Minst 13 kristne soner lange straffer i fengsel for sin tro i Iran.
FN kritiserer forfølgelse av kristne og bahai`er i Iran
FN-resolusjon krever slutt på vilkårlig fengsling - og løslatelse av trosfanger i Iran.
FNs generalforsamling vedtatt en resolusjon som setter søkelyset på brudd på menneskerettighetene i Iran. FN fremhever «pågående alvorlige begrensninger og økende restriksjoner på retten til tanke-, samvittighets-, religions- eller trosfrihet».
Resolusjonen ble vedtatt 15. november med 80 stemmer. 29 land stemte mot. 65 land avstod fra å stemme. Norge var blant de 80 landene som stemte for resolusjonen.
Trusler og fengsling
Resolusjonen nevner kristne og «spesielt konvertitter fra islam» blant de anerkjente og ikke-anerkjente religiøse minoritetene som er rammet av brudd på rettigheter. FN-resolusjonen «økt trakassering, trusler, forfølgelse, vilkårlig arrestasjon og fengsling, og oppfordring til hat som fører til vold». Men resolusjonen sier at bruddene ikke er begrenset til dette.
Nektes gudshus
Det bemerkes også «restriksjoner på etablering av steder for tilbedelse».
Article 18 har tidligere dokumentert at persisktalende kristne i Iran - og spesielt konvertitter til kristendommen - ikke har noe sted å tilbe. Det er forbudt for dem å oppsøke kirkene til anerkjente kristne av armensk eller assyrisk avstamning. Heller ikke har konvertitter lov til å møtes i private hjem, kjent som «huskirker», da disse er forbudt og stemplet som «fiendtlige grupper».
FN-resolusjonen krever at Iran må «slutte å overvåke individer på grunn av deres religiøse identitet». Resolusjonen sier også at Iran må «løslate alle religiøse utøvere som er fengslet for sitt medlemskap i eller aktiviteter på vegne av en religiøs minoritetsgruppe». Iran må også å sikre at alles religionsfrihet, slik den er slått fast i Konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, som Iran er forpliktet på: «Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religions- og trosfrihet, herunder frihet til å ha, endre eller anta en religion eller tro etter eget valg.»
FN-resolusjonen krever at Iran må «slutte å overvåke individer på grunn av deres religiøse identitet».
Alvorlig bekymring
Resolusjonen «uttrykker også alvorlig bekymring over de utbredte restriksjonene på rettighetene til fredelig forsamlings- og foreningsfrihet og menings- og ytringsfrihet, både online og offline», og oppfordrer Den islamske republikken til «å eliminere, i lov og i praksis, alle former for diskriminering på grunnlag av tanke, samvittighet, religion eller tro».
Resolusjonen kritiserer spesifikt Irans ferske endring av den islamske straffelovens paragraf 499 og 500 i den islamske straffeloven». FN-resolusjonen sier at disse endringene har «betydelig eskalert diskriminering og vold ... og andre menneskerettighetsbrudd mot personer som tilhører anerkjente og ikke-anerkjente religiøse minoriteter».
Resolusjonen ble lagt frem av Canada, som blant annet bemerket den «vedvarende systemiske forfølgelsen av etniske og religiøse minoriteter» i Iran.
USA, Australia, Israel og Spania, som snakket på vegne av EU, hadde også ordet til støtte for resolusjonen.
Forfølgelse av kvinner og jenter
Den australske representanten sa at hans land «fortsatt er alvorlig bekymret for den forverrede menneskerettighetssituasjonen i Iran, spesielt rundt forfølgelsen av kvinner og jenter, og undertrykkelse av etniske og religiøse minoriteter».
Den israelske representanten uttrykte «alvorlig bekymring for pågående alvorlige begrensninger og økende restriksjoner på retten til tanke-, samvittighets-, religions- eller trosfrihet, samt forfølgelse, vilkårlig arrestasjon og fengsling av personer som tilhører religiøse minoriteter i landet».
Representanten fra Brasil, som avsto fra å stemme, påpekte bahá'íenes manglende evne til «å utøve sin tro fritt og fredelig i Iran».
Iran avviste kritikk
Irans representant sa at den islamske republikken «på det sterkeste avviser partiskheten og den politisk motiverte resolusjonen». Hun hevdet Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, USA og Israel «fremmet sin politiske agenda".
Den australske representanten svarte på kritikken mot å blande seg inn i medlemslands anliggender: FNs medlemsland er riktignok suverene, men suverenitet er ikke et skjold mot internasjonal gransking for atferd som griper inn i universelle menneskerettigheter».
«Ingen land er hevet over rettferdig gransking av sine menneskerettighetsforpliktelser. Det internasjonale samfunnet kan ikke lukke øynene for disse bruddene og antyde at dødsfall, vold, vilkårlig fengsling, diskriminering og undertrykkelse er interne anliggender. Å gjøre det ville være å ignorere menneskerettighetene til individene som vi, FN, har forpliktet oss til å fremme og beskytte.»
Ingen land er hevet over rettferdig gransking av sine menneskerettighetsforpliktelser.
Canadas FN-ambassadør
Vilkårlig fengsling av kristne
Tidligere i november minnet FNs menneskerettighetskomité i Genève Iran om landets forpliktelser som undertegner av Konvensjonen som sivile og politiske rettigheter. Menneskerettsrådet understreket at iranere av alle trosretninger skal kunne «manifestere [sin] religion eller tro uten å bli straffet», og medlemmer av ikke-anerkjente religiøse minoriteter må «beskyttes mot trakassering, diskriminering og andre menneskerettighetsbrudd».
I den siste rapporten fra FNs generalsekretær om menneskerettighetssituasjonen i Iran dokumenteres blant annet de vilkårlige arrestasjonene av minst 69 kristne i 11 iranske byer mellom 1. juni og 17. juli.
«Ifølge mottatte opplysninger ble noen av de arresterte siktet for å ha ‘handlet mot den nasjonale sikkerhet ved å etablere eller bli medlem av en huskirke’, heter det i rapporten. De løslatte ble angivelig tvunget til å signere forpliktelser om å avstå fra ytterligere 'kristne aktiviteter' eller tvunget til å delta på islamske omskoleringsøkter. Andre ble innkalt til nye avhør i dagene etter løslatelsen, beordret til å forlate landet eller fått arbeidsforholdet avsluttet.
Krever løslatelseRapporten oppfordret Iran til å «beskytte rettighetene til alle personer som tilhører etniske og religiøse minoriteter og adressere alle former for diskriminering mot dem uten forsinkelse», samt å «umiddelbart løslate alle personer som er vilkårlig arrestert ... for legitimt å utøve sine rettigheter til menings- og ytringsfrihet, foreningsfrihet og fredelig forsamling».
- Organisasjonen Article 18, en organisasjon Stefanusalliansen støtter, arbeider for trosfrihet for iranske kristne, i og utenfor landet.