Kristne i Pakistan er redde for nye ekstremist-angrep. Men også andre minoritetar møter hat og vald.
Blasfemi-frikjente Asia Bibi med bok: «Jeg ble fanatismens fange»
«Hvordan kunne jeg noen gang forestille meg at jeg ville bli et globalt symbol i kampen mot religiøs ekstremisme siden jeg bare er en enkel, analfabet, en bonde?»
Asia Bibi (47) som ble frikjent etter å ha vært dødsdømt for blasfemi i Pakistan, har kommet med bok om sin historie, skriver BBC..
«Fanatismens fange»
Bibis bok som er kommet på fransk, har fått tittelen, «Enfin Libre», eller til «Fri til sist». Den er skrevet sammen med den franske journalisten Anne-Isabelle Tollet som har tilbrakt mye tid i Pakistan og har kjempet for Asia Bibis frihet.
«Jeg ble fanatismens fange», skriver hun. I fengselet var «tårer de eneste ledsagerne i cellen», skriver telegrambyrået AFP som har fått et utdrag.
«Kristne i Pakistan forfølges»
Bibi hevder i boka at den kristne minoriteten i det overveldende muslimske Pakistan fortsatt står overfor forfølgelse. «Selv med min frihet så ikke ut til at klimaet (for kristne) har endret seg, og kristne kan forvente alle slags represalier,» skriver hun. «De lever med dette Damokles sverd over hodet.»
Asia Bibi ble arrestert etter at hun ble anklaget for blasfemi sommeren 2009. Hun ble dømt til døden i 2010.
Opptøyer
Saken polariserte hjemlandet Pakistan og ble fulgt nøye over hele verden. Stefanusalliansens partner i Pakistan, Human Friends Organization, kjempet for henne og skaffet advokat som førte saken da den nådde Pakistans høyesterett. Etter frifinnelsen av Asia Bibi uttalte den muslimske advokaten Saif ul-Malook at det var verdt å risikere livet for å kjempe for Asia Bibis frihet.
Da Pakistans øverste domstol, ledet av høyesteretts justitiarius, kontant satte til side dødsdommen mot henne i oktober 2018, utløste det voldelige protester fra religiøse ekstremister som støtter blasfemilovgivningen. De lammet flere byer og truet både Asia Bibi og dommerne på livet.
Mer liberale deler av samfunnet oppfordret til løslatelse av Asia Bibi. I januar 2019 ble frifinnelsen endelig stadfestet etter at Pakistans øverste domstol hadde sagt ja til å se på saken en gang til. Av sikkerhetshensyn ble hun holdt på et skjulested i Pakistan til hun fikk reise til Canada i mai 2019.
Kristne forfulgt i Pakistan
I den nye boken forteller Asia Bibi om arrestasjonen i 2009, om forholdene i fengselet og løslatelsen. Hun, som har to døtre, lever på skjult adresse i Canada. Asia Bibi diskuterer utfordringene med å tilpasse seg sitt nye liv der.
«Du kjenner kanskje historien min gjennom media. Du har kanskje prøvd å sette deg selv på min plass for å forstå lidelsen min,» skriver hun i bokens publiseringsmateriell. «Men du er langt fra å forstå mitt daglige liv i fengsel eller mitt nye liv, og det er derfor jeg i denne boken vil forklare det hele», legger hun til.
Globalt symbol i kamp mot ekstremisme
I et utdrag utgitt av forlaget skriver Asia Bibi: «Hvordan kunne jeg noen gang forestille meg at jeg ville bli et globalt symbol i kampen mot religiøs ekstremisme siden jeg bare er en enkel, analfabet, en bonde?»
Hun skriver også: «Fra min lille vindusløse celle lurte jeg ofte på hvorfor Pakistan angrep meg.»
Skriver om frykten
Asia Bibi skriver om frykten. Hun beskriver forholdene i forvaring, der nakken hennes var «innkapslet i en jernkrage som vakten kunne stramme med en enorm mutter», ifølge utdrag publisert av nyhetsbyrået AFP.
Hun skriver at få av de andre fangene viste sympati for henne: «Jeg skremmes av en kvinners rop. 'Død!' De andre kvinnene blir med. 'Heng!' Heng!’.»
Boken ble utgitt av Éditions du Rocher på fransk på onsdag. En engelsk versjon kommer senere i år.
Bibi samarbeidet om boken med den franske journalisten Tollet, som tilbrakte mange år i Pakistan. Journalisten har lenge forkjempet saken sin og gitt ut to bøker om emnet.
Krangel på åkeren
Asia Bibi var ute for å plukke frukt i juni 2009. Hun drakk vann fra et kar som var ment å bli delt med kvinnene som hun jobbet med å høste frukt. Men konservative muslimske kvinner i gruppen sa at hun som kristen hadde forurenset vannet. De ble rasende på Asia Bibi.
Påtalemakten hevdet at Asia Bibi kom med krenkende kommentarer om profeten Muhammed. Hun ble pågrepet etter en politietterforskning. Året etter kom dødsdommen. Asia Bibi og hennes støttespillere kjempet for at saken skulle komme for høyesterett, med sikte på frifinnelse. Stefanusallianen var blant støttespillerne. Saken ble utsatt flere ganger.
To ledende pakistanske politikere som støttet henne og kritserte blasfemilovgivningen, ble drept av ekstremister.
Falske bevis mot kristen kvinne
Da saken endelig kom for Pakistans høyesterett i oktober 2018, fastslo retten at saken var basert på upålitelige bevis, rapporter fra folk som ikke hadde vært til stede og at tilståelsen hennes ble levert foran et publikum som «truet med å drepe henne».
Dommerne slo fast at de som muslimer ikke kunne dømme en uskyldig.
Aldri tilbake til Pakistan
Canada gir henne trygghet. Bibi skriver at hun neppe kommer til rette med at hun sannsynligvis aldri setter foten i hjemlandet igjen. «I dette ukjente landet er jeg klar for en ny avgang, kanskje for et nytt liv. Men til hvilken pris? Hjertet mitt ble knust da jeg måtte reise uten å ta farvel med min far eller andre familiemedlemmer», skriver hun.
«Pakistan er mitt land. Jeg elsker landet mitt, men er i eksil for alltid.»