– Milliarder til våpen kan ikke utrette det som evangeliet kan gjøre for Iran og for hele regionen.
Fra beryktet iransk fengsel sender kvinner nødrop for klimaet
I Evin-fengselet signerte den kristne samvittighetsfangen Sara Ahmadi klimaopprop.
Brevet ble undertegnet av Ahmadi sammen med 19 andre kvinnelige fanger – blant dem klima- og miljøaktivister og kvinnerettighetsaktivister. Det skjedde kort tid før Sara Ahmadi og mannen ble frikjent i en ankedomstol og satt fri.
Protest mot henrettelser
Tidligere i år var Sara (45) med på et annet felles brev som fordømte ayatolla-regimets henrettelser etter de landsomfattende demonstrasjonene.
Sara, som har vært student ved Pars Theological Centre (støttet av Stefanusalliansen), sonet en dom på åtte års fengsel for å ha ledet en huskirke. De 20 kvinnelige fangene skriver om sin alvorlige bekymring for klimaforandringene og fremtidige generasjoners rett til sikkerhet og helse.
«For mye tid er gått tapt»
Parisavtalen fra 2015 har som mål å redusere temperaturstigningen til 1,5 grader. Iran signerte avtalen i 2016. Men parlamentet i Teheran har ennå ikke godkjent avtalen, så formelt er Iran ikke en del av avtalen.
«For mye tid har allerede gått tapt», skriver de 20 fangene. De skriver at Iran ikke bare har unnlatt å handle, men at regimet også trekker seg fra sine magre løfter for å utvikle industrien av olje, gass og kjemikalier. De 20 roper et kraftig varsko, også om en diger metansky fra en avfallsplass nær hovedstaden.
Menneskehetens handlinger dette tiåret vil avgjøre om kloden går mot en katastrofe eller ikke.
Sara Ahmadi og 19 andre kvinnelige iranske fanger
De påpeker at Iran er på sjetteplass på listen over land med de største utslippene av klimagasser. Iran slipper ut 678 millioner tonn klimagasser i året. Det tilsvarer de årlige utslippene fra Frankrike, Storbritannia, Sverige, Norge og Sveits til sammen, skriver de 20.
Samtidig er Iran spesielt sårbart for klimaendringer. Landet er utsatt for tørke, sand- og støvstormer, flom og andre ekstreme værhendelser, med ødeleggende konsekvenser for landbruk, økonomi, drikkevann, helse og andre sektorer, skriver de.
«Katastrofe – eller ikke»
De 20 fengslede kvinnene advarer: Menneskehetens handlinger dette tiåret vil avgjøre om kloden går mot en katastrofe eller ikke. De 20 kvinnelige fangene ber om at Iran snarest tar gode beslutninger for sosial rettferdighet og klimarettferdighet og inkluderer kvinner, ungdom, lokalsamfunn og etniske minoriteter i livsviktige beslutningsprosesser.
De krever også at Iran går bort fra fossilt brensel og utnytter sitt store potensial innen fornybar energi som sol og vind. Landet må også bevare og rehabilitere økosystemer som absorberer karbondioksid, som skoger, våtmarker og korallrev i Persiabukta.
«Kvelende problemer»
Brevet konkluderer: «Vi, kvinnelige politiske fanger og trosfrihetsfanger (…) mødre og bestemødre, uttrykker vår dype bekymring for fremtiden til våre barn og for landet vårt. Til tross for vanskelighetene og de kvelende problemene av politisk, kulturell, sosial og annen art som kaster sine skygger over livene våre, krever vi et fast nasjonalt engasjement og seriøs handling for å nå målene i Parisavtalen.»
FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 4-2023