin far igjen og leke med ham. 

Mehmood Masih om niesen

 

Takknemlige 
– Vi er veldig takknemlige for HFO. I fjor da dødsdommen ble avsagt i tingretten, kom vi til HFO og ba om advokat. Og vi er takknemlige for at HFO skaffet oss advokat og ga økonomiske midler til å betale honoraret. Advokaten hjelper oss med å anke dødsdommen til Lahore High Court. 

– Hvordan har denne hendelsen forandret livene deres? 

– Ashfaqs datter var bare ett år gammel da han ble arrestert. Kona Nabila tok med seg datteren og flyttet hjem til foreldrene, der vi sitter nå. Hun er svært urolig, og lever i en vanskelig situasjon. Hun er traumatisert, og Angelina er veldig bekymret for sin far. Hun vil så gjerne se sin far igjen og leke med ham, bli hos ham og være sammen.  
 

Sterk tro på Jesus 
– Hva betyr troen midt i alt dette?  

– Vi har en sterk tro på Jesus Kristus, og gjennom Bibelen har vi lært at de som blir forfulgt og de som er fylt av sorg og står i store lidelser, får høre fra Gud: Kom til meg og jeg vil gi dere trøst og hvile. Jeg vil gå til en hvilken som helst kirke og be om forbønn for Ashfaq Masih. Hele familien ber hver dag om at må Gud hjelpe slik at Ashfaq kan bli løslatt og frikjent, og slik at familien kan leve sammen igjen.  

– Be for Ashfaq. Be om frifinnelse fra den falske anklagen og at han kan bli løslatt. Ashfaqs far og mor døde begge etter at han ble arrester,t på grunn av stress og bekymring som gjorde dem syke. 

Broren sier at Ashfaq har det tungt i fengselet. 

– Han er opprørt. Når vi besøker ham, ber han oss alltid om å be om frifinnelse og at vi må gjøre alt vi kan slik at han kan komme ut av fengselet og bo sammen med sin datter, kone og familie. Så vær så snill og gjør hva dere kan, sier Mehmood Masih. 

 

Blasfemi Pakistan 

• Påstått hån mot profeten Muhammed eller Koranen kan gi dødsstraff.  

• Ingen er henrettet, men dømte sitter årevis i fengsel før de frikjenness av høyere domstol. 

• Mange anklagede er lynsjet og drept av ekstremister. 

• I januar ble blasfemiloven utvidet. Blasfemi mot profetens koner eller andre nære gi fengsel på livstid. 

• Den amerikanske kommisjonen for internasjonal trosfrihet (USIRF) uttrykker i en fersk rapport alvorlig bekymring for blasfemilovene i Pakistan og en rekke andre andre land. 


FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 4-2023

AKTUELT

Prosjekt