Han leier ei kyrkje av kristne som ikkje veit kvar dei har ei framtid.
Først ble dommen bekreftet, så slapp dødsdømt baha‘i-leder fri
Jeg var forferdet over dødsdom mot baha`-leder i Jemen. Nå er jeg glad han er fri.
Mens verden herjes av en pandemi, fortsetter overgrepene mot trosfriheten og andre menneskerettigheter. Brutale regimer har slett ikke gått i karantene. Men heldigvis skjer det unntak.
Et grovt og bekymringsfullt eksempel på overgrep var den skandaløse rettsprosessen og dødsdommen mot baha'i-lederen Hamid Bin Haydara i Jemen. En houthi-drevet domstol opprettholdt for mandag den to år gamle dødsdommen mot ham. Jeg var forferdet. Houthi-myndighetene må snarest sørge for å omstøte den urettferdige dommen og løslate ham, skrev jeg.
Hamid Bin Haydara ble varetektsfengslet i 2013. Saken fikk stor oppmerksomhet på grunn av en meget mangelfull rettsprosess og en avskyelig behandling av ham i fengselet.
Det er kommet sterke rapporter om at Hamid er utsatt for fysisk tortur og psykologiske overgrep i fengselet. Ikke bare ble han flere ganger nektet medisinsk behandling, men han ble også i månedsvis nektet å motta besøk, inkludert familie og advokater.
Det internasjonale baha'i-samfunnet (BIC) melder at han også ble tvunget til å signere dokumenter med bind for øynene.
Etter en rekke rettssaker ble Hamid dømt til offentlig henrettelse i 2018 uten at han selv fikk være til stede i retten. Ifølge United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF) var anklagene at han skulle «være en spion for Israel» og han skulle ha forsøkt å gjøre et område i Jemen til et «hjemland for tilhengere av baha'i-troen» og at han skal ha «forsøkt å konvertere muslimer til baha'i-troen». Han ble dratt gjennom 18 rettshøringer.
Rapporter fra (BIC) forteller at den samme domstolen som har dømt Hamid til døden, har beordret oppløsning av alle bahai-institusjoner i Jemen. Dette må sees på som et systematisk angrep på en religiøs minoritet som er under forfølgelse i mange deler av verden, ikke minst i Iran der det sjia-muslimske regimet også forfølger bahaier og nekter dem grunnleggende rettigheter.
Baha'i-ene utgjør en liten del av den jemenittiske befolkningen – de er en av minoritetene som til sammen utgjør mindre enn 1 prosent av befolkningen. Rettighetene til bahai er stort sett forblitt ubeskyttet i møte med økte angrep.
Mens verden med alle midler kjemper mot pandemien, valgte houthi-regimet å dømme en baha'i-leder til døden for hans tros skyld. I en tid der pandemien tar det meste av vår og verdens oppmerksomhet, kan vi ikke snu ryggen til grufulle overgrep.
Det var onsdag 25. mars. I dag kom en ny melding, formidlet av Den internasjonale baha‘i-samfunnet. Houthi-regimet slipper fri alle seks baha‘i-fanger i Jemen. Det meldte statsministeren i en TV-tale. Han benåder og løslater også den dødsdømte Hamid. Det er en beslutning jeg er glad for. Jeg håer at dette er et uttrykk for at de mer systematiske angrepene på baha‘i-ene tar slutt. Forfølgelsen må ta slutt.